"Szepty sekretów"otwierają cykl "W cieniu PRL-u" .
Choć czasy PRL-u kojarzą się z absurdami, cenzurą i wiecznym kombinowaniem, z wielkim sentymentem wróciłam do wspomnień o sąsiedzkich odwiedzinach i solidarnośći. Miło było czytać o wspólnym staniu w kolejkach i smakach zdobytych „spod lady” tak zwanych rarytasów. W tamtych realiach ludzie potrafili cieszyć się drobiazgami, a odwiedziny u sąsiadów przy herbacie z cytryną były codziennym rytuałem. Mimo trudności, tamte czasy miały swój niepowtarzalny klimat, który dziś budzi zarówno nostalgię, jak i uśmiech.
"Chciała nie musieć myśleć, analizować i zastanawiać się nad raz powziętymi decyzjami. Tak byłoby łatwiej. Rozwiązania, które miały sens i do których zdążyła przez lata przywyknąć, nagle miałyby się zdezaktualizować"?
Aniela Szwarc, to ambitna studentka medycyny, od zawsze wierzyła, że to wiedza i ciężka praca otwierają drzwi do kariery. Marzyła o pracy na oddziale chirurgicznym i była przekonana, że należy jej się to dzięki umiejętnościom i najlepszym wynikom w nauce. Niestety, szybko przekonuje się, że w świecie, gdzie układy i znajomości liczą się bardziej niż kompetencje, jej marzenia mogą się roztrzaskać o brutalną rzeczywistość.
Czy młoda kobieta zdobędzie wymarzoną pracę? Czy znajomość z Mirkiem przerodzi się w miłość ? Czy realia czasów pozwolą na realizację marzeń? Tego Wam oczywiście nie zdradzę,zachęcając Was do lektury.
Autorka doskonale oddaje atmosferę PRL-u pełną strachu i absurdów. Kolejki po podstawowe produkty, kartki na żywność, cenzura, inwigilacja przez Służbę Bezpieczeństwa i konieczność posiadania „właściwych” znajomości, by zdobyć pracę, stanowią codzienność bohaterów. Władza kontroluje wszystko – od przydziału mieszkań po możliwość wyjazdu za granicę, a jedno nieostrożne słowo może przekreślić przyszłość. Pomimo przeciwności w znakomity sposób przyglądamy się determinacji i sile młodych ludzi. Walka o siebie i przyszłość,dodaje tej historii emocji.
Muszę przyznać ,że najmocniejszym punktem powieści jest warstwa psychologiczna – relacje rodzinne, szczególnie napięta więź Anieli z matką ,historia babki Kornelii, pokazują portret kobiet szukającej swojego miejsca w świecie bez zasad. Wspomnienia wojenne starszego pokolenia splatają się z realiami PRL-u, pokazując, że historia nie pozwala o sobie zapomnieć.
„Szepty sekretów” to obiecujący początek cyklu "W cieniu PRL-u" , który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom literatury historyczno-obyczajowej. To książka, która porusza, skłania do refleksji i pozwala lepiej zrozumieć realia, w jakich przyszło żyć naszym rodzicom i dziadkom. Przypomina również, że w systemie, gdzie równość była tylko pustym sloganem, największą niesprawiedliwością było to, że talent i ciężka praca często nie miały żadnego znaczenia..
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria: Historyczne
Kumbrysia
W powieści przeplatają się ze sobą losy trzech bohaterek, które na pozór nie mają ze sobą nic wspólnego. Są w różnym wieku i z odmiennym bagażem doświadczeń...
Młoda nauczycielka Laura, z miłości do męża pochodzenia żydowskiego, podejmuje drastyczną decyzję i dobrowolnie przeprowadza się do jego rodziny w łódzkim...