Diabelski m³yn

T³umaczenie: brak

Tom 3 cyklu Nikita

Ocena: 5.05 (22 g³osów)
Inne wydania:

Wszystkie ścieżki prowadzą do Archiwum. Czy któraś wiedzie z powrotem do domu?

Robin nie pamięta swojej przeszłości, ale Nikita znalazła sposób, by to zmienić. Nie będzie to proste, ale czy coś w ich życiu takie jest?

Nikita i Robin ruszają w niebezpieczną podróż przez Bezdroża, by dotrzeć do źródeł tajemnicy - miejsca, które skrywa wszystkie sekrety Zakonu Cieni.

By się tam znaleźć, potrzebują pomocy Cygańskiego Księcia i jego taboru, bo tylko magia Niespokojnych pozwoli im przeżyć zetknięcie z mroczną magią Bezdroży i Rubieży. W zamian muszą pomóc taborowi uruchomić Lunapark i ożywić niesamowity Diabelski Młyn.

A gdy we wszystko postanawiają się wmieszać nordyccy bogowie, berserk oraz młodociany smok, wiadomo już, że Robina i Nikitę czeka szalona i zaskakująca przygoda.

Kup ksi±¿kê Diabelski m³yn

Zobacz tak¿e

Opinie o ksi±¿ce - Diabelski m³yn

To ju¿ ostatni, trzeci tom przygód zabójczyni Nikity, a szkoda, bo ca³± trylogiê czyta³o siê wy¶mienicie. Polubi³am ¶wiat stworzony przez autorkê i naprawdê ciê¿ko jest mi siê z nim rozstaæ.

W tym tomie Nikita i Robin wêdruj± przez Bezdro¿a w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtuj±ce ich pytania. Mê¿czyzna nie zna swojej przesz³o¶ci i chce dowiedzieæ siê dlaczego niczego nie pamiêta i kim w³a¶ciwie jest. Kobieta chêtnie mu w tym pomaga, tym bardziej, ¿e znów zaczyna mêczyæ j± jej w³asna przesz³o¶æ. Ta podró¿ nie bêdzie ³atwa, ale bêdzie warto. Czy Nikicie uda siê pomóc Robinowi w odzyskaniu wspomnieñ? Co odkryj± w Archiwum? Zanim jednak razem z g³ównymi bohaterami dotrzemy do Archiwum Zakonu Cieni i rozwik³amy wszystkie d³ugo skrywane tajemnice, poznamy Cygañskiego Ksiêcia i jego tabor, spróbujemy uruchomiæ Lunapark i tytu³owy Diabelski M³yn, jednocze¶nie trzymaj±c na uwiêzi berserka, co wcale nie bêdzie ³atwe.

Ta czê¶æ cyklu podoba³a mi siê chyba najbardziej. Wydaje mi siê, ¿e mniej siê tutaj dzieje ni¿ w poprzednich tomach, je¶li chodzi o trupy i ogólny rozlew krwi. Ta czê¶æ jest bardziej oparta na rozmy¶laniach, ale do mnie trafi³a lepiej ni¿ poprzednie tomy. Najbardziej cieszê siê z tego, ¿e naprzemiennie z Nikit± narratorem w tym tomie jest Robin. Poznajemy jego punkt widzenia, próbujemy zrozumieæ, dlaczego tak bardzo zale¿y mu na przyja¼ni z t± nietypow± przecie¿ kobiet±. W poprzednim tomie by³o go moim zdaniem zbyt ma³o, dlatego ucieszy³ mnie ten zabieg. Fajne by³o równie¿ wprowadzenie do fabu³y nowych bohaterów. Cygañski Ksi±¿ê i jego tabor to postaci wyj±tkowe i dziêki nim ta historia od¿y³a.

