Okładka książki - Sznurki starej marionetki

Sznurki starej marionetki

Jest wiele prac mało atrakcyjnych, jednak każdą ktoś musi wykonać, a często jest tak, że po jakimś czasie się przyzwyczajamy i nawet nie myślimy o zmianach.
René Cavalier niespodziewanie traci pracę jako fotograf i zmuszony przez życie musi zostać grabarzem, niestety praca często odbiega od tego, co musi robić człowiek na cmentarzu, a on musi milczeć. Jednocześnie do miasta wraca utalentowany skrzypek Henry von Gradner, który ze swoją siostrą tworzy dość dziwny duet, razem zachowują się tak, jakby skrywali jakąś wielką tajemnicę.
Po raz drugi sięgnęłam po twórczość tej autorki i przyznam, że klimatem ta historia była dość podobna do tej poprzedniej. Są to inne czasy, więc przy czytaniu musimy wziąć to pod uwagę, pomimo tego, całość jest dość dziwna i odrealniona, także nie wiem, czy coś takiego lub sytuacje, chociaż podobne mogły się kiedykolwiek wydarzyć.
Główny bohater jest dość dziwny, w dzieciństwie przeżył chorobę, która wymiotła ludzi z jego miejscowości, a on jako nieliczny przeżył, więc wydaje się mu, że jest niezniszczalny, nie odczuwa potrzeby bliskości oraz miłości, chociaż z czasem to zmienia obca dziewczynka. Praca była mu tylko potrzebna do tego, żeby przeżyć, nie chciał być bezdomnym, poza tym nie miał żadnych potrzeb oraz zachcianek, był jak robot bez uczuć. Narratorem nie jest tutaj tylko on, ale też kilka innych osób, jak na przykład Henry, czy też jego siostra, jednak to postać René wydaje się tutaj być kluczowa.
Historia budzi grozę, ale też obrzydzenie do tego, co działo się na cmentarzu, tam, gdzie ciało powinno być godnie pochowane i odnaleźć spokój było bezczeszczone. Jednocześnie mamy tutaj przykład pięknej i bezwarunkowej miłości, więc jest też tutaj pozytywny aspekt, jednak nie sprawia to, że przy czytaniu odczuwamy radość lub zadowolenie. Opowieść jest melancholijna, smutna i depresyjna po jej przeczytaniu chciałabym o tym wszystkim zapomnieć, nawet jeżeli to była tylko fikcja literacka.

Informacje dodatkowe o Sznurki starej marionetki:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2025-07-02
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Sznurki starej marionetki

Kup książkę Sznurki starej marionetki

Popsute Zabawki
Małgorzata Węglarz0
Okładka ksiązki - Popsute Zabawki

Ucieknij raz, a dopilnuję, żebyś nie doczekał następnego dnia. Dwunastoletni Luca Torrini trafia do domu dla sierot pani Sours po ucieczce z jednej...

Moja
Małgorzata Węglarz0
Okładka ksiązki - Moja

Dom płonie, ale ona nie chce go opuścić. Turyści siłą wyciągają młodą kobietę z pożaru domku w górach. To dopiero zapowiedź mrocznej tajemnicy. Dziewczyna...