„Szklana jabłoń” to emocjonująca saga rodzinna, historie życia pięciu kobiet, tajemnie, które powoli warstwa po warstwie zostają odkryte.
W tej rodzinie sekrety, nie mówienie o swoich emocjach to normalność. Ale czy można żyć omijając prawdę, w niedomówieniach, bez przepracowania traum?
Jagoda młoda studenta ASP otrzymuje w spadku mieszkanie po babci, jednak oprócz tego dostaje w spadku sekrety, które nie dają jej spokoju i tak krok po kroku dociera do rodzinnych, misternie ukrywanych tajemnic.
Babcia Nuszka to ziemia, kochała przyrodę, a najbardziej jabłoń, która dawała jej poczucie bezpieczeństwa i była przy niej przez całe życie.
Babcia Magda to powietrze, dla niej najważniejsza była przestrzeń i ta w mieście, ale też taka która pozwolili rozłożyć skrzydła i być wolnym.
Mama Renata to kobieta skryta, poddająca się oczekiwaniom, która ukrywa w sobie wiele emocje.
Mirka, siostra Magdy to strażniczka najtrudniejszych rodzinnych historii, jej życie naznaczone było zazdrością i niewypowiedzianymi pretensjami.
Pięć kobiet to tyle samo historii, traum, ukrywanych przed bliskimi przez lata tajemnic.
Jagoda odważnie przełamuje barierę milczenia i otwiera kolejne drzwi za którymi kryją się sekrety. Odkrywanie losów bliskich jest bolesne, ale też oczyszczające. To, co nie zostało wypowiedziane, wcale nie znika, tylko wraca i to często z większą siłą i ma ogromny wpływ na następne pokolenie.
Autorka pokazuje, że dopiero kiedy zmierzymy się z prawdą mamy szansę wyjść na prostą i żyć po swojemu. To my sami decydujemy co z tego chcemy zostawić, a co zostawić za sobą.
Prawda choć często jest bolesna jednak oczyszcza, nie przekazujemy jej następnemu pokoleniu, które powiela nasze podejście do życia.
Książka to dla mnie nie tylko opowieść o rodzinie i ich tajemnicach, ale też o sile kobiet, które mimo trudnej przeszłości potrafią przetrwać i o prawdzie, która choć jest bolesna to uzdrawia wiele relacji w rodzinie.
Dodatkowym atutem książki są nawiązania do sztuki, bo bohaterki tworzą ją, żyją nią i do niej uciekają.
To opowieść, która porusza i daje do myślenia, zastanawiam się czy w mojej rodzinie są jakieś tajemnice, czy wszystko wiem o swoich przodkach, czy byłabym tak silna aby odkryć te sekrety?
Wydawnictwo: Axis Mundi
Data wydania: 2026-04-08