Patrz±c na ca³± seriê, mogê pochwaliæ ¶wietnie wykreowany ¶wiat, bogaty w szczegó³y i ciekawych, wielowymiarowych bohaterów. Nikity nie da siê nie lubiæ, bo chocia¿ posiada bogaty baga¿ do¶wiadczeñ i mia³a wyj±tkowo trudne dzieciñstwo (o czym w poprzednich tomach ca³y czas opowiada³a), jest niezwykle twarda i odwa¿na, czasami szorstka i nieprzystêpna, ale jednocze¶nie wra¿liwa i z sercem na d³oni. Wysoko ceni sobie przyjació³ i jest wzglêdem nich lojalna do koñca. Robin jest wspania³y, przesympatyczny, oddany, wydaje siê byæ spokojny, stonowany, ale jest te¿ czasami nieco narwany. Razem tworz± bardzo zgrany duet. Niezmiernie cieszê siê, ¿e autorka postawi³a na przyja¼ñ miêdzy t± dwójk±. £±cz±ca Nikitê i Robina przyja¼ñ jest wyj±tkowa, jedyna taka, któr± chcia³oby siê mieæ w swoim ¿yciu na zawsze. Pocz±tkowo Nikita nie ufa Robinowi (znów te jej z³e do¶wiadczenia z przesz³o¶ci), ale w tym tomie ich przyja¼ñ dojrzewa i przechodzi na inny szczebel. Naprawdê przyjemnie by³o obserwowaæ tê rodz±c± siê i zmieniaj±c± miêdzy nimi wiê¼. Wysz³o to du¿o lepiej ni¿ kolejny romans i za to wielkie brawa dla autorki.

Z ca³ego serca polecam ca³± seriê. Na pewno nie bêdziecie siê przy niej nudziæ. Jest tu pêdz±ca akcja, s± nag³e zwroty akcji w najmniej spodziewanych momentach, jest uczucie, ale inne ni¿ zazwyczaj spotykane i jest ¶wietnie wykreowany ¶wiat, z nawi±zaniami do mitologii skandynawskiej i nie tylko. Przekonajcie siê sami, naprawdê warto.

„(…) czas wzi±æ odpowiedzialno¶æ za los, a nie tylko przyjmowaæ to, co nam spadnie ze sto³ów wiêkszych graczy.”

Robin nie pamiêta swojej przesz³o¶ci i dlatego wraz z Nikit± wyrusza w niebezpieczn± podró¿ przez Bezdro¿a. Bohaterowie chc± dotrzeæ do miejsca, które skrywa sekrety Zakonu Cieni. To tam ³osiek ma znale¼æ odpowiedzi na nurtuj±ce go pytania. W tej podró¿y ma im pomóc Percy i Cygañski Ksi±¿ê z taborem, gdy¿ tylko magia Niespokojnych pozwoli im prze¿yæ zetkniêcie siê z mroczn± magi± Bezdro¿y i Rubie¿y. Okazuje siê, ¿e w zamian musz± pomóc taborowi uruchomiæ Lunapark i o¿ywiæ Diabelski M³yn. Czy im siê to uda?

Nordyccy bogowie, berserk oraz ¿arnik do³±cz± do tej szalonej, zaskakuj±cej i niebezpiecznej przygody.

W tej trylogii widaæ metamorfozê Nikity. Z sytuacji, które j± spotyka³y, wyci±ga³a lekcje i  przezwyciê¿aj±c traumy dopuszcza³a do siebie emocje i uczucia. Ciekawie, przez autorkê, poprowadzony zosta³ w±tek z Brynjarem.

Pani Aneta ma dar w kreowaniu ciekawych bohaterów, w tym drugoplanowych. Najbardziej polubi³am rysie i Robina, który odegra³ du¿± rolê w przeobra¿eniu Nikity. Ten tom jest po¶wiêcony g³ównie jemu, ale autorka nie zapomina te¿ o bohaterce. Ich losy zosta³y smacznie wkomponowane w historie mieszkañców taboru, które dodatkowo sprawia³y, ¿e nie mia³am ochoty odk³adaæ ksi±¿ki.

Tematyka tej ksi±¿ki jest mroczna, poniewa¿ mamy w niej do czynienia z traum±, przemoc±, nieakceptacj± siebie czy interesowno¶ci±. Nie brakuje w niej jednak jasnych momentów, poniewa¿ ukazuje walkê o poznanie swoich korzeni i zaakceptowanie siebie oraz ukazuje jaka powinna byæ przyja¼ñ. „Bêdê przy tobie, tak jak ty by³e¶ przy mnie.” To odpowiedzialno¶æ, wspó³praca, zaufanie, a nie puste, nic nie znacz±ce s³owa.  „Ufa³em jej jak nigdy nikomu. A ona zaufa³a mi w kwestiach, które dot±d trzyma³a tylko dla siebie.”

