Okładka książki - Rytuał

Rytuał

Tom 7 cyklu Jakub Mortka

Mortka wraz z ukochaną Francuzką wybierają się w góry. Podczas romantycznej wędrówki na tajemnicze wały czar pryska bo kochankowie odnajdują zwłoki mężczyzny. Jakub nie powiadomił policji na czas o swoich odkrychach a zwłoki nagle znikają. Za wszelką cenę chce rozwiązać tę zagadkę i wraz z aspirankta Maria Szulej prowadzą prywatne śledztwo.

~

Śledztwo jest bardziej zagmatwane niż się wydawało na początku. Okazuje się, że wszystko powiązane jest ze zbrodnia sprzed lat. Satanizm, rytuał, pentagramy, tajemnicze przyprawy i Bestia z Izer. Tajemnice i legendy wywołują lawinę zdarzeń i mnóstwo zagadek do rozwiązania. Co się wydarzyło w Kopalnicy? Kim jest tajemnicza Bestia? Czy zagadki zostaną rozwiązane?

~

Historia ma naprawdę mnóstwo wątków i dużą ilość bohaterów. Podczas czytania potrzeba skupienia bo łatwo w tym wszystkim się pogubić. Ale mi to nie przeszkadzało gdyż cała fabuła wciągnęła mnie już od pierwszych stron. Legendy powojenne dodały tajemniczości do całego zamieszania. Komisarz natomiast okazał się być świetnym gliną i za wszelką cenę rozwiać całą tą zagadkę i tajemnicze morderstwa.

~

Dodatkowym atutem dla mnie jest osadzenie fabuły w Karkonoszach. A mała miejscowość gdzie całą akcja ma miejsce jest idealna bo tam się wszyscy znają, każdy o każdym wszystko wie a to podkreśla napięcie tej historii. Autor porusza też w książce wątek sekty i satanizmu. Cała otoczka tajemniczych wałów, legend i innych opowieści bardzo mi się podobała.

~

Zakończenie daje rozwiązanie zagadki dość obszernie i szczerze przyznam, że tego się nie spodziewałam. Byłam zaskoczona bo trudno mi było obstawiać jak to się rozwiąże. Było to moje pierwsze spotkanie z autorem i muszę przyznać, że na pewno nie ostatnie. Chyba muszę przeczytać poprzednie części z udziałem komisarza bo ta mi się mega podobała.

~

Książka idealnie sprawdzi się dla czytelników, którzy kochają dreszczyk emocji i kryminalne klimaty. Myślę, że fani mrocznych tajemnic i morderstw też nie przejdą obok tej książki obojętnie. Mimo iż to jest grubasek bo ma aż 500 stron to idealnie się nada na letnie długie wieczory w towarzystwie wieczornych odgłosów natury. Polecam!

Dziękuję wydawnictwu Marginesy za egzemplarz ❤️

Kup książkę Rytuał

Żmijowisko
Wojciech Chmielarz0
Okładka ksiązki - Żmijowisko

Żmijowisko to opowieść Wojciecha Chmielarza oferującego nam nową historię poświęconą tragedii zmieniającej życie, niszczące je oraz wpływające na to jak...

Wilkołak
Wojciech Chmielarz0
Okładka ksiązki - Wilkołak

Nowa powieść Wojciecha Chmielarz z cyklu o detektywie Dawidzie Wolskim, znanym z książek Wampir oraz Zombie.  Tym razem spotykamy go na pogrzebie ojca...