Okładka książki - Śmierć między stronami

Śmierć między stronami

*współpraca reklamowa*

Zauroczyła mnie okładka, ale też nazwisko autora zrobiło swoje, po pierwszym spotkaniu z jego twórczością, wiedziałam że sięgnę po kolejne propozycje. Ta książka nie zrobiła na mnie tak dużego wrażenia o jakim myślałam, niemniej bawiłam sie przy niej przednio bo to naprawdę bardzo dobra komedia kryminalna z naciskiem na wątki kryminalne i detektywistyczne.

Właściciela małego lokalnego księgarnio-antykwariatu w piwnicy swojego lokalu znajduje zwłoki starszego mężczyzny. Nie zna go z imienia, ale parę dni temu był klientem, który przyniósł jej pamiętnik zaginionej przed laty gwiazdy lokalnego teatru. Zaintrygowana kobieta postanawia je najpierw przeczytać, przez co poznaje wiele tajemnic i lokalnych smaczków. Tymczasem okazuje się, że nieboszczyk oficjalnie nie żyje już od kilku lat, policjanci jak i mieszkańcy ruszają tropem mordercy, chcąc uzyskać odpowiedzi na nurtujące ich pytania.

Jak na porządną komedię kryminalną, w książce panuje kontrolowany przez autora chaos, który objawia się sporą liczbą bohaterów, całą masą wątków, motywów, spekulacji, afer ale też chaosem faktów, informacji i plotek. Przy tej lekturze trzeba się pilnować, bo w gąszczy tego wszystkiego można się pogubić. Z drugiej zaś strony autor skupia się na dwóch głównych wątkach. Po pierwsze na zwłokach w księgarni, tutaj pojawia się porządna dawka czarnego humoru, a sprawy ja osobiście nie potrafiłam potraktować poważnie, ale jednocześnie byłam bardzo ciekawa, kto, jak i dlaczego posunął się do zbrodni. Podejrzenia pojawiły się dosyć szybko, chociaż muszę przyznać, że w pełni nie udało mi się rozwiązać całej zagadki. Po drugie na wątku zaginionej przed laty lokalnej gwiazdy, ta sprawa jakoś bardziej mnie zainteresowała, tutaj też pojawiło się w mojej głowie wiele domysłów i teorii, a rezultat pozytywnie mnie zaskoczył, choć można było się w tym połapać jak dokładnie czytało się tekst.

Książkę przeczytałam szybko, w kilka godzin, była ciekawa, komedia mieszała się z tragedią i dramatami. Przy lekturze nie było mowy o nudzie, działo się dużo, było wiele zabawnych sytuacji, niektóre mogą się wydawać absurdalne, pojawiły się ciekawe wymiany zdań, intrygi, manipulacje, gra pozorów, i to na co ponownie muszę zwrócić uwagę przy powieści autora, mam wrażenie, że bardziej on się skupia na wątkach kryminalnych i detektywistycznych, co dla mniej jest zdecydowanie na plus, bo mi bliższe są właśnie kryminalne zagadki, a te są naprawdę intrygujące, złożone i wcale nie łatwe do rozwiązania.

Książka bardzo dobra, napisana w fajnym stylu, lekkim i przyjemnym do czytania, przez co przez tekst mknie się dosyć szybko, a w połączeniu w wartką akcją, nietuzinkowymi wątkami i sporą dawką humoru, książkę czyta się dosłownie migiem. Ja bawiłam się świetnie, to taki lekki kryminał, dobry zarówno dla tych którzy rozpoczynają przygodę z tym gatunkiem czy dla fanów lekkich i zabawnych powieści z dominacją czarnego humoru. Ze swojej strony zachęcam do lektury.

Informacje dodatkowe o Śmierć między stronami:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-10-15
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Śmierć między stronami

Kup książkę Śmierć między stronami

Karuzela z mordercami (Wielkie Litery)
Alek Rogoziński0
Okładka ksiązki - Karuzela z mordercami (Wielkie Litery)

Czasem stajesz się bohaterem. Nawet, jeśli tego nie chcesz! Izabella Małecka prowadzi typowe, monotonne i - nie oszukujmy się - nieco nudnawe życie...

Siła złego na jednego
Alek Rogoziński0
Okładka ksiązki - Siła złego na jednego

Jeden telefon od zdradzonego przez żonę przyjaciela zmienia całe życie młodej dziennikarki, Ilony Kruk. Kiedy okazuje się, że kochanek niewiernej żony...