Nowo¶ci± jest opis historii oczami Robina. Uwa¿am, ¿e jest to plus dla ksi±¿ki. Autorka nie mog³a zrobiæ inaczej, a dlaczego sprawd¼cie sami.

Ten tom domyka wszystkie w±tki st±d mo¿na stwierdziæ, ¿e autorka pisz±c seriê mia³a plan, który zrealizowa³a. Ksi±¿ki czyta siê z zapartym tchem. Z t± trylogi± kojarzyæ mi siê bêd± nieprzespane noce. Szkoda, ¿e to ju¿ koniec serii.

Avatar u¿ytkownika - za_czytamm
za_czytamm
Przeczytane:2022-08-21,

Kochani lubicie trylogie, czy wolicie jak historia koñczy siê w jednym max dwóch tomach? A mo¿e wrêcz przeciwnie jeste¶cie fanami d³ugich serii? Ja zdecydowanie najbardziej lubiê trylogiê, a jak to jest z wami?

⭐️⭐️⭐️

Wszystkie ¶cie¿ki prowadz± do Archiwum. Czy która¶ wiedzie z powrotem do domu?

„Diabelski M³yn” to trzeci i ostatni tom serii Nikita autorstwa Anety Jadowskiej.

Jak dla mnie jest to najlepsza czê¶æ, najwiêcej siê w niej dzieje, a ilustracje w ¶rodku zapieraj± dech w piersi, ¿e ju¿ nie wspomnê o samej oprawie graficznej. Po prostu cudo⭐️.

Od pierwszego tomu podkre¶lam, ¿e styl autorki bardzo przypa³ mi do gustu. Jest lekki, czytelny (przynajmniej dla mnie😛) i co jest, tak¿e istotne wyró¿nia siê na tle innych autorów.

Fabu³a ksi±¿ki intryguje, a tempo akcji zmienia siê nieustannie. Widaæ tak¿e niesamowity rozwój bohaterów, jak równie¿ przedstawionego przez autorkê ¶wiata, który przypominam, jest równoleg³± fantastyczn± wersj± naszej rzeczywisto¶ci.

Czyli, innymi s³owy, mnóstwo magii, magicznych stworzeñ oraz nierealnych sytuacji, które nie raz potrafi± zadziwiæ i zawróciæ w g³owie.

Ogólnie wszystko to, co nakrêca czytelnika na wiêcej.

Ja jestem jak najbardziej na tak. Wiem, ¿e twórczo¶æ Jadowskiej mo¿e nie wszystkim przypadnie do gustu, jednak s±dzê, ¿e wiêksza czê¶æ osób zakocha siê w tej serii tak jak ja.

Zdecydowanie polecam.

Avatar u¿ytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2019-07-05, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2019, 2019, Fantasy,

„Diabelski m³yn” jest trzecim tomem z serii „Cykl o Nikicie”.
W tym tomie Nikita znalaz³a sposób, aby zmieniæ to, ¿e Robin nie pamiêta swojej przesz³o¶ci. Jednak to nie bêdzie takie ³atwe. Nikita i Robin wyrusz± w niebezpieczn± podró¿ przez Bezdro¿a, by dotrzeæ do miejsca, które skrywa wszystkie sekrety Zakonu Cieni- Archwium.
Jednak, by siê tam znale¼æ musz± poprosiæ o pomoc Cygañskiego Ksiêcia i jego tabór, poniewa¿ tylko magia Niespokojnych pozwoli im zetkn±æ siê z mroczn± magi± Bezdro¿y i Rubie¿y i prze¿yæ. Jednak w zamian za pomoc musz± pomóc uruchomiæ niesamowity Lunapark.
Aneta Jadowska pisze prostym stylem pisania, który ³atwo zrozumieæ.
Powie¶æ jest kontynuacj± poprzednich czê¶ci serii o Nikicie, a mianowicie : „Dziewczyny z Dzielnicy Cudów” i „Akuszera bogów”.
My¶lê, ¿e powie¶æ spodoba siê mi³o¶nikom fantasy.
Ksi±¿ka porusza takie tematy, jak szukanie w³asnej osobowo¶ci.
Powie¶æ nale¿y do gatunku fantasy. Nie jest stosunkowo gruba, poniewa¿ liczy tylko trzysta dziewiêædziesi±t siedem stron.
Poza tre¶ci± zawart± w ksi±¿ce Anety Jadowskiej podoba mi siê ca³a grafika powie¶ci. Autorka wyposa¿y³a swoje dzie³o w kilkana¶cie ilustracji przedstawiaj±cych losy bohaterów.
Polecam tê powie¶æ ka¿demu mi³o¶nikowi fantastyki i liczê, ¿e siê nie zawiedziecie tak samo jak ja.

