Podróże są nie tylko rozrywką i odpoczynkiem, mogą nas też wiele nauczyć o świecie, a nawet o nas samych. Można się przekonać o tym, czytając książkę „Solo dookoła świata” Katarzyny Kozłowskiej. To kolejny tytuł, który inspiruje do spełniania marzeń. Publikacja ukazała się nakładem Wydawnictwa Novae Res w 2025 roku.
Za oknem w Polsce bywa mokro lub śnieżnie i zimno. Lektura książki Katarzyny Kozłowskiej pozwoliła mi nieco odpocząć od szarości zimowej aury. Autorka opisuje podróż w pojedynkę dookoła świata. Podróż pełną bajecznych widoków, aktywności fizycznych, różnych smaków. Wyruszyła w tę podróż rok przed sześćdziesiątymi urodzinami. Zwiedzała wielobarwne zakątki świata przez pół roku.
Nie jest to pierwsza publikacja Katarzyny Kozłowskiej. W każdej chwili można zajrzeć na jej bloga www.goenywhere.to, a w księgarniach z łatwością znajdziemy książki „Trzymałam Anioła za rękę. Gniew motyla”, „50-tka dookoła świata”, czy „Jak przeżyć 50 lat i nadal cieszyć się życiem”. Autorka jest zawodowo związana z Trójmiastem. Jest terapeutką, life coachem i wykładowczynią uniwersytecką.
Książkę „Solo dookoła świata” Katarzyny Kozłowskiej przeczytałam z przyjemnością. Lubię tego rodzaju publikacje, ponieważ pozwalają mi zajrzeć tam, gdzie nie miałam okazji być. Ponadto autorka ma talent do snucia opowieści o miejscach i ludziach. Nie brakuje również licznych ciekawostek, także tych historycznych. Znajdziemy też tutaj niesamowite zdjęcia z podróży.
Jak wcześniej wspomniałam, to kolejna publikacja od Wydawnictwa Novae Res, która inspiruje. Poprzednio pisałam o wrażeniach po lekturze książki Doroty Raben „Różowe marzenia. Żelazne kontrakty”, która pokazywała poniekąd kobiecą siłę i podążanie za tym, czego się pragnie. Choć „Solo dookoła świata” zwraca uwagę na nieco odmienną tematykę (podróżniczą), to również widać tutaj tę siłę w podążaniu za marzeniami. Sam wydawca zwraca tutaj uwagę na to, że Katarzyna Kozłowska „(…) przełamuje stereotypy wieku i udowadnia, że metryka nie jest przeszkodą w realizacji marzeń. (…)” Zwiedziła wiele miejsc, wspina się po górach, wydaje książki, o czym wielu czytelników już miało okazję się przekonać.
Tego rodzaju książki są potrzebne, ponieważ inspirują do tego, by podążać za własnymi pragnieniami, przekonują, że w codziennym biegu między pracą czy uczelnią a codziennymi sprawunkami i domem warto wygospodarować przestrzeń dla siebie. Przestrzeń, w której jeszcze wiele przed nami niezależnie od wieku.
Jak możemy przeczytać we wstępie, „Wyruszając siedem lat temu w pierwszą podróż dookoła świata, myślałam, że spełniam marzenie życia, jedyne, niepowtarzalne, takie, które będę wspominać jako największy wyczyn. Bo dla pięćdziesięciodwulatki podróż solo z plecakiem, po nieznanych wyspach kontynentach, przy częstej zmianie stref czasowych i klimatycznych, z noclegami w skromnych hostelach lub u tubylców była przygodą wymagającą. Jednak kiedy po pięciu miesiącach wróciłam cała i zdrowa, wiedziałam już, że na tym nie poprzestanę. Zachwyciłam się bowiem światem, który się przede mną otworzył jako gościnny, bezpieczny i różnorodny. (…)” Tak oto możemy poznać teraz w sposób wciągający opowiedzianą kolejną opowieść o podróży, choć w moim przypadku jest to pierwsze spotkanie z książką Katarzyny Kozłowskiej. Muszę powiedzieć, że bardzo udane.
Jakie kraje odwiedzi czytelnik razem z Katarzyną Kozłowską? Stany Zjednoczone, Peru, Ekwador, Kolumbię, Polinezję Francuską, Australię, Indonezję, Wietnam, Kambodżę, Tajlandię i Indie. To nie tylko podróż po miejscach, które zachwycają swoim pięknem, unikatowością, kulturą i bogatą historią. To także opowieść, w której pojawia się wielu innych bohaterów. Jakich? Mieszkańców. Napotkanych osób, które także podróżują w towarzystwie lub w pojedynkę. Właścicieli i pracowników hoteli i hosteli. Przewodników. I nie tylko. Oni również stają się bohaterami wspomnień.
Książkę Katarzyny Kozłowskiej czyta się lekko. Wciąga od pierwszej do ostatniej strony. Każdemu państwu poświęcony jest rozdział, co sprawia, że treść jest przejrzysta. Autorka dzieli się nie tylko wspomnieniami z podróży, ale także towarzyszącymi jej refleksjami. Na końcu każdego rozdziału znajdują się wypunktowane ciekawostki. Polecam lekturę publikacji książkowej „Solo dookoła świata”.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-11-13
Kategoria: Podróżnicze
edisanonimaart
Kreatywny zeszyt dla najmłodszych. Krótka historyjka przedstawiona na początku książeczki stanowi punkt wyjścia do zabaw zawartych na dalszych stronach...
Helenka mieszka w pięknej zabytkowej kamienicy z mamą i tatą. Zna wszystkich lokatorów - widuje ich z balkonu i w cukierni na dole. Szkoda tylko, że w...