Okładka książki - Smakosz patronujemy

Smakosz

Już od pierwszych stron zostajemy wciągnięci w mroczną atmosferę nowojorskiego śledztwa. Choć poznajemy sprawcę zbrodni, jego tożsamość pozostaje tajemnicą...

Komisarz Olivier Davis wraz z detektywem Aronem Smithem prowadzą dochodzenie w sprawie zaginięcia czterech młodych dziewczyn. Niestety, wszystkie zostają odnalezione martwe. Miejsca odnalezienia ciał są nieprzypadkowe i przerażające:

Pierwsza ofiara - stara, zniszczona chata na Bronxie

Druga ofiara - stary, nieczynny szpital

Trzecia ofiara - melina w Highbridge

Czwarta ofiara - tutaj nikt jej nie musiał szukać, ponieważ oprawca na przesłuchaniu sam dał im miejsce, w którym znajdowało się ciało - rzeka w Central Parku

Morderca, nazwany przez media „Smakoszem z Central Parku”, pozostawia po sobie makabryczne trofea - różne części ciał ofiar - oraz symboliczne znaki w postaci martwych nietoperzy. Prowadzi również bloga, na którym opisuje swoje zbrodnie. Policja dowiaduje się o nim dopiero dzięki redakcji lokalnej gazety.

W połowie książki możemy zacząć podejrzewać, kim jest sprawca. Choć zakończenie może wydawać się przewidywalne, autor nas zaskakuje - wytypowany przez śledczych sprawca sam nie był świadomy swojej roli w tej historii. Ten psychologiczny aspekt dodaje powieści głębi i zmusza do refleksji.

Na szczególną uwagę zasługuje to, że każdy rozdział rozpoczyna się cytatem, który skłania do zatrzymania się na chwilę przed dalszym zagłębieniem się w fabułę. To świetny zabieg, który buduje klimat i pozwala lepiej wczuć się w historię.

Styl autora jest lekki i przyjemny, dzięki czemu książkę czyta się szybko i z dużym zaangażowaniem. Choć bardziej doświadczeni miłośnicy thrillerów/kryminałów mogą uznać finał za nieco zbyt przewidywalny, dla osób rozpoczynających przygodę z tym gatunkiem będzie to bardzo dobra i wciągająca książka.

Chciałam jeszcze tylko zaznaczyć, że wydanie z barwionymi brzegami wygląda genialnie! Na pewno przyciągnie niejednego czytelnika.

Informacje dodatkowe o Smakosz:

Wydawnictwo: Ostre Pióro