"Diabelski M³yn" Aneta Jadowska, ostatnia czê¶æ trylogii o Nikicie czy wato by³o na ni± tyle czekaæ?
Nikita postanawia pomóc Robinowi który nie pamiêta swojej przesz³o¶ci, znalaz³a sposób jak poznaæ jego dawne ¿ycie oraz sekret Zakonu Cieni. "Robin to rozumia³, ale zosta³ opêtany pragnieniem odpowiedzi. I rozumia³am to. Przez wiêkszo¶æ ¿ycia nie zna³am prawdy o sobie, o swojej rodzinie, i nic mnie nie uwiera³o w duszy, nie czu³am niepokoju. A¿ spotka³am ducha z przesz³o¶ci". Razem wyruszaj± na bardzo niebezpieczn± podró¿ do Archiwum, jedyna droga to ta przez Bezdro¿a i Rubie¿e w innej, magicznej czê¶ci ¶wiata. Prosz± o pomoc w wyprawie Cygañskiego Ksiêcia i jego tabor poniewa¿ bez ich magicznych mocy nigdy nie dostan± siê do Zakonu Cieni. Niestety nic za darmo oni równie¿ musz± pomóc uruchomiæ Lunapark oraz Diabelski M³yn. Po drodze wmieszaj± siê w niejedn± przeszkodê a przygoda któr± prze¿yj± bêdzie niezapomniana. "Siniaki by³y warte tego entuzjazmu i spojrzenia wy³upiastych ¶lepek przesyconego czyst± mi³o¶ci±".
Nie wiem czy to dlatego ¿e trzeci tom jest tym ostatnim czy dlatego ¿e jest najlepszy ale przeczyta³am go do¶æ szybko, wszystko by³o tak spójne ¿e przechodzi³am z rozdzia³u do rozdzia³u. Nikita bardzo siê zmieni³a i to widaæ, bardzo mi siê to podoba bo jednak jako kobieta powinna mieæ trochê og³ady. Skoñczy³o siê moim zdaniem fajnie, wszystko zosta³o wyja¶nione, w±tki siê pozamyka³y chocia¿ polubi³am te postacie i chêtnie bym jeszcze o nich poczyta³a.
Ostatni tom na pewno Was zaskoczy a je¶li nie czytali¶cie poprzednich czê¶ci to szybko to nadróbcie.

