Okładka książki - Tylko miłość

Tylko miłość

Czy wieloletnia przyjaźń może przerodzić się w miłość? Czasami szukamy szczęścia daleko, a ono jest blisko, tylko robimy wszystko, żeby go nie dostrzec.
Hanka Fszak ma trzydzieści lat i kilka nieudanych związków za sobą, ostatni szczególnie odbił się na jej psychice, próbując o nim zapomnieć, postanawia pomóc przyjaciółce w opiece nad jej dwiema córkami. Przeprowadzając się do niej nie, spodziewa się tego, że jej życie tak szybko się zmieni i wpląta się ona w podwójny romans i będzie musiała nieść brzemię tego sekretu, który prawie doprowadzi ją do najgorszego.
Patrząc na okładkę, jak i krótki opis spodziewałam się raczej lekkiej, romantycznej historii o kobiecie mało urodziwej, ale takiej, która na końcu odnajduje swoją miłość życia, dostałam jednak tutaj komedię kryminalną z dużym naciskiem na słowo komedia. Główna bohaterka jest trochę niezdarna i głupiutka, jednocześnie potrafi świetnie zarządzać swoim czasem oraz ustawić do pionu swoich przyjaciół. Ogólnie większość bohaterów jest tutaj bardzo oryginalna i charyzmatyczna, przez co nie da się ich pomylić i zawsze wiadomo, o kogo chodzi, więc jest to nawet na plus, ponieważ nie lubię, jak przy czytaniu gubię się i nie wiem, kto jest kim.
Historia sama w sobie jest trochę irytująca ze względu na dziwne nazwiska bohaterów, ja rozumiem, że może jest to dla kogoś zabawne, ale nadawanie go każdemu jest przesadą. Do tego młodsza córki przyjaciółki Hani przekręcała słowa, zmieniając kolejność sylab i to bardzo zniechęcało do czytania, nigdy nie spotkałam kogoś, kto tak robi i musiałam się skupić na tym, co ona chce przekazać. Wszystko w tej historii jest bardzo pokręcone i czasami mocno nierealne, także jakoś dla mnie nie przemawia, moim zdaniem autorka przekombinowała trochę za bardzo i zamiast fajnej komedii zrobił się lekki dramat.
Podsumowując, jest to książka na raz do przeczytania po ciężkim dniu, żeby się odprężyć, tylko trzeba podejść do niej z dużą rezerwą i nie oczekiwać od niej za wiele, ponieważ można się rozczarować.

Informacje dodatkowe o Tylko miłość:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-04-24
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Zobacz opinie o książce Tylko miłość

Kup książkę Tylko miłość

Majaki
Magdalena Czmochowska0
Okładka ksiązki - Majaki

Magdalena Miłosz mieszka w Londynie, pisze książki i prowadzi całkiem udane życie. Teraz jednak powraca do domu, do Majaków, małego miasteczka nad rzeką...

Nad stawem w Dobrowoli
Magdalena Czmochowska0
Okładka ksiązki - Nad stawem w Dobrowoli

To, co charakteryzuje Natalię Pietruszkę, to kompletny brak asertywności. Obawia się, że prozaicznym „nie” sprawi komuś przykrość. Jej niewprawność...