Okładka książki - Synowie jednego ojca patronujemy

Synowie jednego ojca

🔸🔸🔸🔸 Recenzja🔸🔸🔸🔸

Konrad Makarewicz " Synowie jednego ojca "
@konrad.makarewicz_autor

Wydawnictwo: Novae Res
@wydawnictwo_novaeres

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

" - A wiec dziadek nie zmyślał - powiedział na głos. Mieszały sie w nim strach, ekscytacja i zwątpienie..."

Nie wiem, jak to zrobił, ale Makarewicz napisał książkę, która potrafi człowieka rozbroić w najmniej spodziewanym momencie.. Niby zwyczajna historia dwóch braci, ale emocjonalnie? Rakieta. 🚀

„Synowie jednego ojca” to historia, która nie bawi się w półśrodki.. Od pierwszych stron czuć ciężar emocji, jakby autor sam przeżył to wszystko, co opisuje.. I choć temat trudny – przemoc, alkohol, rodzinne traumy – to sposób, w jaki Makarewicz prowadzi tę opowieść, sprawia, że nie da się jej odłożyć na półkę, ot tak...

Co tu znajdziesz?

🌿Poruszającą historię dwóch skrajnie różnych braci
🌿Przemoc domową, traumę i trudne dzieciństwo
🌿Walkę o miłość, normalność i poczucie własnej wartości
🌿Prawdziwe emocje i realistyczne postacie
🌿Motyw wybaczania – sobie i innym
🌿Refleksję nad rodziną, samotnością i bliskością

Nie jest lekko, ale właśnie dlatego warto.. Emocje? Są.. Refleksja? Gwarantowana.. Przeczytajcie, a zrozumiecie, że nie każda rana się goi – ale każdą można próbować przeżyć..

To książka o rodzinie, ale nie tej z obrazka.. To o brudzie, o błędach, o tym, jak trudno jest wybaczyć – sobie, innym.. Ale też o tym, że więź – choćby nie wiadomo jak poraniona – może być ostatnią rzeczą, która nas jeszcze trzyma przy życiu..

Autor pisze prosto, ale celnie.. Bez zbędnego patosu, bez lukru.. Każde zdanie coś znaczy. Styl surowy, emocjonalny, bardzo prawdziwy.. Czytasz i masz wrażenie, że to nie fikcja, tylko życie – z całym brudem i bólem, ale też z nadzieją..

🧍 Bohaterowie, których się nie zapomina:

Krzysztof – ogarnięty, z dużego miasta, robi karierę. Na zewnątrz pewny siebie, wewnątrz – pogubiony, duszący w sobie złość i żal..

Przemek – jego przeciwieństwo. Życie go nie oszczędziło: niepełnosprawność, bieda, ciężka codzienność. Ale za to ogromne serce, spokój, pokora..

Obaj są połamani w inny sposób – ale obaj po cichu marzą o tym samym: by ktoś ich w końcu naprawdę kochał i żeby mogli sami siebie zaakceptować..

Dla kogo?

Dla tych, co lubią prawdziwe, emocjonalne historie o rodzinie i trudnych relacjach..

Czy warto?

Tak, bo to książka, która zostaje w głowie i pokazuje, jak trudno, ale ważnie jest wybaczać – sobie i innym..

"Miłość to wymysł"- zadawał kłam rozdzierajacemu rozdzierajacemu serce uczuciu..."

Krzysztof i Przemek to bracia wychowani w domu pełnym przemocy, alkoholizmu i strachu.. Choć mają wspólnego ojca, ich dorosłe życia potoczyły się zupełnie inaczej..

Krzysztof robi karierę w dużym mieście, stara się odciąć od przeszłości.. Przemek, zmagający się z niepełnosprawnością i biedą, szuka spokoju u boku żony.. Obaj próbują na nowo zbudować siebie – po swojemu, po cichu, z ranami pod skórą..

Kiedy jednak przeszłość wraca i wszystko zaczyna się sypać, ich losy znowu się przecinają.. I wtedy okazuje się, że tylko brat może powstrzymać brata przed ostatecznym upadkiem..

Informacje dodatkowe o Synowie jednego ojca:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-06-06
Dodał/a opinię: Magdalena Grzejszczyk

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Synowie jednego ojca

Kup książkę Synowie jednego ojca

Najmroczniejsza jesień
Konrad Makarewicz0
Okładka ksiązki - Najmroczniejsza jesień

,,Najmroczniejsza jesień" - powieść dark fantasy, której akcja osadzona jest w realiach zbliżonych do średniowiecza. Pewnego dnia Vins stwierdza, że świat...

Głęboko pod powierzchnią
Konrad Makarewicz0
Okładka ksiązki - Głęboko pod powierzchnią

Gdy miłość staje się przekleństwem... Tymon zrobiłby wszystko dla ukochanej Nadii. Chcąc zapewnić obojgu lepszą przyszłość, wyjeżdża do Szwecji, by rozpocząć...