Sabina i Antoni mają dość życia w domu spokojnej starości więc wpadają na genialny pomysł i po prostu stamtąd uciekają. Podróż już od pierwszych minut jest dość ekstremalna. Najpierw pociąg i śmierć emerytowanego przestępcy a Sabina wraz z towarzyszem szybko się z tego pociągu ulatnia żeby uniknąć podejrzenia morderstwa.
~
Cała podróż tych staruszków to jedna wielka komedia ale pomyłek. Mianowicie ich ucieczka zahacza o zakon ekscentryczny oraz Lucyne siostrę naszej bohaterki, która stricte zauroczyła się Antonim. Oczywiście nie zabrakło porwania przez dyrektora domu opieki próba powrotu. Jakby tych przygód było mało to jeszcze spotkanie z siostrą trupa z pociągu i dość ciekawa praca zarobkowa ale nie zabrakło też spotkania z słynna Magda Gessler.
~
Oczywiście całą ich ucieczka prowadzi do Gdańska, a mianowicie do wypasionego domu naszej seniorki Sabiny. Ale żeby nie było nudno to i tam nasza para na kłopoty i spotkanie z gangsterami. Co tak naprawdę wydarzyło się podczas ucieczki? Czy bohaterowie ciągle będą w tarapatach?
~
Jak ja się ubawiłam podczas czytania tej książki. Cała historia choć wydawać by się mogła straszna i mordercza to okraszona doskonałym humorem i dialogami. Początek był dość monotonny ale jak już się zaczęło to nie potrafiłam się oderwać. A wszystkie te zwroty akcji powodowały jeszcze większe emocje i chęć poznania dalszych losów tych naprawę zabawnych staruszków.
~.
Najbardziej chyba rozbawiła mnie akcja walki z porywaczem, chociaż też śmieszne było włamanie Antoniego po antresoli do pokoju Sabiny. Muszę przyznać że autor genialnie to wszystko napisał. Było to moje pierwsze spotkanie z jego piórem i ubawiłam się do łez. Potrzebuje więcej takich rozrywek. Autor fajnie też przemycił realia starości, samotności czy życia w domach opieki.
~
"Zabójczy tandem" to świetna książka na odmóżdżenie jednocześnie subtelna a za razem lekko refleksyjna. Połączenie humoru z wątkiem kryminalnym po prostu majstersztyk. Książka uczy, bawi i przedstawia rzeczywistość. Polecam idealna lektura po ciężkich książkach, a za razem fajnie się sprawdzi na te już prawię jesienne wieczory.
Dziękuję wydawnictwu Znak za egzemplarz ❤️
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-08-13
Joanna Szymczak
Najpierw włamano się do jej mieszkania. Złodzieje nie tylko ukradli pieniądze, biżuterię czy cenne dokumenty, lecz również sprofanowali najcenniejszą...
Rześka i bezkompromisowa emerytka Zofia Wilkońska umiera i trafia na rozmowę do miejsca, które wydaje się być niczym inny, jak czyśćcem. Po odpowiedzi...