Madeleine MacKenzie, bardzo młodo wyszła za mąż, za o siedemnaście lat starszego wicehrabiego, który miał zapewnić jej godne życie w dobrobycie. Jednak mężczyzna to kłamca, okrutny człowiek pozbawiony skrupułów. Mało tego po jego śmieci dziewczyna ma nadzieję na spokojne życie, a tu okazało się, że nie ma żadnego majątku, tylko liczne długi, a wierzycie, stukają do drzwi. Madeleine, żeby ratować własne życie, wpada na genialny pomysł. ??
„Zagubiony w mroku” to najnowsza powieść Urszuli Gajdowskiej, to kontynuacją losów braci Foglar. Jej poprzedniczka "Zaklęta w ciszy", tak bardzo rozbudziła moją ciekawość, że czym prędzej chciałam poznać dalsze losy rodzeństwa. W tej części autorka przybliża nam postać drugiego z braci Zadra. Obie części można czytać oddzielnie, czego ja nie polecam. Bo każdy z braci jest inny, ma swoje wady i zalety, a to, co ich spotyka to ogrom emocji.
W tej części akcja powieści rozgrywa się na statku, mamy tu wątek piratów i poszukiwanie ukrytego skarbu. Bo ukryte bogactwo zawsze wzbudza wiele emocji. Kto nie chciałby trafić na skarby, które uczyniłby go majętnym? Autorka wychodząc naszym marzeniem naprzeciw, funduje nam wciągającą i klimatyczną opowieść. Przenosząc nas do roku 1822 na statek piracki, pobudza naszą wyobraźnię i chęć na przeżycie niesamowitej przygody.
Bo ta książka to akcja, świetny styl, uśmiech, pełen relaks, ale i też wiele ważnego przekazu. Talent i lekkie pióro autorki oczaruje wielu czytelników. Bo bardzo zgrabnie przenosi nas w świat fantazji i marzeń, w świat małego Williama, którego pokochamy od pierwszych stron.
„Zagubiony w mroku” magiczna sentymentalna historia z przesłaniem, jedna z tych, którą czyta się w każdej wolnej chwili. Zabawny język, dawka pozytywnego humoru, możemy się pośmiać, zrelaksować, ale zobaczymy także walkę z własnymi słabościami, troskę, odpowiedzialność za drugą osobę i miłość w różnej postaci.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2024-08-14
Ela-Monia
Luiza, młoda nauczycielka warszawskiej pensji dla dziewcząt, spędza lato w majątku baronostwa Lubienieckich, sąsiadującym z dworem Horodyńskich. W trakcie...
Weronika - ambitna weterynarz z wielkiego miasta, wraca do rodzinnego majątku Garlickich na prowincji po tym, jak jej życie rozpada się na kawałki... ...