Avatar u¿ytkownika - Sheti
Sheti
Przeczytane:2019-03-10,

Jak to mo¿liwe, ¿e znakomita seria o Nikicie dobieg³a koñca? Dlaczego dobrnêli¶my do tego momentu, skoro ja nie zd±¿y³am siê ni± jeszcze nacieszyæ? Wiem, ¿e literatura rz±dzi siê pewnymi prawami – skoro autor, a w tym przypadku moja ulubiona polska autorka – zamierzy³a sobie, ¿e Nikita to trylogia, to tak ju¿ bêdzie… Chocia¿ kto wie, mo¿e Aneta Jadowska którego¶ dnia postanowi powróciæ do tego uniwersum, bowiem tak naprawdê czujê, ¿e nie pad³o jeszcze ostatnie s³owo. Jednak na chwilê obecn± to koniec. Satysfakcjonuj±ce zakoñczenie, które jednak sprawia, ¿e czytelnik nie chce w to wierzyæ i pragnie wiêcej – wierzy, ¿e jeszcze kiedy¶ prze¿yje z Nikit± kolejn± przygodê.
Tym razem Nikita i jej partner Robin wybieraj± siê niemal w samobójcz± misjê – na Bezdro¿a. To tam podobno skrywane s± wszystkie sekrety Zakonu Cieni, a Robin jest zdeterminowany, aby poznaæ swoj± przesz³o¶æ. Nikita jako dobra przyjació³ka postanawia mu w tym pomóc, aczkolwiek sama toczy wewnêtrzn± walkê ze swoim berserkiem, Panem B. Choæ wspieraj± siê nawzajem i stanowi± naprawdê genialny duet partnerski, oparty na wzajemnej lojalno¶ci i g³êbokiej przyja¼ni, to jednak ka¿de z nich musi samo stawiæ czo³a swoim lêkom. Jednak potrzebuj± jeszcze czyjej¶ pomocy – aby przetrwaæ na Rubie¿ach i Bezdro¿ach zwracaj± siê o pomoc do Cygañskiego Ksiêcia i jego taboru – tylko ich magia pozwoli im przetrwaæ, ale w tym ¶wiecie nie ma nic za darmo – w zamian musz± im pomóc uruchomiæ Lunapark i tajemniczy Diabelski M³yn.
By³am ogromnie ciekawa tego, co tym razem Aneta Jadowska zafunduje Nikicie i Robinowi. Naprawdê pokocha³am tê dwójkê bohaterów, zarówno osobno jak i razem. Nikita to silna i odwa¿na babka, bardzo lojalna i honorowa, niesamowicie wierna przyjació³ka, ale te¿ niebezpieczna i tajemnicza istota, z któr± lepiej nie zadzieraæ. Robin wydaje siê byæ bardzo stonowany, niemal zbyt spokojny, ale to tylko jedna z jego pow³ok. A razem? Razem stanowi± idealny duet i to nie pod wzglêdem mi³osnym, bo do tego im wiele brakuje i taka relacja nigdy siê miêdzy nimi nie wywi±¿e. To w³a¶nie jeden z bardziej zaskakuj±cych elementów tej trylogii – nie pojawia siê tutaj romans pomiêdzy dwójk± g³ównych bohaterów, a w³a¶ciwie ciê¿ko w ogóle doszukaæ siê jakiegokolwiek romansu i mi³osnych uniesieñ. Aneta Jadowska postawi³a na zupe³nie inne warto¶ci i relacje: przyja¼ñ, partnerstwo (w rozumieniu dzia³ania razem, nie mi³o¶ci), lojalno¶æ. Nie s± one przedstawione w sposób nachalny, ale naprawdê s± mocno zauwa¿alne.
Tym, co mnie równie¿ urzeka w tej historii to nawi±zanie do mitologii skandynawskiej. Nikita niejednokrotnie udaje siê do Asgardu, rozmawia z bogami, wydaje siê, ¿e oni stale nad ni± czuwaj±, wspieraj± j±. Ta tajemnicza istota z pewno¶ci± skrywa w sobie niesamowite zdolno¶ci, dlatego bogowie j± doceniaj±. Ciekawym aspektem jest równie¿ sam berserk, nieod³±czna czê¶æ jej duszy. To w³a¶nie w tym tomie jest on zaprezentowany najlepiej, Aneta Jadowska nada³a mu co¶ w stylu osobowo¶ci, sta³ siê niemal ¿yw± istot±, z któr± Nikita musi siê zmierzyæ. I to nie na zasadzie walki czy pokonania go, bo to by by³o dla niej prawdopodobnie dosyæ proste. Jest gorzej, musi siê pogodziæ z t± czê¶ci± swojej natury, nauczyæ siê z nim ¿yæ w zgodzie, komunikowaæ siê na odpowiednim poziomie. Tym bardziej, ¿e okazuje siê, ¿e berserk naprawdê ma pewne uczucia i mu zale¿y na Nikicie. To by pomy¶la³, nie?
Znacznie lepiej poznajemy te¿ postaæ Robina, który próbuje poznaæ swoj± przesz³o¶æ, a przy okazji zaprzyja¼nia siê ze… smokiem! Z m³odocianym smokiem, który stanowi kolejny niesamowity i zaskakuj±cy element ich podró¿y. Podró¿y ciekawej i interesuj±cej, bowiem ca³y klimat taboru, lunaparku i tytu³owego Diabelskiego M³ynu jest naprawdê genialny. Magia, lekko¶æ ducha, nieco zwariowania… A taborze jest grono ró¿nobarwnych postaci, które postrzegaj± ¶wiat w niecodzienny sposób. Ta atmosfera jest naprawdê cudna i o dziwo, naprawdê pasuje do ca³ej historii o Nikicie. Ka¿dy tom to co¶ zupe³nie nowego, i nie mówiê tutaj tylko o fabule czy bohaterach, Aneta Jadowska po prostu ma g³owê pe³n± ró¿norakich pomys³ów i ¶wietnie przelewa swoje wizje na papier. Uwielbiam jej styl!
Czy ¿a³ujê, ¿e to ju¿ koniec? Trochê tak, bowiem naprawdê z¿y³am siê z tymi bohaterami. Choæ zakoñczenie by³o takie, jakie powinno byæ, to jednak mam dziwne przeczucie, ¿e co¶ jeszcze wisi w powietrzu. A mo¿e tak w³a¶nie mia³o byæ? Mo¿e takie uczucie mia³o mi towarzyszyæ na koniec trylogii? Przyznam szczerze, ¿e w³a¶ciwie nie by³am pewna, jak Aneta Jadowska to rozegra i jak zakoñczy opowie¶æ o Nikicie. Naprawdê nie wiedzia³am, czego siê mogê spodziewaæ. Szczê¶liwego zakoñczenia? Smutku? I w³a¶ciwie do tej pory nie jestem pewna, co poza tym uczuciem, ¿e to nie jest definitywny koniec, mi towarzyszy³o… Jednak¿e z ca³ego serca polecam Wam tê trylogiê!

