Okładka książki - W cieniu PRL-u. Szepty sekretów

W cieniu PRL-u. Szepty sekretów

Tom 1 cyklu W cieniu PRL-u

“Trzeba korzystać z życia, bo nigdy nie wiadomo, jak się potoczy - ciągnęła. - Znowu jakiemu wariatowi strzeli co durnego do głowy i obudzimy się, a za oknem będą stały czołgi”.

Aniela Szwarc jest studentką medycyny, dziewczyna jest prymuską, coraz częściej myśli o specjalizacji chirurgii. Mieszka z babką i ciągle milczącą matką. To babka zawsze okazywała jej miłość, dbała o nią, matka po dramatycznych wojennych przeżycia i śmierci męża zamknęła się w sobie. Stworzyła gruby mur i nikogo, do siebie nie dopuszcza. Aniela przyjaźni się kilkoma studentami, z którymi przyjemnie spędza czas. Poznaje Mirka, studenta, młodzi zbliżają się do siebie. Jednak Aniela zawsze na pierwszym miejscu stawia naukę. Jest przekonana, że nabyta wiedza umożliwi jej podjęcie posady w szpitalu. Dziewczyna nie ma pojęcia, że przeszłość rodziców zaważy na jej dalszych losach.

Wielowątkowa opowieść, której akcja toczy się swoim rytmem i wywołuje emocje. Fabuła ciekawie poprowadzona, dopracowana w każdym szczególe, ukazuje skomplikowane ludzkie losy, a w tle zajmująco ukazana komunistyczna rzeczywistość powojennych lat w Polsce. Styl autorki jest płynny, naturalny, a przy tym lekki, powodował ogromną przyjemność z czytania. Niepodważalnym atutem powieści są bohaterowie, zróżnicowane osobowości, silne i słabe charaktery. Samo życie. Anielę polubiłam od razu, to inteligentna, dobra, pracowita, dziewczyna. Od zawsze marzyła, by zostać lekarzem, niestety cienie przeszłości, na którą nie miała wpływu, biorą ją w swoje macki.

Powojenny czas wielu rozczarował, nadzieja na lepsze jutro legła w gruzach. Nowa władza tworzyła własne zasady, którym wszyscy musieli się podporządkować. Młodzi ludzie urodzeniu tuż po wojnie, chcą żyć swobodnie, doświadczać, cieszyć się każdą chwilą. Marzą, by ukończyć studia, rozwijać się zawodowo, podjąć dobrą pracę i znaleźć szczęście. Jednak przeszłość ich bliskich daje o sobie znać i rzuca kłody pod nogi. PRL - owska codzienność, brak podstawowych produktów do życia, kolejki, przekupstwo, zakazy, zakazy. Pomimo tego ludzie potrafią się z jednoczyć, pomagają sobie nawzajem. Ich pomysłowość i zaradność widać na każdym kroku. Kobieca siła, determinacja, dążenie do celu, pokomplikowane relacje rodzinne, tajemnice, brak szczerych rozmów.

Emocjonująca opowieść, daje do myślenia i skłania do refleksji. I to zakończenie… z niecierpliwością czekam na dalsze losy naszej bohaterki i jej bliskich. Bardzo polecam, Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o W cieniu PRL-u. Szepty sekretów:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Literatura historyczna

Zobacz opinie o książce W cieniu PRL-u. Szepty sekretów

Kup książkę W cieniu PRL-u. Szepty sekretów

Nadzieje Olgi. Małe tęsknoty
Aneta Krasińska0
Okładka ksiązki - Nadzieje Olgi. Małe tęsknoty

Olga usiłuje wrócić do normalnego życia. Chodzi do pracy, zajmuje się domem i dziećmi i marzy o chwili, kiedy zostanie ogłoszony wyrok w sprawie śmierci...

Pakiet "W cieniu PRL-u"
Aneta Krasińska0
Okładka ksiązki - Pakiet "W cieniu PRL-u"

EMOCJONUJĄCA POWIEŚĆ UKAZUJĄCA WALKĘ O MARZENIA W ŚWIECIE, W KTÓRYM NIE MA ZASAD, A KAŻDY DZIEŃ POTRAFI BOLEŚNIE ROZCZAROWAĆ. PRL-owska rzeczywistość...