Okładka książki - Słowiańska krew patronujemy

Słowiańska krew

Tom 2 cyklu Słowiańskie serce

Ech, rwała się ma słowiańska dusza, by na powrót spotkać Sambora i Żywkę, bohaterów powieści Anny Krzysteczko. Ludzie to bowiem tacy, których pokochać można od pierwszego spotkania. On wyważony, stateczny, Bogu i rodzinie oddany, a ona odważna, harda i zadziorna niczym ogień szybko płonie, a i w tarapaty się pakować wielkie zdolności posiada. I choć Samborowi chce być blisko, to pogańska dusza nie raz się w niej odzywa. Pewno z tego w powieści też przygód pod dostatkiem i non stop coś się dzieje , że od lektury tak trudno się oderwać.

Maluje pisarka te czasy plastycznym językiem, dawnym stylem i przez to czujesz jakbyś tam był i siedział obok, w tej dawnej izbie u boku tych bohaterów. Język ten bowiem potęguje słowiański klimat, którym powieść jest przesycona. Wplecione w fabułę dawne tradycje, obyczaje i życie ówczesnych mieszkańców sprawiają, że atmosfera średniowiecznych czasów otacza czytelnika mgłą wspomnień.

I legend, i przypowieści dawnych, bo i tych tutaj nie brakuje. Jak choćby ta o Źródełku Św. Wita czy o Wielkiej Niedźwiedzicy, która po niebieskim firmamencie kroczy. A to zaledwie garstka, bo całej fabuły Wam zdradzać nie chcę, tylko zachęcić troszeczkę.

Oj, miesza się w tej powieści świat chrześcijański z tym pogańskim, a i czasem kropla mitologii greckiej na kartach książki się pojawia. Kto zacz lubi szczyptę magii czy z bóstwami słowiańskimi spotkanie to rozczarowany też nie będzie, bo i z biesami spotkanie zaliczy czy i z tajemniczymi strachami, którzy okazują się... a nie tego to ja Wam nie zdradzę. Sami sięgając po książkę przekonać się musicie.

Lektura to bowiem idealna co w słowiańskich klimatach, jako i ja są rozkochani. Dla tych co przygody w literaturze lubią, co chcą dawne czasy poznać, co spotkań z tajemniczym Kosperem się nie boją.

Mnie drugi tom nie rozczarował, tylko swą przygodą i klimatem jeszcze bardziej oczarował i jedno mi teraz pozostało, na kolejne spotkanie z Żywką i Samborem oczekiwanie, by znów powrócić na żywiecką ziemię.

Informacje dodatkowe o Słowiańska krew:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2025-05-28
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: Proza literacka Fabularyzowane mity i legendy Literatura obyczajowo-rodzinna Sagi rodzinne

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Słowiańska krew

Kup książkę Słowiańska krew

Słowiańskie serce
Anna Krzysteczko0
Okładka ksiązki - Słowiańskie serce

Polska, XIII wiek. W sercu Żywiecczyzny mieszka Sambor, charyzmatyczny zakonnik, który dzięki bogatej wiedzy medycznej i altruizmowi cieszy się poważaniem...