"¦wiat³o po zmierzchu” to moje pierwsze spotkanie z twórczo¶ci± autorki. ¯aneta Pawlik napisa³a poruszaj±c± ksi±¿kê, opisuj±c± o problemach, z którymi boryka siê wielu z nas, lecz tak¿e o sile przyja¼ni i mi³o¶ci. Historia bohaterów poch³onê³a mnie ca³kowicie.
Nie podejrzewa³am nawet, ¿e lektura tej ksi±¿ki tak mnie poch³onie. Pocz±tkowo wydawa³o mi siê, ¿e przede mn± kolejna obyczajowa opowie¶æ, któr± do¶æ szybko przeczytam i szybko o niej zapomnê. Lecz tej ksi±¿ki nie da siê tak ³atwo zapomnieæ a zabieraj±c siê do jej lektury trudno jest przestaæ czytaæ. Niesamowicie wci±ga w swoj± fabu³ê. Bardzo ¿yciow±, nie do koñca szczê¶liw±, bo przecie¿ takie jest w³a¶nie nasze ¿ycie..., chocia¿ czêsto spe³niamy swoje marzenia, nie znaczy to jednocze¶nie, ¿e ich realizacja zagwarantuje nam szczê¶cie.
"Kiedy cz³owiek niczego nie oczekuje, zawód jest mu obcy. Gorycz nie odbiera smaku. Je¶li zale¿y ci na czym¶ i osi±gasz cel, najpierw czujesz euforiê, mo¿e dumê. Z czasem sukces powszednieje, a ty wyci±gasz rêkê po wiêcej. Tym sposobem skazujesz siê na wieczny niedosyt."
Postaci w tej ksi±¿ce jest wiele, lecz trzy s± najwa¿niejsze:
aktorka Julia, która nie dopuszcza do siebie my¶li o tym, ¿e siê starzeje i jej blask powoli ju¿ ga¶nie,
jej m³odsza siostra Teresa, pedantyczna wrêcz ¿ona i matka dwóch ch³opców, która zosta³a zmuszona niejako do rezygnacji z pracy,
gburowaty fotograf Kosma, który mieszka w ¶rodku lasu z dala od innych, skrywaj±cy mroczn± tajemnicê.
Siostry nie utrzymuj± ze sob± kontaktów, ich drogi rozesz³y siê ju¿ dawno. Dla Julii ca³ym ¿yciem jest scena teatralna, chocia¿ ona bardziej sobie ceni film, wiêc ci±gle ma nadziejê na ¶wietne propozycje. Teresa zajêta jest nie tylko domem i opiek± nad dzieæmi, ale tak¿e chor± matk± przebywaj±c± w domu opieki, który zapewni³a matce Julia. Dla siebie samej brakuje jej ju¿ czasu i coraz czê¶ciej my¶li o powrocie do pracy. Kosma traktowany prze okolicznych mieszkañców jako dziwak i odludek woli nawet ¿eby tak o nim my¶lano. Nie przeszkadza mu to. Przyroda jest dla niego sposobem na ¿ycie.
Losy bohaterów za spraw± jednego z producentów filmowych, zupe³nie przypadkowo ze sob± siê po³±cz±. Na jaw zaczn± wychodziæ skrywane g³êboko demony, z którymi siê zmagaj±. Niby s± w t³umie a jednak samotni i pogubieni.
Jak potocz± siê ich losy? Jakie tajemnice ukrywaj±? Czy uda im siê wykorzystaæ ¿yciow± szansê? Czy odnajd± drogê do lepszego jutra?
Podoba³ mi siê sposób przedstawienia historii poszczególnych bohaterów i chocia¿ czasami wydawa³o mi siê, ¿e zbyt wiele ciosów spad³o na nich, to jednak ¿ycie przecie¿ nie oszczêdza nas, wiêc dlaczego autorka mia³aby to robiæ...
"O gustach siê nie dyskutuje, kulinarnych, muzycznych, wszystko jedno."
Polecam tê ksi±¿kê, bo warto j± przeczytaæ, gdy¿ autorka próbuje nam pokazaæ to, co w ¿yciu jest wa¿ne, i ¿e nie zawsze najwa¿niejsze jest mieæ...
Ksi±¿ka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl., dziêkujê Wydawnictwu Zysk i S-ka za otrzymany egzemplarz.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2023-06-14
Doda³/a opiniê:
Myszka77
Sukces i pora¿ka nierozerwalnie sczepione, dwie strony tego samego. Jak jin i jang. S³awa, pieni±dze, kariera. I samotno¶æ w t³umie. Bana³. Schemat, w który siê wpasowa³a z promiennym u¶miechem. Je¶li pojawi³y siê ³zy, mówi³a, ¿e to ze szczê¶cia.
Eliza i Nikodem - w ich ma³¿eñstwie jest wiêcej samotno¶ci ni¿ blisko¶ci. Dziel± ich ¿al, niedopowiedzenia i rodzinna tragedia. S± jak dwa kawa³ki magnesu...
O ¿yciowych zakrêtach i nowych pocz±tkach. Ma³gorzata to kobieta spe³niona. A przynajmniej tak by siê wydawa³o na pierwszy rzut oka. ¯ona, matka, nauczycielka...
On by³ odludkiem, ona kocha³a ¶wiat³a reflektorów. Dwie skrajne osobowo¶ci.
Wiêcej