Nie każdy ma taki sam start w życiu, rodzimy się w różnych rodzinach, mieszkamy i dorastamy w różnych środowiskach i niestety często ma to duży wpływ na to, jakimi ludźmi się stajemy i jak wygląda nasza przyszłość.
Supernormalsi to książka opisująca trudne przeżycia z dzieciństwa pewnych ludzi, które wpłynęły na ich dorosłość, pewnie dużo osób myśli, że żyjąc w toksycznej rodzinie, dzieci stają się takie same, jak ich rodzice, ale bohaterom udało się od tego odciąć i dużo w życiu osiągnąć. Historie bohaterów zostały przestawione bardzo autentycznie to, co wtedy czuli, co robili, jak próbowali sobie samym wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje, to wszystko chwyta za serce, ponieważ chyba nikt nie jest obojętny na krzywdę, która dzieje się bezbronnym dzieciom.
Książka jest naprawdę obszerna, jest tutaj ogrom tekstu, który momentami przytłacza zarówno treścią, jak i ilością, ponieważ czytając, czujemy się źle, z tym że niektórych spotkało tyle zła. Często te osoby obwiniały się niepotrzebne, że to ich wina, że dostały pasem, podczas gdy była to wina ojca alkoholika albo że tata odszedł z domu przez nich, a to nie było wcale związane z dzieckiem. Autorka skupiła się na tym, żeby dokładnie wyjaśnić każdy przypadek, dowiadujemy się zarówno tego, dlaczego dorosła osoba zachowuje się źle i jakie to ma późniejsze konsekwencje dla dziecka, niektóre traumy zostają w głowie na zawsze i wszystko przypomina się jednym niewłaściwym gestem lub dźwiękiem.
Muszę przyznać, że autorka włożyła w tę książkę ogrom pracy, jest tutaj tyle wiedzy, że można się bardzo dużo dowiedzieć o psychice osób, które miały trudne dzieciństwo. Jednocześnie uważam, że nie jest to pozycja dla wszystkich, pomimo tego, że były momenty, które bardzo mnie wciągnęły, czułam smutek i przygnębienie z powodu tych wszystkich krzywd i nie wiem, czy zdecydowałabym się na ponowne jej przeczytanie.
Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2022-09-28
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: Supernormal: The Untold Story of Adversity and Resilience
Karolina Radlak
Książka, która zmieniła sposób myślenia milionów dwudziestolatków o nich samych. Meg Jay pokazuje, jak świadomie wykorzystać kluczową dekadę, aby w pełni...