Kobiety - czyż można wybrać sobie wdzięczniejszy obiekt do tworzenia znakomitych, emocjonujących, zaskakujących powieści?
Uwielbiam czytać o kobietach! To jeden z najbardziej ulubionych przeze mnie tematów w literaturze. Uwielbiam, kiedy w powieściach, które czytam, kobiecość jest podstawą fabuły. Kiedy to właśnie kobiety nadają wyjątkowy, ten niepowtarzalny charakter opisywanej historii. Zachwycam się, dobrze odzwierciedloną i odpowiednio zgłębioną psychologią kobiecych postaci. Uważam, że kobiecość jest warta wszelkiego celebrowania
i takiej właśnie wspaniałej, godnej najwznioślejszych słów celebracji dokonała Gabriela Gargaś w swojej najnowszej powieści „Taka jak Ty”.
Autorka przekazała w ręce czytelników mądrą, prawdziwą życiowo, poruszającą historię. Pochłonęłam ją błyskawicznie, a fragmentów, które przemawiały do mnie najbardziej zdążyłam się nauczyć niemalże na pamięć. Fabuła skupia się na losach dwóch wiernych przyjaciółek z dzieciństwa - Marionie i Karolinie. Autorce udało się fenomenalnie oddać klimat lat naszego dzieciństwa! Przez chwilę cofnęłam się w czasie i razem z Marioną
i Karoliną biegałam na szaber, wisiałam na trzepaku, zjadałam oranżadkę w proszku, śpiewałam do grzebienia i przebierałam się w sukienki mamy! Wzajemna relacja bohaterek ewoluuje wraz z upływem lat i kolejnymi doświadczeniami życiowymi. One trwają przy sobie niczym skały, tarcze, opoki. Ani zawirowania w życiu prywatnym, ani rozdźwięk między aspiracjami, marzeniami a codziennością, w której funkcjonują, nie są w stanie osłabić łączącej ich więzi. Ta wyjątkowa relacja chociaż przesiąknięta różnymi losowymi wypadkami, potrafi wiele udźwignąć. W obliczu nieuleczalnej choroby dziecka więź jeszcze bardziej się umacnia. To właśnie u siebie bohaterki mogą liczyć na zrozumienie, wyrozumiałość, solidarność, wsparcie, pomocną dłoń, ramię do wypłakania, postawienie do pionu i te ważne tak momenty śmiechu do utraty tchu.
Przedstawione przez autorkę bohaterki to kobiety takie jak my. Każda ma swój bagaż doświadczeń. Swoje sukcesy, radości i smutki. Swoje małe tajemnice, nadzieje i marzenia. Chwile zwątpienia, słabości, kompromisów i goryczy. Swoje tragedie, dramaty i chwile rozpaczy. Każda z nich ma lepsze i gorsze dni. Każda ogrzewa swoich bliskich ogromem miłości. Dla nich potrafi rezygnować z siebie. Dla nich jest w stanie uczynić niemożliwe – możliwym. Każda z nich ma silne ramiona, by podnieść się po najcięższej burzy. Poukładać popękany świat i z optymizmem patrzeć w przyszłość. Bo na tym właśnie polega życie. Jakkolwiek się ono układa, trzeba dostrzegać pozytywne strony w każdej sytuacji, godzić się z rzeczami, na które nie ma się wpływu szukać drobnych radości i iść przed siebie z podniesionym czołem. My, kobiety potrafimy to wszystko! „My, kobiety, ciągle chcemy więcej – podsumowała Karolina. – Coś w tym jest.” S. 278
Zagłębiając się w losy Mariony i Karoliny uświadomiłam sobie, że moja ulubiona autorka podarowała nam, kobietom, przepiękną opowieść o kobiecości, która jest człowieczeństwem. Gabriela Gargaś realnie i subtelnie angażując nas w historię bohaterek, dotyka każdej z nas. Wszak, która z nas nie marzy o posiadaniu przy sobie tak wiernej, lojalnej przyjaciółki? Bratniej duszy?
Podsumowując dodam tylko, że warto przemyśleć każde słowo zawarte w tej wyjątkowej książce. Należy uczcić chwilą wyciszenia i refleksji mądre przesłania i wartości ukazane przez autorkę.
Polecam stokrotnie!
Informacje dodatkowe o Taka jak ty:
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2017-03-29