Okładka książki - Żniwo Ognia. Ciernie i osty patronujemy

Żniwo Ognia. Ciernie i osty

Tom 1 cyklu Żniwo Ognia

Nawet nie wiecie jak tęskniłam za Teofilem Kłoskiem! Wrzeciono Boga to jedna z moich nielicznych ulubionych serii, poważnie. Od premiery ostatniego tomu tej serii minęły trzy lata, dlatego wręcz przebierałam nogami z radości, że oto nadeszła nowa seria Żniwo ognia, która jest jakby kontynuacją poprzedniej trylogii. (Premiera książki o której Wam opowiem była 15.10.2025)

Teofil zostaje rzucony w sam środek wojennej zawieruchy, do września 1939 roku.

Jest sumiennym i odważnym żołnierzem, niestety jego oddział zostaje rozbity, przez co musi wyruszyć w niebezpieczną pieszą podróż. Ukrywa się w okupowanych miastach i wioskach, w lasach a także pośród ludzi, którzy nie zawsze są życzliwi i szczerzy.

Bardzo tęskni za swoją żoną, od której nie ma żadnych wieści. Jego wędrówka kończy się po dotarciu do Lwowa, co niestety nie jest końcem kłopotów.

Czy było warto?

Czy osoby spotkanie po drodze miały na niego jakiś wpływ?

Czego jeszcze będzie musiał doświadczyć bohater?

Czy uda mu się nawiązać kontakt z żoną i czy ona w ogóle jeszcze żyje?

Pojawia się tutaj sporo wątków Boga, Jego ingerencji w wydarzenia, choć osobiście nie lubię takich akcji to tutaj absolutnie mi nie przeszkadzało, wręcz bardzo pasowało do konkretnych sytuacji.

Autor genialnie oddał atmosferę pierwszych tygodni wojny. To prawdziwy obraz rozpadającego się świata, w którym sąsiedzi z dnia na dzień stają się wrogami.

Jest to porządna dawka wiedzy przedstawiona za pomocą intrygującej fabuły

Pojawia się terror Niemiec, Rosji ale także Ukrainy, która swoją szczególną brutalnością odcisnęła piętno w historii Polski.

Żniwo ognia można czytać bez znajomości poprzedniej serii, jednak zachęcam do nadrobienia Wrzeciona Boga, by zauważyć przemianę Teofila i nawiązać z nim głębszą więź.

Bardzo polecam, tymczasem ja nie tracąc czasu prędko zabieram się za lekturę drugiego tomu. Jestem bardzo ciekawa dalszych losów bohaterów.

Czy macie w planach obie trylogie?

Z pewnością nie pożałujecie, gwarantuję!

Pozdrawiam i do następnego.

Informacje dodatkowe o Żniwo Ognia. Ciernie i osty:

Kup książkę Żniwo Ognia. Ciernie i osty

Żniwo Ognia. Ostrze sierpa
Andrzej H. Wojaczek0
Okładka ksiązki - Żniwo Ognia. Ostrze sierpa

Dla jednych świat skończył się we wrześniu 1939 roku, dla innych był zaledwie przedsionkiem piekła. Sowiecki reżim zgotował tysiącom ludzi okrutny los...

Wrzeciono Boga. Kłosy
Andrzej H. Wojaczek0
Okładka ksiązki - Wrzeciono Boga. Kłosy

Jesień 1915 roku. W Europie szaleje wielka wojna, ale do Brzozowa - niewielkiej wioski na Górnym Śląsku - szczęśliwie docierają tylko jej odległe echa...

Opad
Opad