Znany wszystkim ksiądz-poeta Jan Twardowski pozostawił niezwykle bogatą literacką spuściznę. Zawarte w książce Ocalić wzruszenie utwory ukazują wnętrze głęboko wierzącego kapłana, który swoje skromne życie czytaj dalej
Cudowna zabawa, przepiękne ilustracje (ukłony dla Joanny Kłos), świetne historie! Nie ma nadziei dla złodziei to książka, którą można czytać wspólnie z dzieckiem, albo pozwolić mu zagłębić się w ten świat samodzielnie czytaj dalej
To już naprawdę koniec? Ostatni tom Viriona, który domyka uniwersum? Tak! A przecież wciąż pamiętam, jak dłuuugie lata temu zaczytywałam się w Achai… Czas mija, a Andrzej Ziemiański trzyma poziom i oddaje czytaj dalej
Emocje lepiej zrozumieć, niż je tłumić, tłumione bowiem ograniczają bliskość w relacjach lub nawet je niszczą. Treść poradnika Miękko przekonuje, że tytułowa miękkość – zwłaszcza w otoczeniu nie tłumionych czytaj dalej
Nie ukrywam, że czytanie o czekoladzie w środku mroźnej zimy daje satysfakcję! Czy można sobie wyobrazić milszy i słodszy temat? Jednak książka dla dzieci Moc czekolady. Opowieść o Wedlach i czekoladzie to czytaj dalej
Ta książka jest BARDZO potrzebna! Myślę, że niewiele osób jest w stanie zrozumieć, jak wygląda praca lekarza. Łatwo krytykować i narzekać, ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak trudny i przytłaczający to czytaj dalej
Ostatnio miałam okazję zobaczyć w kinie film Norymberga, który kolejny raz przypomina, jak szalenie ważna jest pamięć o wydarzeniach II wojny światowej. Tym bardziej cieszę, że z myślą o młodszym czytelniku czytaj dalej
W Polsce zima nie odpuszcza, a ja – spoglądając na zwały śniegu – wróciłam myślami do katastrofy z 2006 roku. Gdy się wydarzyła, byłam na studiach. Miałam akurat sesję, uczyłam się w domu. I nagle czytaj dalej
Psycholog rodzinny, który ma w swoim dorobku setki wysłuchanych zwierzeń, doskonale zna problemy zwykłej, szarej codzienności. Zna też dylematy żyjących w tej zwykłej, szarej codzienności mężczyzn. Treść poradnika czytaj dalej
Świetnie się bawiłam przy tej książce! Kapitalny pomysł na fabułę, narracja barwna i sugestywna, do tego rodzi się kilka naprawdę ważnych przemyśleń. Ucieczka na Górę Marzeń Rafała Witka pokazuje, jak bardzo czytaj dalej