Okładka książki - Veritaz. Dziedzictwo krwi

Veritaz. Dziedzictwo krwi

Tom 1 cyklu Veritaz

Sięgając po „Veritaz. Dziedzictwo krwi”, kierowałam się głównie sentymentem. Jako nastolatka zaczytywałam się w trylogii „Buntowniczka z pustyni” tej samej autorki i - choć dziś gustuję w nieco innych książkach - nazwisko Alwyn Hamilton wzbudziło we mnie ciepłe wspomnienia. Nie spodziewałam się, że nowa seria wciągnie mnie aż tak. Byłam przekonana, że wyrosłam już z młodzieżowej fantastyki, a jednak „Veritaz” pochłonęło mnie bez reszty.

Zacznijmy jednak od podstaw - książka należy do gatunku fantasy, choć bez wahania dodałabym określenie „młodzieżowa”. Okładka, choć estetyczna, nie robi aż takiego wrażenia jak przy poprzedniej serii autorki, ale to, co najważniejsze, znajduje się w środku. Hamilton po raz kolejny udowadnia, że potrafi budować światy, które żyją własnym rytmem - nieprzesadzone, ale na tyle intrygujące, by czytelnik chciał je poznać do końca.

Największą siłą tej książki są jednak bohaterowie. Są pełnokrwiści, z wyraźnie zarysowanymi motywacjami i emocjami. Nikt nie jest jednowymiarowy - nawet postaci drugoplanowe mają swoją historię i znaczenie. Dzięki temu łatwo się z nimi utożsamić, kibicować im (albo wręcz przeciwnie), a to sprawia, że historia angażuje emocjonalnie.

„Dziedzictwo krwi” to klasyczna opowieść o dorastaniu, odkrywaniu swojego miejsca w świecie i mierzeniu się z przeszłością, ale podana w sposób świeży, dynamiczny i z wyraźnym kobiecym głosem. Styl Hamilton jest lekki, ale nie banalny - idealnie wyważony, by trafić do młodszego i starszego czytelnika.

Jeśli „Veritaz” przypadło Wam do gustu, podobnie jak wcześniej „Buntowniczka z pustyni”, polecam sięgnąć po inne tytuły w podobnym klimacie, które również łączą silne bohaterki, fantastykę i emocjonalne napięcia. Na mojej liście znajdują się m.in.: „Gracja i furia” Tracy E. Banghart, „Setna królowa” Emily R. King, „Caraval” Stephanie Garber, „Ogień i woda” Victorii Scott oraz „Wyścig śmierci” Maggie Stiefvater.

Nie wiem jeszcze, jak potoczy się dalej ta seria, ale jedno wiem na pewno - z przyjemnością dam się zaskoczyć kolejnym tomem.

Informacje dodatkowe o Veritaz. Dziedzictwo krwi :

Kup książkę Veritaz. Dziedzictwo krwi

Duchy rebelii
Alwyn Hamilton0
Okładka ksiązki - Duchy rebelii

Piasek pustyni wypełnia jej duszę! Trzecia część bestsellerowej serii pozbawi cię tchu i będzie trzymać w napięciu, dopóki nie opadnie kurz po...

Buntowniczka z pustyni
Alwyn Hamilton0
Okładka ksiązki - Buntowniczka z pustyni

Bardziej wybuchowa niż proch strzelniczy! Bezkresne piaski pustyni przemierzają tajemnicze bestie, w których żyłach płynie czysty ogień. Krążą...