Okładka książki - W ogrodzie carycy patronujemy

W ogrodzie carycy

Tom 2 cyklu Kobiety Romanowów

“Noszenie korony to nie to samo, co umiejętność jej dźwigania”.

Zima 1904 roku. Tragiczna śmierć Iriny Duminy budzi wiele pytań. Ochrana błyskawicznie zamyka śledztwo, lecz trzy przyjaciółki zmarłej – tak różne, a jednak splecione lojalnością i odwagą – nie godzą się na oficjalną wersję wydarzeń. Daria – policjantka o silnym charakterze, Anna – subtelna, oddana tańcowi balerina, oraz Nadieżda – dama dworu, przywykła do przepychu i zasad etykiety. Różni je niemal wszystko, a jednoczy jedno: pragnienie prawdy. Ta, którą odkrywają, ma smak goryczy i kłuje jak cierń. Na carskim dworze panuje radość – rodzi się długo wyczekiwany następca tronu. Jednak wśród uroczystości i złotych dekoracji skrywa się mroczna tajemnica. Mały Aleksy zostaje naznaczony klątwą Coburgów – hemofilią. Tymczasem w tle narasta napięcie: wybucha wojna rosyjsko-japońska, społeczne nastroje gęstnieją, a rewolucja zdaje się być nieunikniona.

Kolejny raz dałam się porwać! Drugi tom cyklu „Kobiety Romanowów” od pierwszych stron porywa emocjonalnie. To opowieść wielowątkowa, pełna ludzkich dramatów, nasycona historią i szeroką perspektywą. Akcja toczy się miarowo, lecz niezmiennie intryguje. Fabuła została poprowadzona z niezwykłą starannością – przemyślana, dopracowana, misternie spleciona. To literacka podróż do Rosji, do burzliwego początku XX wieku, gdy na horyzoncie coraz wyraźniej majaczył zmierzch panowania Romanowów. Styl Moniki Raspen zachwyca: barwny, obrazowy, lekki, a jednocześnie pełen naturalności i pasji. Każda strona zdradza ogromną wiedzę i wrażliwość autorki. Czytanie było czystą przyjemnością. Jej bohaterowie – złożeni, autentyczni, pełni sprzeczności – wywołują wachlarz emocji. Nie wszyscy budzą sympatię, ale właśnie to czyni ich prawdziwymi. Obok historycznych postaci znajdziemy też te wykreowane na potrzeby fabuły – i wszystkie razem współgrają idealnie, tworząc spójną, wiarygodną mozaikę.

“W ogrodzie carycy” to powieść, której nie da się odłożyć. To literacka magia – autorka przenosi nas w czasie, maluje obraz pełen klimatu, kontrastów i emocji. Pełen blasku i przepychu Petersburg sąsiaduje z nędzą, niesprawiedliwością i skrajnym ubóstwem. Obok bogactwa i pałacowych intryg tli się bunt, rodzi gniew, narasta poczucie krzywdy. Kobiety – niezależnie od pochodzenia czy statusu – uwikłane są w sieć konwenansów, zależne od mężczyzn, zmuszone do nieustannej gry o przywileje. Kłamstwa, zazdrość, zawiść, walka o wpływy i popularność – to codzienność. Zakłamanie i gra pozorów przenikają każdy salon, a skrywane sekrety mogą stać się najgroźniejszą bronią.

Wyśmienita uczta literacka! Mądra, rozpisana z rozmachem, ogromnym kunsztem opowieść w atmosferze dusznej od intryg i pozorów. Historia i fikcja splatają się tu w sposób perfekcyjny, a nad całością unosi się cień nadchodzącego końca, którego nie sposób powstrzymać. I jeszcze to wydanie – piękne, dopracowane, cieszące oko! Polecam – czytajcie, dajcie się porwać! Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o W ogrodzie carycy:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-08-26
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

Tagi: historyczne obyczajowe powieść

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce W ogrodzie carycy

Kup książkę W ogrodzie carycy

Wnuczka Fabergé. Kobiety Romanowów
Monika Raspen0
Okładka ksiązki - Wnuczka Fabergé. Kobiety Romanowów

Wielkie miłości i wielkie rozczarowania Upalny sierpień 1902 roku. Do Petersburga przybywa młoda ukraińska szlachcianka Irina Dumina. Uwiedziona przez...

Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3
Monika Raspen0
Okładka ksiązki - Kobiety Romanowów (#3). Piękność z lodu. Kobiety Romanowów, tom 3

Carskie tajemnice, niewytłumaczalne wydarzenia, zaskakujące życiorysy. Zima 1905 roku. Śmierć Zygfryda zu Kleinitza była mistyfikacją, a jego pogrzeb...