Przyznam, że dawno nie czytałam książek Maksa Czornyja (oczywiście oprócz "Śmierciologii") i zgłębiając historię ukazaną w "Skrzywdzonej" czułam się, jakbym wracała do swoich "korzeni", ponieważ kiedyś non stop sięgałam po jego powieści. Autor ten potrafi pisać, co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości, a jego pióro jest lekkie jak... jak piórko dosłownie. Dlatego też tę książkę przeczytałam w mgnieniu oka. Ten mroczny thriller psychologiczny czyta się szybko i bez zbędnego wysiłku. Brak tu skomplikowanej fabuły czy wielu bohaterów- trzy osoby wystarczyły, by wyszedł fajny klimat i ciekawa historia.
Zaintrygował mnie fakt, że autor, pisząc tę książkę, inspirował się prawdziwymi historiami. To sprawiło, że ta mocna opowieść nabrała bardziej realnego charakteru i stała się przestrogą dla innych. Bo przecież ufasz swoim przyjaciołom, prawda? 🤔
Max Czornyj uświadamia nam, że nawet najbliższe nam osoby może okazać się największym wrogiem i wykorzystać chwilę naszej słabości.
Przeraża mnie fakt, jak bezwzględna może być kobieta, wobec innej kobiety wiedząc, że swoim zachowaniem może zrujnować jej życie na zawsze. Jak nieczułym trzeba być, by pozbawić życia kogoś tak bezbronnego, z ufnością patrzącego nam w oczy. To najgorsza zbrodnia, jakiej można się dopuścić względem drugiego człowieka.
"Skrzywdzona" to mocna opowieść o traumie, nieprzepracowanej krzywdzie oraz bezwzględnej zemście. Fabuła była bardzo dobrze napisana, a bohaterowie na tyle prawdziwi, bym mogła wraz z nimi przeżywać ich dramaty oraz rozterki. Trudnych emocji było to tak wiele, że po lekturze potrzebowałam ochłonąć z nich, czytając coś "spokojniejszego", o ile reportaż o śmierci może takim być 😅.
Zastanawia mnie zakończenie tej powieści – czy to znak, że będzie kontynuacja, czy sami mamy sobie dopowiedzieć resztę? Autorze co ty na to? 😉
Polecam!
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-27
izka91
Cześć, tu Carter. Howard Carter. To ja odkryłem wypełniony skarbami grobowiec faraona Tutenchamona i jako pierwszy człowiekzobaczyłem mumię liczącą ponad...
STRACH TO ŻYCIE. CI, KTÓRZY CHCĄ UMRZEĆ, NIE CZUJĄ STRACHU. Honoriusz Mond nie wierzy w pecha. Jednak nie dość, że za sprawą niedawnego śledztwa ożywają...