Okładka książki - Szkoła na wzgórzu

Szkoła na wzgórzu

🪾🪾🪾 Recenzja 🪾🪾🪾

Sebastian Imielski „Szkoła na wzgórzu”
@sebastian.imielski_autor
Wydawnictwo: Chemia Mózgu
@wydawnictwo_chemia_mozgu

🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾🪾

" Wyobraziłem sobie przerażonego swym czynem chłopaka. Jednym wściekłym napadem furii przekreślił życie wielu ludzi. Szok malujący się na jego twarzy dowodził, iż przez te wszystkie lata nie poznał prawdy o tym, co się stało po zabójstwie. Matka chroniła go przed traumatycznymi wspomnieniami..."

Nie ukrywam, kiedy zaczynałam tę książkę, spodziewałam się po prostu dobrego kryminału. Dostałam jednak coś więcej. To historia, która nie próbuje kupić czytelnika efektowną akcją czy brutalnymi scenami. Zamiast tego powoli buduje napięcie, podrzuca kolejne pytania i sprawia, że z każdym rozdziałem coraz bardziej chce się odkryć, co tak naprawdę wydarzyło się w Sławinie.

Sylwester Cichy przyjeżdża do niewielkiej miejscowości z nadzieją na nowy początek. Nowa praca w szkole ma pomóc mu zamknąć pewien rozdział życia. Szybko okazuje się jednak, że spokój jest tutaj tylko pozorny. Gdy znika jedna z uczennic, a wokół całej sprawy zapada wyjątkowo niewygodna cisza, Sylwester nie potrafi przejść obok tego obojętnie. Im głębiej szuka odpowiedzi, tym bardziej przekonuje się, że przeszłość tej szkoły nadal rzuca długi cień na teraźniejszość.

Najbardziej doceniam to, że Sebastian Imielski nie idzie na łatwiznę. W czasach, gdy wielu autorów próbuje zaskoczyć czytelnika litrami krwi i coraz bardziej wymyślnymi zbrodniami, on stawia na klimat, emocje i dobrze poprowadzoną tajemnicę. I wiecie co? To działa. Momentami większy niepokój wywołuje jedno przemilczenie niż najbardziej brutalna scena.

📚 Co znajdziecie w książce?

🔎 Tajemnicze zaginięcie uczennicy.
🏫 Szkołę, która od lat skrywa niewygodne sekrety.
🕰️ Nierozliczoną sprawę sprzed 25 lat.
🌫️ Gęsty klimat małego miasteczka i zmowę milczenia.
🧩 Intrygę, która potrafi skutecznie zmylić trop.
👨‍🏫 Nauczyciela, który nie odpuszcza, nawet gdy inni wolą odwrócić wzrok.
📰 Dociekliwego dziennikarza i świetnie uzupełniający się duet śledczy.
🤫 Tajemnice, niedopowiedzenia i ludzi, którzy mają sporo do ukrycia.
💭 Emocje, napięcie i ciągłe poczucie, że coś tutaj nie pasuje.
😲 Finał, który naprawdę potrafi zaskoczyć.

Ogromnym atutem tej powieści są bohaterowie. Nie są idealni i właśnie dlatego wypadają tak wiarygodnie. Sylwester to człowiek po przejściach, który mógłby skupić się wyłącznie na swoim życiu, ale zwyczajnie nie potrafi przejść obojętnie obok cudzej krzywdy. Bardzo polubiłam też Karola Zawadę. To doświadczony dziennikarz z ciętym językiem i świetnym wyczuciem, a jego współpraca z Sylwestrem wypada naprawdę naturalnie. Każda z postaci wnosi do tej historii coś ważnego i do samego końca trudno jednoznacznie ocenić, komu można zaufać.

Bardzo spodobało mi się również to, że szkoła nie jest tutaj tylko tłem wydarzeń. Staje się miejscem, które przez lata chłonęło ludzkie dramaty, niewygodne sekrety i przemilczane historie. To właśnie ten element sprawił, że cała opowieść zyskała jeszcze większą głębię.

Styl autora jest lekki, naturalny i bardzo obrazowy. Nie ma tutaj zbędnego przeciągania ani sztucznego podkręcania emocji. Historia rozwija się spokojnie, ale ani przez chwilę nie miałam poczucia nudy. Wręcz przeciwnie z każdą kolejną stroną coraz bardziej chciałam wiedzieć, dokąd to wszystko prowadzi.

A zakończenie? Powiem tylko tyle... kilka razy byłam przekonana, że już rozgryzłam tę zagadkę. Autor bardzo sprytnie podrzuca tropy i równie skutecznie wyprowadza z nich czytelnika. Za takie finały lubię kryminały najbardziej.

„Szkoła na wzgórzu” to historia, która udowadnia, że nie trzeba gonić z akcją ani epatować brutalnością, żeby stworzyć naprawdę dobry kryminał. Wystarczy ciekawy pomysł, dobrze zbudowany klimat i bohaterowie, którym chce się kibicować.

Jeśli lubicie kryminały z małomiasteczkowym klimatem, tajemnicami sprzed lat i historiami, w których prawda okazuje się niewygodna dla wielu osób, to zdecydowanie polecam Wam tę książkę. Jestem pewna, że Szkoła na wzgórzu jeszcze nieraz namiesza w czytelniczych głowach.

Informacje dodatkowe o Szkoła na wzgórzu:

Data wydania: 2015-09-10
Dodał/a opinię: Magdalena Grzejszczyk

Zobacz opinie o książce Szkoła na wzgórzu

Kup książkę Szkoła na wzgórzu

Kamienna Rzeka
Sebastian Imielski 0
Okładka ksiązki - Kamienna Rzeka

Jedno wydarzenie. Jedna wieś. Wysoki głaz, który widział zbyt wiele. Mateusz dotarł do ściany. Rozpadające się relacje i zawodowy marazm doprowadziły...