Okładka książki - W ciemnym, głodnym lesie

W ciemnym, głodnym lesie

mokra ta ziemia

od chłodu i ciszy

od win z dawna uśpionych

splątane korzenie

zimne i głodne

spojrzeniem oczu zamglonych

tam kości i rany

dziecięce kwilenie

szept sprzed wieków niesiony

tam głód nieczysty

bezduszne cierpienie

i strach na duszy stłumiony

pod skórą korzenie

ciemność kształtu nabiera

pokarmu spragniona

ciała i ducha

noc swe dłonie rozwiera

Pamiętam jej twarz. Pamiętam jej oczy. Siostrzane. I te słowa. Obietnicę. Miała kiedyś po mnie wrócić. A ja czekałam. Przez lata w tym trwałam. Nieustannie. A ta noc we mnie się nie kończyła. Rosła z nadzieją. Z bólem schowanym pod żebrami.

To las. Głodny las. Woła i kusi. Zabiera. Nie oddaje. Ciszę w krzyk zamienia. Nad nim noc zniecierpliwiona. I drżenie. Nad nim mgła nieprzenikniona. I cienie. Ta ziemia pragnęła krwi. Głodna, nienasycona. Ta ziemia pragnęła łez. Zabrała tamte imiona. Oni już nie wrócili. Na zawsze tam zostali. W korzeniach splątane ich dusze. I głos szepczący z oddali.

Jak pięknie niesie się tutaj groza. Nie ta z potworami. Nie ta. Tutaj ma ona zapach strachu, lokalnej legendy i wilgotnej ziemi. Szeptu bieszczadzkiego lasu i jego wołania. Tu nie ma ścieżek jasnych. Są ciemne miejsca. Nie ma dróg, co dają nadzieję. Są czarne jak ludzkie winy. Ludzkie milczenie na zło. Groza tutaj to głodny las. Głodny ludzi, którzy weszli za daleko. Tych, którzy odważyli się pytać. Piękna to atmosfera. Uwielbiam taki dreszczyk.

Mniej tutaj kryminału, więcej thrillera i grozy. Bardziej niż na śledztwo autor postawił na klimat. I ja czułam się w tym dobrze. Lubię takie oblepianie skóry słowami. Takie drążenie i dotykanie zmysłów. Polecam.

Informacje dodatkowe o W ciemnym, głodnym lesie:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2026-06-03
Dodał/a opinię: Olga Majerska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce W ciemnym, głodnym lesie

Kup książkę W ciemnym, głodnym lesie

Fetysz
Przemysław Piotrowski0
Okładka ksiązki - Fetysz

NA DNIE CZAI SIĘ JUŻ TYLKO ZŁO Komisarz Igor Brudny od zawsze był sam - ale nigdy nie czuł się jeszcze tak samotny. Porzucony przez kobietę, którą kochał...

Mężczyzna, który rozmawiał z hienami
Przemysław Piotrowski0
Okładka ksiązki - Mężczyzna, który rozmawiał z hienami

To miało być proste zlecenie. Jednak kiedy przyjaciel prosi o pomoc, dżentelmen nie odmawia. Zwłaszcza kiedy ten przyjaciel ocalił dżentelmenowi życie...