Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13851 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki - Księżniczki Nieba. Kwiaty
Księżniczki Nieba. Kwiaty
Fabiola Garza Wydawnictwo: Esprit Recenzent: Danuta Szelejewska

Każdy człowiek został powołany do świętości: można ją osiągnąć dzięki pomocy Bożej przy równoczesnym własnym wysiłku. W książce Księżniczki nieba. Kwiaty czytelnik odnajdzie wizerunki sześciu kobiet, będących czytaj dalej

Okładka książki - Leniwcowe Przygody. Jak byk, niedźwiedź i leniwiec odkryli tajemnice pieniędzy
Leniwcowe Przygody. Jak byk, niedźwiedź i leniwiec odkryli tajemnice pieniędzy
Rafał Łapać Wydawnictwo: Leniwcowate Recenzent: Danuta Szelejewska

Krążąc anonimowo od osoby do osoby, pieniądz ułatwia wymianę handlową. Ułatwia też życie, jednak pod warunkiem, że nie stanie się celem samym w sobie. Ponieważ taką wiedzę trzeba zdobywać od najmłodszych lat czytaj dalej

Okładka książki - Ukryte myśli przyczajonej rękawiczki. Pamflet w białych rękawiczkach
Ukryte myśli przyczajonej rękawiczki. Pamflet w białych rękawiczkach
Helen de Lorre Wydawnictwo: Helen de Lorre Recenzent: Danuta Awolusi

Ukryte myśli przyczajonej rękawiczki. Pamflet w białych rękawiczkach wymyka się wszelkim ramom klasyfikacji. Najprościej powiedzieć, że to dzieło literackie, które gra z formą i jest unikalne. I to dosłownie czytaj dalej

Okładka książki - Pozwól mi wejść
Pozwól mi wejść
John Ajvide Lindqvist Wydawnictwo: Zysk i S-ka Recenzent: Damian Kopeć

Horror w szwedzkim stylu Literatura skandynawska ma swoją specyfikę, za którą jest ceniona przez wielu czytelników. Gatunek literacki gatunkiem, a i tak można często odnieść wrażenie, że najważniejsze są problemy czytaj dalej

Okładka książki - Szykuj sanie latem. Syberyjski mesjasz i podróż do kresu rosyjskiego snu o zbawieniu
Jędrzej Morawiecki Wydawnictwo: Znak Recenzent: Danuta Szelejewska

Milicjant drogówki Siergiej Torop na początku lat 90-tych XX wieku doznał w trolejbusie objawienia i zrozumiał, że jest zbawicielem. Reportaż Szykuj sanie latem. Syberyjski mesjasz i podróż do kresu rosyjskiego czytaj dalej

Okładka książki - Czwarty zwrot już nadszedł Co sezony historii mówią nam o tym, jak i kiedy zakończy się obecny kryzys
Neil Howe Wydawnictwo: Zysk i S-ka Recenzent: Danuta Szelejewska

Dobrze by było, żeby światowy kryzys – gdzie nie spojrzeć, łatwo zauważyć, że istnieje – zakończył się jak najszybciej. Dająca do myślenia treść książki Czwarty zwrot już nadszedł, wyjaśniając Co czytaj dalej

Okładka książki - Dzieci Nieporządku
Dzieci Nieporządku
Paweł Król, Maciej Król Wydawnictwo: Initium Recenzent: Danuta Awolusi

Fantastyka mroczna, pełna emocji i nietuzinkowa. Dzieci nieporządku przypominają czytelnikowi, że największe potwory często rodzą się z ludzkiego zachwytu postępem. [obrazek] Ta powieść, kawał dobrej literatury czytaj dalej

Okładka książki - Zapomniana miłość. Night
Zapomniana miłość. Night
Anna Wolf ; Wydawnictwo: Wydawnictwo Wolf Recenzent: Danuta Awolusi

Zapomniana miłość. Night Anny Wolf pozostawia bez tchu, z męt­likiem w głowie. To historia o miłości, która wiele przeszła, została wręcz zmiażdżona. O lęku, przemocy i kontroli. A to wszystko dzieje się w czytaj dalej

Okładka książki - Regina
Regina
Aldona Żółtowska ; Wydawnictwo: Axis Mundi Recenzent: Danuta Awolusi

Współczesna kultura lubi historie o kobietach silnych. I bohaterki Aldony Żółtowskiej są silne. Ale też mierzą się z realiami swoich czasów, przyjmują ciosy i walczą z poczuciem lęku. Dwie epoki i dwie kobiety czytaj dalej

Okładka książki - Miłość i odwaga
Miłość i odwaga
Aneta Krasińska Wydawnictwo: Zwierciadło Recenzent: Danuta Awolusi

Miłość i odwaga Anety Krasińskiej to opowieść osadzona w Poznaniu w czasie Powstania Wielkopolskiego i walk o niepodległość. Zabór pruski, żołnierze, czas okazywania patriotyzmu i walki o wszystkie wartości czytaj dalej