Okładka książki - Za późno na nas

Za późno na nas

*współpraca reklamowa*

Przy okazji tej książki o dziwo nie zwróciłam uwagi na okładkę, ale na opis. Trzy rodziny każda z nich ma swoje sekrety, a łączy ich jedno kłamstwo. Jako, że motyw kłamstwa jest jednym z moich ulubionych to już na wstępie byłam mega zainteresowana powieścią, choć troszeczkę obawiałam się czy ta wielowątkowość nie sprawi, że historia stanie się zbyt ogólna, tak się na szczęście nie stało, a ja całkowicie przepadłam.

Wiktoria budzi się w pustym domu. Jej mąż, dzieci i teściowa przepadli bez śladu, w domu wszytko pozostawione jest tak jakby wyszli tylko na chwilę. Jednak na jaw zaczynają wychodzić problemy jej męża, przez co kobieta sama nie wie jak ocenić sytuację.

Anna i Michał muszą pogodzić się z samobójczą śmiercią syna, oboje przezywają traumę i radzą sobie z nią na swój własny sposób, sytuacja sprawia że jeszcze bardziej oddalają się od siebie, przez co ich małżeństwo wisi na włosku.

Eliza każdego dnia walczy o samą siebie, przytłoczona depresją poporodową i zdradą męża coraz bardziej się stacza. Kiedy spostrzega, że jej syn gdzieś zniknął zaczyna panikować i dostrzegać własne błędy.

Trzy różnorodne historie, każda chwytająca za serce, każda tak prawdziwa, która może przydarzyć się każdemu. Wszystkie łączy jedno kłamstwa, które zbyt długo wstrzymywane w końcu wychodzą z cienia i niszczą niemal wszytko na swojej drodze. Każda z tych historii zaczyna się dość niewinnie. Autorka podzieliła swoją powieść na trzy części. Pierwszą z nich jest ta nazwana "Teraz" gdzie wprowadza nas w powieść, w obecną sytuację, pozwala nam w głowie stworzyć swoje wersje wydarzeń, tym samym gra na wielu uczuciach swoich czytelników. Następnie pojawia się cześć "Przedtem", tą część nazwałabym główną, tutaj dzieją się cuda, bo niemal wszytko co mogłoby się założyć na podstawie części pierwszej zostaje zweryfikowane i brutalnie zdeptane, a wychodzące na jaw fakty, sekrety i kłamstwa dosłownie miażdżą i niszczą każdą teorię, założenie i wbijają czytelnika w fotel. Dzięki tej części dowiadujemy się więcej, możemy zrozumieć co i dlaczego się stało, bo przy czytaniu wnioski nasuwają się same. Ostatnia część to "Później", w której dochodzi do spotkania wszystkich trzech kobiet, dochodzi do podjęcia decyzji, do rozpoczęcia przez nie życia na nowo, a my jako czytelnicy dostajemy kolejne odpowiedzi.

Książka to w zasadzie takie trzy w jednym, każda z tych opowieści zasługiwałaby na oddzielną książkę, poruszone tematy są tak prawdziwe, większość opisanych tutaj sytuacji jest znana, można je zauważyć nawet w swoim najbliższym otoczeniu, to historie, które napisało życie, na co wskazuje sama autorka, która inspirowała się prawdziwymi wydarzeniami. Ja jestem pod ogromnym wrażeniem, nie mam słów żeby opisać to co czułam podczas czytania, ale też i poz zakończeniu czytania tej książki, poruszyła ona we mnie dosłownie każdą komórę ciała, i każdy atom duszy. Najbliższa stała się dla mnie historia Elizy, która poruszyła moje matczyne emocje, ale też chyba zakończyła się najbardziej optymistycznie, choć też trudno to jednoznacznie określić, bo historia każdej przedstawionej tutaj bohaterki pozostaje otwarta, ja mam szczerą nadzieję, że autorka pokusi się o jakąś kontynuację, tutaj najbardziej ciekawią mnie dalsze losy Wiktorii.

Książka jest genialna, poruszone tematy są różnorodne, trudne, kontrowersyjne i bolesne. Pojawia się tutaj motyw zaginięcia, zdrady, kłamstwa, samobójstwa, traumy, straty, poczucia winy, depresji poporodowej, problemów finansowych, ukrywanej tożsamości i wielu innych, bo nie sposób je tu wszystkie wymienić. Mogę o tej książce mówić w samych superlatywach, nie doszukałam się w niej żadnych wad, i powiem szczerze, że choć dałam tej powieści ocenę 10/10 to jest ona nieadekwatna, bo jakbym mogła dałabym więcej.

Ze swojej strony bardzo mocno zachęcam do przeczytania tej książki, to lektura, która zasługuje na uwagę, na rozgłos i na polecenie. To historia, która nie tylko porusza, ale pokazuje prawdziwe życie, zwraca uwagę na problemy współczesnego świata, które są niestety bliskie wielu ludziom. Zakończę cytując autorkę: "Ta książka to nie tylko opowieść. To lustro, w którym może przejrzeć się każda kobieta, każdy rodzic, każdy człowiek. Bo czasem największe dramaty dzieją się za zamkniętymi drzwiami, w domach, które z zewnątrz wyglądają na idealne."

Informacje dodatkowe o Za późno na nas:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-08-27
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Za późno na nas

Kup książkę Za późno na nas

Kiedyś się odnajdziemy
Gabriela Gargaś0
Okładka ksiązki - Kiedyś się odnajdziemy

Nowa, poruszająca saga rodzinna czarodziejki kobiecych uczuć! Janka ucieka z ogarniętego wojną Wołynia i musi zostawić młodszą siostrę u obcej rodziny...

Jeden błąd
Gabriela Gargaś0
Okładka ksiązki - Jeden błąd

Czy kiedykolwiek myślałaś, ile może kosztować Cię jeden błąd? Co, jeśli jedna chwila nieuwagi zmieni całe Twoje życie na zawsze? Nowa powieść Gabrieli...