Zbrodnia, która dyskretnie wymknęła się z książki
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Ostatnio coraz częściej sięgam po „lekkie” kryminały. Brak tu drastycznych opisów, krwawej akcji, a za to mamy zawiłą zagadkę, mnóstwo tropów do rozwiązania i akcje, która sprawia, że ciężko oderwać się od lektury. A „Zbrodnia, której nie było” to całkiem przyjemny w odbiorze kryminał typu cosy, który trafi zarówno do osób szukających lekkiej, relaksującej historii, jak i do tych, którzy lubią zmierzyć się z bardziej złożoną zagadką.
🥀Gabi Cybulska próbuje odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Pobyt w Nałęczowie powoli staje się jej codziennością, a perspektywa macierzyństwa coraz bardziej realna. Mimo to bohaterka wciąż nie potrafi uporać się ze stratą męża i często wraca myślami do dawnej pracy oraz śledztw prowadzonych u boku Tomka Leona. Kiedy w tajemniczych okolicznościach ginie jej lekarka i zarazem bliska znajoma, Gabi zaczyna podejrzewać, że za pozornym wypadkiem kryje się coś znacznie bardziej niepokojącego. Trop prowadzi ją do zagadki, która zdaje się odzwierciedlać fabułę jednej z omawianych przez klub książki powieści, a kolejne odkrycia łączą się ze sprawami z przeszłości. 👀
Autorka kolejny raz udowodniła mi, że potrafi skonstruować historie pełną intryg i niespodziewanych zwrotów akcji. Fabuła rozwija się dynamicznie, a Pani Gacek tak umiejętnie dawkuje informacje, że tylko z rozdziału na rozdział stale podsycała moją ciekawość. Kolejne wskazówki wydają się prowadzić do rozwiązania, by po chwili podważyć wcześniejsze przypuszczenia. Szczególnie dobrze wypada sposób łączenia pozornie odrębnych wydarzeń i bohaterów w jedną, spójną całość. Zakończenie skutecznie zaskakuje i pokazuje, że nic nie jest takie, jak mogłoby się wydawać.jd
Na każdej stronie wyczuwalny jest klimat Nałęczowa. Autorka z dużą swobodą oddaje charakter niewielkiej miejscowości, w której niemal każdy zna każdego, a dawne konflikty, rodzinne tajemnice i lokalne zależności mają realny wpływ na codzienne życie mieszkańców. Takie tło doskonale współgra z kryminalną zagadką, dodając jej wiarygodności i wyjątkowego uroku.
Katarzyna Gacek umiejętnie łączy zagadkę kryminalną z warstwą obyczajową, dzięki czemu historia nie opiera się wyłącznie na śledztwie, ale również na emocjach bohaterów i ich osobistych doświadczeniach.
To właśnie ten lekki klimat jest jej największym atutem. Nieśpieszna akcja pozwala w pełni zrelaksować się podczas czytania. I może sama zagadka niczym nowym nie zaskakuje, to jednak z ciekawością poznaje się tę historię. A sami bohaterzy wywołają w czytelniką czystą sympatię. ✨
„Zbrodnia, której nie było” to doskonała rozrywka! 📖
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2026-06-03
Małgosia Szydlak
A gdybyście mogli usłyszeć, jak bije serce wiewiórki w parku? Albo bezszelestnie wspiąć się po gładkiej metalowej ścianie? A może wytropić dowolną...
Kryminał obyczajowy, przy którym zapomnisz o całym świecie. Brawurowa intryga wciąga bardziej niż niejeden serial! Milanówkiem wstrząsa wieść o zaginięciu...