www.bookeaterreality.blogspot.com

Avatar u¿ytkownika - zarwananoc
zarwananoc
Przeczytane:2019-03-10,

"Nie da siê zmieniæ przesz³o¶ci. Po prostu postarajmy siê, by przysz³o¶æ nie by³a ca³kiem do niczego."

Premiera "Diabelskiego m³yna" to wydarzenia na, które czeka³am z niecierpliwo¶ci±! Druga czê¶æ pozostawi³a w mojej g³owie wiele pytañ, co sprawia³o, ¿e wrêcz kipia³am z ciekawo¶ci.
Na samym pocz±tku opowie¶ci zapoznajemy siê z planami bohaterów odno¶nie wyjazdu do Archiwum, gdzie znajduj± siê wszystkie sekrety Zakonu Cieni. Podobno jest to jedyne miejsce gdzie zachowa³y siê nietkniête dokumenty Robina, co da mo¿liwo¶æ rozwik³ania jego przysz³o¶ci. Niestety droga do tego miejsca prowadzi przez Bezdro¿a przepe³nione magi±. Po pomoc w przeprawie Nikita udaje siê do Cygañskiego Ksiêcia i jego taboru, w zamian bohaterowie musz± pomóc uruchomiæ Lunapark oraz o¿ywiæ Diabelski M³yn. W miêdzyczasie Nikita zmierza siê z berserkiem pod w³asn± skóra oraz m³odocianym smokiem, przygarniêtym przez Robina.
Czytaj±c pocz±tek nie by³am przekonana co do lektury. Zw³aszcza gdy tyle rzeczy k³êbi³o mi siê z ty³u g³owy odno¶nie przygód Nikity i Robina. Ba³am siê klapy, pisania na si³ê i wszystkich objawów pojawiaj±cych siê gdy czytamy ostatnie czê¶ci serii. Na moje szczê¶cie sprawy potoczy³y siê inaczej! W koñcu dosta³am mojego ukochanego mê¿czyznê, a nawet rozdzia³y z jego perspektywy! Moim zdaniem ta "nowo¶æ" jak najbardziej jest w tej ksi±¿ce potrzebna, poniewa¿ Robin do¶wiadcza ró¿nych wizji o których niekoniecznie musi siê dowiadywaæ g³ówna bohaterka.
Na losy Robina i rozwik³anie jego problemów z pamiêci± czeka³am dwie czê¶ci. Czytaj±c o nich w "Diabelskim m³ynie" by³am w koñcu usatysfakcjonowana! Autorka jak zawsze przedstawi³a mi historiê w sposób, którego siê nie spodziewa³am. Przesz³o¶æ Robina okazuje siê jednak bardziej zaskakuj±ca, co potêgowa³o moj± ciekawo¶æ, a nastêpnie smutek po skoñczonej lekturze.
Nastêpna sprawa, która przypad³a do mojego gustu to podró¿, Bezdro¿a, cyrk. Dziêki nim akcja toczy³a siê nieprzerwanie oraz co ró¿ poznawa³am nowe barwne postacie. Je¶li chodzi o umiar, tak¿e tu wystêpuje. Nie zostajemy zasypani imionami, nazwami czy sytuacjami. Jak najbardziej jeste¶my w stanie siê po³apaæ w ksi±¿ce bez ¿adnej pomocy. Szczerze mówi±c, lektura jak najbardziej nadaje siê na lekturê w poci±gu/autobusie gdzie jeste¶my lekko rozkojarzeni.
Jedyne przed czym muszê ostrzec to brak mordobicia, rozlewaj±cej siê posoki i wielkich bitew. W tej czê¶ci jeste¶my ¶wiadkami zachodz±cych zmian w ¶wiatopogl±dzie bohaterów oraz szukania rozwi±zañ zagadek. Co nie oznacza, ¿e spory zosta³y w tej opowie¶ci skasowane. Co to, to nie!
Reasumuj±c, ksi±¿ce mówiê zdecydowane tak! Oczywi¶cie polecam i zachêcam do lektury, osob±, które tak jak ja ³akn± odpowiedzi na nurtuj±ce pytania odno¶nie poprzedniej czê¶ci, uwielbiaj± fantasy oraz cudne grafiki!

