Okładka książki - Sowa z Askiru

Sowa z Askiru

Tom 6 cyklu Tajemnica Askiru

„Sowa z Askiru” to moje pierwsze spotkanie z twórczością niemieckiego pisarza Richarda Schwartza i jestem pewna, że nie ostatnie, bo jego najnowsza powieść, która ukazała się w Polsce, totalnie mnie oczarowała. Prawdę mówiąc, patrząc na okładkę i czytając opis, nie spodziewałam się takiego obrotu spraw. Szczególnie, że okładka nie za bardzo mi się podoba. Chociaż muszę przyznać, że idealnie pasuje do poprzednich tomów cyklu i dobrze koresponduje z treścią. Kilka wyjaśnień na początek. Chociaż powieść oznaczona jest jako 6 tom cyklu „Tajemnica Askiru”, można tę część czytać niezależnie od poprzednich tomów, ponieważ jest to dodatek do cyklu, poboczna, zamknięta historia, której akcja toczy się w uniwersum stworzonym przez autora. Dzięki temu osoby, które nie znają cyklu, a chcą poznać jego twórczość, mają na to szansę właśnie z tą powieścią. Dla fanów cyklu będzie to okazja do poznania Askiru od zupełnie innej strony, a także przyjemna, pełna magii i tajemnic, doprawiona doskonałym humorem historia.

Autor stworzył niezwykle barwny świat, który dzięki szczegółowym i dość licznym opisom możemy poznać całkiem dobrze. I chociaż przedstawia stare, legendarne Królewskie Miasto od podszewki, dzięki czemu każdy, kto nie miał styczności z cyklem, bez problemu będzie w stanie się w ten świat zagłębić, Askir skrywa tak wiele tajemnic, że odkrycie ich wszystkich podczas lektury jednego tomu cyklu jest zwyczajnie niemożliwe. Tak naprawdę w „Sowie z Askiru” mamy tylko fragment tego fascynującego świata, jednak przedstawiony na tyle dobrze, że zachęca do poznania reszty cyklu.

Na pochwałę zasługuje w powieści nie tylko konstrukcja świata, lecz właściwie wszystko inne również, poczynając od kreacji bohaterów, przez klimat, dopracowaną fabułę, stopniowe odkrywanie tajemnic, na genialnym systemie magicznym kończąc. Magia jest bardzo istotną częścią powieści. Wylewa się z każdej jej strony, iskrzy i obezwładnia. Co ciekawe, władanie nią polega nie na rzucaniu zaklęć, tylko na władaniu umysłem. System magiczny jest intrygujący, nie brakuje tu również magicznych istot, wśród których najbardziej mroczne i niebezpieczne to nekromanci. Wygląda na to, że za zabójstwem kamerdynera stoi właśnie jedna z takich istot, bo to nie było zwykłe morderstwo. Widać działanie mrocznej siły, posługującej się magią krwi. Właśnie dlatego sprawą ma zająć się Desina, pierwsza od wieków magini, która widzi wydarzenia z przeszłości i za pomocą magii potrafi dotrzeć do prawdy. Czy jej unikalne umiejętności wystarczą, aby pokonać potężnego wroga, to już musicie sprawdzić w powieści. Dodam tylko, że Desina jest młoda, niedoświadczona i wydaje się, że jej magia nie jest tak potężna jak magia jej poprzedników. Dziewczyna jednak szybko się uczy i rozwija swoje zdolności w zastraszającym tempie. A to, co potrafi, zaskakuje nawet ją samą.

Początkowo miałam problem ze stylem autora. Schwartz pisze w dość charakterystyczny sposób, z którym wcześniej się nie spotkałam. Używa na przykład nietypowych zwrotów grzecznościowych. Musiało minąć trochę czasu aż się przyzwyczaiłam i dałam porwać tej magicznej opowieści. Chociaż książka liczy sobie ponad 700 stron, nie odczuwa się jej objętości i czyta się ją płynnie, przyjemnie i w miarę szybko. Duża w tym zasługa wartkiej akcji, lekkiego pióra autora i szczypty doskonałego humoru, który bardzo pozytywnie wpływa na odbiór powieści. Ciekawa jest to opowieść. Wciąga i trzyma w napięciu. Może nie od samego początku, ale niewiele dalej zaczynamy odczuwać niepokój o losy bohaterów i całego Askiru, a niepokój ten pogłębia się ze strony na stronę coraz bardziej, bo autor stopniowo wyciąga na światło dzienne tajemnice, które ten niepokój coraz bardziej podsycają. Aż do finału, który jest wisienką na torcie powieści i kulminacją wszystkiego, co się w niej działo. A dzieje się naprawdę bardzo dużo. Nie brakuje tu intryg, walk i różnych przygód, a w tym wszystkim magia odgrywa najbardziej istotną rolę.

„Sowa z Askiru” to solidny kawał fantastyki i świetnej historii przede wszystkim. Pełnej magii, wielu tajemnic, magicznych stworzeń i fascynującej przygody. Szczerze i z całego serca polecam!

Informacje dodatkowe o Sowa z Askiru:

Kup książkę Sowa z Askiru

Władca marionetek
Richard Schwartz 0
Okładka ksiązki - Władca marionetek

Wojownik Havald, półelfka Leandra i ich towarzysze szukają sposobu, by z egzotycznego Gasalabadu dostać się do legendarnej metropolii Askiru, gdzie mają...

Pierwszy róg
Richard Schwartz0
Okładka ksiązki - Pierwszy róg

Gdy próg gospody na krańcu świata przekraczają wędrowcy, by schronić się przed zamiecią, nic nie wskazuje na to, że wkrótce będą musieli stawić czoła hordom...