Okładka książki - Rota

Rota

Czy 8 minut, to wystarczający czas na popełnienie podwójnego morderstwa i oddalenie się z miejsca zbrodni, niepozostawiająca
po sobie żadnego śladu?

Pierwsza myśli- nie jest to możliwe! Jednak Grzegorz Brudnik bardzo szybko wyprowadził mnie z tego założenia.

Jeszcze nie tak dawno cieszyłem się z ostatniego tomu cyklu z "Komisarzem Lichym". A tu już kolejna pozycja literacka autora.

"Ceremoniarz"- zarówno jak i poprzednie tomy, uważam za jeden z lepszych serii na polskiej scenie kryminalnej. Oczywiście wrażenia z każdego tomu znajdziecie na naszym rodzinnym blogu.
"Rota" to kolejna świetna książka na koncie autora.

Tytuł ten, oficjalnie nie wpisuje się w wymieniony cykl powyżej . Można czytać ją jako osobną historię. W treści jednak znajdziemy wiele odniesień do postaci i wydarzeń ze wspomnianego cyklu.
Dla stałych czytelników Grzegorza Brudnika, będzie to nie tylko przypomnienie, ale również uzupełnienie perypetii niektórych postaci. Odnośnie postaci Rafała Lichego mamy kilka informacji.
Są one jednak odrobinę owiane tajemnicą. Autor w treści książki nie potwierdza wprost, nie daje jednoznacznie odpowiedzi na nurtujące pytanie, raczej stosuje technikę niedopowiedzenia. Rozbudza tym czytelniczą wyobraźnię, ale również pozostawia nadzieję na to, że nie jest to definitywny "koniec" Lichego. To jednak tylko moje odczucie, być może założenie jest zupełnie inne.

Mamy do czynienia z nietypowym oraz tajemniczym morderstwem, do którego dochodzi w wagoniku kolejki na Szyndzielnię.

Sprawa jest dość skomplikowana. Na nagraniach z monitoringu nie ma śladu po sprawcy, tej niecodziennej zbrodni. Bardzo szybko zostaje wykluczony motyw rabunkowy.

Pytanie nasuwa się samo- jak dokonano zbrodni i jaki jest motyw?
Na to pytanie będzie starać się odpowiedzieć inspektor Katarzyna Łezka. Postać doskonale znana z wspomnianego przeze mnie cyklu. Do pomocy zostaje jej przydzielony podkomisarz Michał Gazda, który nie cieszy się sympatią pośród swoich kolegów po fachu.

Nietypowy duet przystępuje do prowadzenia śledztwa. W jego toku wychodzą na jaw pewne fakty. Jednak by odkryć tożsamość mordercy najpierw policyjny duet będzie musiał uporać się z przeszłością!

Przeszłością nie tylko wspomnianego miejsca, ale również własną ! Ta jest bogato rozwinięta przez autora. Poznajemy ją stopniowo, dzięki czemu dłużej jesteśmy w etapie domysłów i rozważania swojej wizji na temat postaci. Mamy dzięki temu chwilę na własne wnioski i możemy sprawdzić czy naprawdę mamy zmysły prawdziwego śledczego. Moje zostały rozwiane, ale o tym później.
"Rota", to prawdziwa gratka dla miłośników kryminału- noir. Miłośników historii, w których pierwsze skrzypce odgrywają lokalni mieszkańcy, a co za tym idzie ich hermetyczna społeczność, która nie toleruje ciekawskich. Społeczność, która strzeże swoich tajemnic, broni swojego terytorium, a każdego przyjezdnego przekraczającego granicę traktuje jak wroga.

Dla pasjonatów miejsko- górskich wycieczek, w których to nie tylko pogoda dostarcza emocje, a również ciąg nieprzewidywalnych zdarzeń.

Cała historia ma powolny przebieg. Autor w dużej mierze skupia się na psychologii postaci, ale również świetnie gra tłem- miejscem, w którym osadzona jest akcja, oraz stworzona przez niego legenda- tragiczne wydarzenie we wsi "Święty Andrzej" oraz ciekawa metoda upamiętnienia tej feralnej nocy- nietypowy, coroczny rytuał, który staje się tradycją u lokalnych mieszkańców. Jest to dość interesujące zjawisko i pomysł warty uznania.

Napięcie wzrasta z każdą stroną, dopełniają go świetne dialogi. Celne riposty oraz poczucie humoru, które jest stonowane, świetnie wkomponowuje się w panujący duszny klimat.
W całej książce nie znajdziemy miejsca na nudę, na tak zwaną "zapchaj dziurę".

W moim odczuciu książka jest dopracowana w każdym calu, przemyślana.

Autor wykreował postacie, które wzbudzają sympatię, a ich los nie jest czytelnikowi obojętny.

Pojawiający się wątek poboczny, moim zdaniem jest kierowany do czytelników, którzy znają wspominany cykl. Ta wiedza sprawia, że nieco inaczej podejdziemy do pojawiającego się wątku.
Zakończenie, które w zasadzie można by rzecz pomija jazdę na drugim czy trzecim biegu. Wskakujemy od razu na wysokie obroty. Emocje wzrastają, czujemy niepewność co do losów bohaterów. Walczymy z własną niecierpliwością by jak najszybciej dowiedzieć się co się stało. To w zasadzie pierwszy etap zakończenia. Kolejne można by rzec takie pozakulisowe jest bardziej stonowane, ale jest świetną rozrywką. W moim odczuciu jest w 100% filmowe !

Autor udowadnia tym samym, że mój detektywistyczny instynkt nie jest jeszcze na tyle rozwinięty by móc przewidzieć zakończenie sprawy. Przekonany jestem, że mój książkowy "detektywistyczny nochal" będzie musiał jeszcze sporo zapachów wyczuć nim osiągnie perfekcyjność!

Zapewniam osoby, które przeczytały "Rotę", a nie miały okazji sięgnąć po cykl z "Komisarzem Lichym" , że pierwsze kroki jaki zrobicie to będzie wycieczka do księgarni, by nadrobić zaległości !
Tego wam zazdroszczę, że tyle przed wami !

Ta historia z pewnością pozostanie na długo w waszych głowach.

Informacje dodatkowe o Rota:

Kup książkę Rota

Chrzciciel
Grzegorz Brudnik0
Okładka ksiązki - Chrzciciel

PRAWDZIWY MROK SKRYWA SIĘ W LUDZKICH SERCACH. Malownicza beskidzka wieś, tajemnicza śmierć trzynastoletniego chłopca w zbiorniku elektrowni na szczycie...

Gawra
Grzegorz Brudnik0
Okładka ksiązki - Gawra

KTO WOŁA O PRAWDĘ, O ŚMIERĆ WOŁA! Dziennikarz nielegalnej, ukrytej rozgłośni milknie nagle w trakcie audycji. Czy został zabity, bo zamierzał ujawnić...