Ok³adka ksi±¿ki - S³ynne i wp³ywowe kochanki

S³ynne i wp³ywowe kochanki

Ocena: 4.5 (2 g³osów)

„S³ynne i wp³ywowe kochanki” Ma³gorzaty Król to kolejna pozycja historyczna, która przedstawia dzieje kobiet z kobiecej perspektywy. Siêgnê³am po ni± po lekturze takich tytu³ów jak „Niezwyk³e w³adczynie Wschodu”, „Genera³owe” czy „¯ony wielkich Polaków”. Podobnie jak tamte ksi±¿ki, ta równie¿ skupia siê na bohaterkach, które czêsto pozostaj± w cieniu znanych mê¿czyzn, choæ ich wp³yw bywa³ nie mniejszy.

Ceniê Ma³gorzatê Król przede wszystkim za to, ¿e popularyzuje historiê kobiet - tych, o których mówi siê rzadziej, mniej, a czêsto niesprawiedliwie jednostronnie. Autorka nie jest zawodow± historyczk± - z wykszta³cenia jest magistrem administracji - ale pisze z pasj± i konsekwencj±. Jej ksi±¿ki przybli¿aj± mniej znane w±tki z dziejów kobiet i trafiaj± do szerokiego grona czytelników.

Ksi±¿ka nie jest u³o¿ona ani chronologicznie, ani alfabetycznie. Z jednej strony nadaje jej to lekko¶ci, z drugiej - mo¿e chwilami dezorientowaæ. Zmusza równie¿ do zastanowienia siê nad kluczem, wed³ug którego zestawiono historie poszczególnych kobiet. Na plus wyró¿nia siê jednak forma - ka¿d± opowie¶æ otwiera zwiêz³a tabelka z podstawowymi danymi biograficznymi, co bardzo u³atwia orientacjê i szybkie wprowadzenie w temat.

Autorka przedstawia dziesiêæ kobiet - bardzo ró¿nych - z odmiennych epok, ¶rodowisk i krajów. Znajdziemy tu zarówno mniej znane postacie, jak Maria Boleyn, jak i te bardziej rozpoznawalne. Historie s± ró¿norodne niektóre tragiczne, jak los Marii Walewskiej, inne bardziej niebanalne czy wrêcz zaskakuj±ce.

To dobra pozycja do czytania „na raty" - nie za du¿o na raz, co pozwala zatrzymaæ siê przy ka¿dej historii, przemy¶leæ j± i wróciæ pó¼niej do kolejnej. Poleci³abym j± osobom zainteresowanym histori± kobiet, ale niekoniecznie zawodowym historykom. Ksi±¿ka napisana jest przystêpnym jêzykiem i w lekkiej formie, dziêki czemu dobrze sprawdzi siê jako lektura na odprê¿enie - ale z nut± refleksji.

Reasumuj±c - nie jest to ksi±¿ka, która zwala z nóg, ale trzeba przyznaæ autorce, ¿e ma swój wk³ad w popularyzowanie i przywracanie pamiêci o niebanalnych kobietach, które przez wieki by³y zapomniane lub przyt³oczone przez dominacjê mêskiej narracji.

Informacje dodatkowe o S³ynne i wp³ywowe kochanki :

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Rytm
Data wydania: 2025 (data przybli¿ona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytu³ orygina³u: -
Jêzyk orygina³u: polski
T³umaczenie: -
Doda³/a opiniê: Roksana

Tagi: Hrabina Cosel Roksolana madame de Pompadour Zofia Potocka Maria Walewska Maria Boleyn Mata Hari Esterka Poppea Sabina

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce S³ynne i wp³ywowe kochanki

Kup ksi±¿kê S³ynne i wp³ywowe kochanki

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Inne ksi±¿ki autora
Przekazy Wszech¶wiata
Ma³gorzata Król0
Ok³adka ksi±zki - Przekazy Wszech¶wiata

Wszech¶wiat to ogromna, niezbadana przestrzeñ. Nie jeste¶my w stanie poj±æ naszym ludzkim rozumem ani odkryæ jego wszystkich tajemnic. Zbiór tytu³owych...

¯ony wielkich Polaków T.2 Od ¯eromskiego do Tuwima
Ma³gorzata Król 0
Ok³adka ksi±zki - ¯ony wielkich Polaków T.2 Od ¯eromskiego do Tuwima

Drugi tom tajemnic ¿ycia kolejnych ¿on wielkich Polaków. Kim by³y kobiety stoj±ce u boku naszych wybitnych rodaków? Jak radzi³y sobie w cieniu ich s³awy...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora