Okładka książki - Za blisko

Za blisko

"Co więc Dominik we mnie widział?
Przecież byłam kobietą w wieku jego matki, tak bardzo inną niż dziewczęta, z którymi miał do tej pory do czynienia."

Czy związek dwukrotnie starszej kobiety z osiemnastolatkiem może się udać?
Czy może łączyć ich coś więcej poza fizyczną bliskością?
Nie każda relacja powinna mieć miejsce. Niby jesteśmy tego świadomi, niby mamy to poczucie, że czegoś nie powinniśmy robić, jednak czasem wystarczy tylko jedno spojrzenie i wszystko inne przestaje się liczyć. Człowiek zapomina o tym, co do tej pory było ważne, to serce przejmuje władzę nad rozumem. Jednak, żeby do tego doszło, muszą zaistnieć pewne okoliczności.

Anita jest szczęśliwą matką dwójki dzieci. Znajduje się w takim miejscu w życiu, o jakim zawsze marzyła: dom, mąż, dzieci, bezpieczna i pewna przyszłość. Jednak upragnione macierzyństwo okazało się dużo bardziej wymagające, niż jej się wcześniej wydawało. Kobieta musiała zreorganizować swoje dotychczasowe życie - mając na uwadze dobro swoich dzieci, zobowiązana była dokonać wielu wyrzeczeń. Do tego, wraz z pojawieniem się potomstwa, relacje z mężem znacznie się oziębiły. Po latach małżeństwa Anicie brakuje czułości ze strony męża, czuje się niezaopiekowana jako kobieta.

Przyznam, że czytając początkowe fragmenty "Za blisko" Anny Kulawik miałam wrażenie, jakbym wiedziała siebie z tego okresu. Wciąż pamiętam te dni, gdy zmęczona całonocnymi pobudkami nie miałam siły, ani ochoty o siebie zadbać. Nieatrakcyjny wygląd sprawiał, że brakowało mi pewności siebie, co przekładało się na to, że czułam się ciągle sfrustrowana. Każdy dzień wyglądał niemal tak samo i choć z jednej strony kochałam tę rutynę, z drugiej miałam poczucie, jakby mnie pomału wykańczała.
Na szczęście ten okres już za mną. Anita również bardzo szybko się otrząsnęła z tego marazmu, wyprawiła dzieci do przedszkola i wróciła do pracy, co dodało jej wiatru w żagle. Niestety, wciąż brakowało jej bliskości męża.

W tym momencie w jej życiu pojawia się dwa razy młodszy mężczyzna, o ironio, syn bliskiej sąsiadki. Chłopak wydaje się być zafascynowany wciąż atrakcyjną kobietą. Niedoświadczony, zafascynowany młodzieniec i złakniona adoracji kobieta, to nie mogło skończyć się inaczej. Po początkowych oporach zaczyna się igranie z ogniem, zabawa, której finał może okazać się druzgocący dla każdego z nich.
Czy Anicie uda się stworzyć szczęśliwy związek z nastolatkiem?
A może z upływem czasu początkowa fascynacja zniknie i po wspólnych zbliżeniach pozostanie tylko niesmak?

Początkowo nie byłam przekonana do tej książki. Okładka, dosyć jednoznacznie nasuwała mi podejrzenia, co do jej fabuły. Owszem, nie brak w tej historii seksu, jednak sceny zbliżeń są naprawdę umiejętnie napisane. Co więcej, stanowią one zaledwie namiastkę całej historii, która porusza szereg problemów, z którymi borykają się pary po pojawieniu się dzieci. W centralnym miejscu postawiona jest tutaj kobieta i jej potrzeby, jednak sytuacja, w której znaleźli się Anita i Marcin, jest efektem zachowania ich obojga. Na przykładzie tej pary możemy zobaczyć, do czego prowadzi brak porozumienia w związku i otwarcia się na potrzeby partnera.
To świetna książka, która naprawdę warto poznać.

Moja ocena 8/10.

Informacje dodatkowe o Za blisko:

Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2024-10-09
Dodał/a opinię: Katarzyna Jabłońska

Tagi: Romans erotyczny

Zobacz opinie o książce Za blisko

Kup książkę Za blisko

Jeszcze bliżej
Anna Kulawik0
Okładka ksiązki - Jeszcze bliżej

Nowa powieść autorki ,,Za blisko" Kiedy nie chcesz już wybierać między tym, co wypada, a tym, czego pragniesz. Anita, świeżo po rozwodzie, próbuje...