Okładka książki - True Beauty (#4). True Beauty 4

True Beauty (#4). True Beauty 4

Recenzja dotyczy tomów 3 i 4

Trzeci i czwarty tom „True Beauty” rozwijają historię Jugyeong Lim, dziewczyny zmagającej się z brakiem akceptacji ze strony otoczenia, która dzięki makijażowi całkowicie zmienia sposób, w jaki postrzega ją świat. W tych częściach fabuła zaczyna skręcać w stronę bardziej skomplikowanych relacji międzyludzkich, zwłaszcza w obrębie miłosnego trójkąta z Suho i Seojunem, a także skupia się mocniej na przeszłości i emocjonalnych zmaganiach bohaterów.

Trzeci tom poświęca więcej miejsca pogłębianiu relacji Jugyeong z Suho, jednocześnie coraz wyraźniej zaznaczając obecność Seojuna. Coraz więcej miejsca zajmują retrospekcje i bolesne wspomnienia, co wprowadza poważniejszy ton i rzuca światło na źródła emocjonalnych problemów bohaterów. Jugyeong balansuje między swoją prawdziwą twarzą a wykreowanym wizerunkiem, co prowadzi do niepewności i chwil wewnętrznego rozdarcia. Czwarty tom przenosi nas w środek rodzącego się konfliktu emocjonalnego. Jugyeong oficjalnie spotyka się z Suho, ale nie potrafi otwarcie o tym mówić. Tymczasem Seojun staje się coraz bardziej obecny w jej życiu, a jego zachowanie sugeruje wewnętrzne rozterki, zazdrość, niepewność i nawet uczucia, których wcześniej sam do siebie nie dopuszczał. To rodzi napięcia i prowadzi do powstania klasycznego trójkąta uczuciowego. W tej części narracja jeszcze bardziej koncentruje się na uczuciach, wewnętrznych dylematach i lękach związanych z autentycznością i odrzuceniem.

Oba tomy nadal obracają się wokół tematu samoakceptacji i społecznej presji dotyczącej wyglądu, ale robią to przy pomocy nieco bardziej dramatycznych wątków osobistych. Trzeci tom wydaje się bardziej refleksyjny i zbudowany wokół emocjonalnych fundamentów, natomiast czwarty wyraźnie przyspiesza tempo, wprowadzając napięcia między bohaterami i wzmacniając wątki romantyczne. Wątek romantyczny w tomie czwartym jest mocno wyeksponowany, ale nie jest w nim jedynym tematem. Komiks porusza także kwestie związane z obrazem siebie, lękiem przed odrzuceniem, brakiem pewności siebie i wpływem mediów społecznościowych i otoczenia na samoocenę. Każda z postaci zmaga się z jakimś rodzajem wewnętrznego konfliktu, co czyni ich bardziej wielowymiarowymi. Suho, wcześniej chłodny i zamknięty, zaczyna otwierać się na Jugyeong, ale nadal nosi w sobie ciężar przeszłości. Seojun z kolei zyskuje w tym tomie nowe oblicze, bardziej ludzkie i wrażliwe.

Pod względem wizualnym oba tomy utrzymują wysoki poziom. Ilustracje są dopracowane, pełne wyrazu i różnorodne stylistycznie. Yaongyi zręcznie łączy realistyczne ujęcia z humorystycznymi wstawkami, co tworzy przyjemną dynamikę i pomaga rozładowywać napięcie w trudniejszych momentach fabuły. Kolorystyka i estetyka poszczególnych kadrów pozostają spójne z poprzednimi częściami, ale jednocześnie widać coraz większą dojrzałość w kompozycji plansz i pracy z emocjami postaci. Na uwagę zasługuje również świat przedstawiony, osadzony w realiach współczesnej Korei Południowej, czerpiący z jej popkultury, języka i społecznych norm. Dzięki temu historia nabiera unikalnego charakteru i pozwala lepiej zrozumieć kontekst, w jakim żyją bohaterowie. Szczególnie istotne są tu odniesienia do roli wyglądu zewnętrznego, presji idealnego wizerunku oraz konsekwencji nieustannego porównywania się z innymi, a są to tematy aktualne i uniwersalne, niezależnie od miejsca zamieszkania czy kultury.

Seria na tym etapie coraz wyraźniej pokazuje, że „True Beauty” nie jest tylko historią o makijażu i urodzie, ale też, a może nawet przede wszystkim, opowieścią o dojrzewaniu, poszukiwaniu akceptacji i budowaniu relacji z innymi i z samym sobą. Mnie się bardzo podoba ta seria i zachęcam do sięgnięcia po nią, bo warto 💛💜

Informacje dodatkowe o True Beauty (#4). True Beauty 4:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-03-26
Tytuł oryginału: True Beauty 4
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Powieść graficzna (tradycja europejska) Opowieści humorystyczne dla dzieci i młodzieży Opowieści o szkole dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 13 lat

Zobacz opinie o książce True Beauty (#4). True Beauty 4

Kup książkę True Beauty (#4). True Beauty 4

True Beauty (#3). True Beauty 3
Yaongyi0
Okładka ksiązki - True Beauty (#3). True Beauty 3

Przebojowy koreański komiks o samoakceptacji, pewności siebie i miłości. Ponad 6 miliardów (!) odsłon na Webtoonie! Jugyeong Lim od zawsze była obiektem...

True Beauty 11
Yaongyi0
Okładka ksiązki - True Beauty 11

Przebojowy koreański komiks o samoakceptacji, pewności siebie i miłości. Ponad 6 miliardów (!) odsłon na Webtoonie!   Jugyeong Lim od zawsze była obiektem...