Okładka książki - Zabójczy tandem

Zabójczy tandem

Sabina i Antoni mają dość życia w domu spokojnej starości więc wpadają na genialny pomysł i po prostu stamtąd uciekają. Podróż już od pierwszych minut jest dość ekstremalna. Najpierw pociąg i śmierć emerytowanego przestępcy a Sabina wraz z towarzyszem szybko się z tego pociągu ulatnia żeby uniknąć podejrzenia morderstwa.

~

Cała podróż tych staruszków to jedna wielka komedia ale pomyłek. Mianowicie ich ucieczka zahacza o zakon ekscentryczny oraz Lucyne siostrę naszej bohaterki, która stricte zauroczyła się Antonim. Oczywiście nie zabrakło porwania przez dyrektora domu opieki próba powrotu. Jakby tych przygód było mało to jeszcze spotkanie z siostrą trupa z pociągu i dość ciekawa praca zarobkowa ale nie zabrakło też spotkania z słynna Magda Gessler.

~

Oczywiście całą ich ucieczka prowadzi do Gdańska, a mianowicie do wypasionego domu naszej seniorki Sabiny. Ale żeby nie było nudno to i tam nasza para na kłopoty i spotkanie z gangsterami. Co tak naprawdę wydarzyło się podczas ucieczki? Czy bohaterowie ciągle będą w tarapatach?

~

Jak ja się ubawiłam podczas czytania tej książki. Cała historia choć wydawać by się mogła straszna i mordercza to okraszona doskonałym humorem i dialogami. Początek był dość monotonny ale jak już się zaczęło to nie potrafiłam się oderwać. A wszystkie te zwroty akcji powodowały jeszcze większe emocje i chęć poznania dalszych losów tych naprawę zabawnych staruszków.

~.

Najbardziej chyba rozbawiła mnie akcja walki z porywaczem, chociaż też śmieszne było włamanie Antoniego po antresoli do pokoju Sabiny. Muszę przyznać że autor genialnie to wszystko napisał. Było to moje pierwsze spotkanie z jego piórem i ubawiłam się do łez. Potrzebuje więcej takich rozrywek. Autor fajnie też przemycił realia starości, samotności czy życia w domach opieki.

~

"Zabójczy tandem" to świetna książka na odmóżdżenie jednocześnie subtelna a za razem lekko refleksyjna. Połączenie humoru z wątkiem kryminalnym po prostu majstersztyk. Książka uczy, bawi i przedstawia rzeczywistość. Polecam idealna lektura po ciężkich książkach, a za razem fajnie się sprawdzi na te już prawię jesienne wieczory.

Dziękuję wydawnictwu Znak za egzemplarz ❤️

Informacje dodatkowe o Zabójczy tandem:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-08-13
Dodał/a opinię: Joanna Szymczak

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Zabójczy tandem

Kup książkę Zabójczy tandem

Kółko się pani urwało
Jacek Galiński0
Okładka ksiązki - Kółko się pani urwało

Najpierw włamano się do jej mieszkania. Złodzieje nie tylko ukradli pieniądze, biżuterię czy cenne dokumenty, lecz również sprofanowali najcenniejszą...

Koniec się pani nie udał
Jacek Galiński0
Okładka ksiązki - Koniec się pani nie udał

Rześka i bezkompromisowa emerytka Zofia Wilkońska umiera i trafia na rozmowę do miejsca, które wydaje się być niczym inny, jak czyśćcem. Po odpowiedzi...