"-Nie wszystkie odpowiedzi daj± rado¶æ.
-Ani ¿adne pytanie bez odpowiedzi.-odpar³em filozoficznie"

czytampierwszy.pl

Avatar u¿ytkownika - YoAnna
YoAnna
Przeczytane:2019-03-10,

Niestety, wszystko, co dobre kiedy¶ siê koñczy. Z jednej strony czeka³am z utêsknieniem a¿ na pó³ki ksiêgarñ trafi „Diabelski M³yn”, z drugiej za¶ ¶wiadomo¶æ, i¿ to ostatnia czê¶æ cyklu nape³nia³a mnie smutkiem. Tym razem, powie¶æ zabiera Czytelnika na Bezdro¿a, które maj± zaprowadziæ Robina do odkrycia prawdy o jego to¿samo¶ci i pochodzeniu. Prawdy ukrytej w tajemniczym Archiwum. Oczywi¶cie w wyprawie towarzyszy mu Nikita, która bez wahania skoczy³aby za swoim przyjacielem prosto w ogieñ. Aneta Jadowska zd±¿y³a ju¿ przyzwyczaiæ fanów swej twórczo¶ci do tego, i¿ w ksi±¿kach jej autorstwa nie brakuje wartkiej akcji i trzymaj±cych w napiêciu zwrotów akcji. „Diabelski M³yn” wpisuje siê w ten „szablon”, co w po³±czeniu z lekkim stylem autorki sprawia, ¿e powie¶æ koñczy siê o wiele za szybko ni¿ by¶my tego chcieli. Jadowska ma równie¿ talent do kreowania nieszablonowych bohaterów, a w jej najnowszej powie¶ci, prócz tych ju¿ znanych z wcze¶niejszych ods³on cyklu, pojawia siê ca³a gromadka intryguj±cych indywiduów. Autorka cyklu o Nikicie znana jest z tego, i¿ szczodrymi gar¶ciami siêga do pochodz±cych z ró¿nych czê¶ci ¶wiata mitologii i nie waha siê przed wykorzystaniem tych elementów w swoich dzie³ach. W trzeciej czê¶ci cyklu prócz nordyckich czy celtyckich bóstw motywem przewodnim zosta³ cygañski tabor oraz jego nietuzinkowy Ksi±¿ê.

„Diabelski M³yn” to satysfakcjonuj±ce zamkniêcie tego etapu z ¿ycia Nikity i Robina. Na szczê¶cie dla wielbicieli tych bohaterów Aneta Jadowska zapowiada, i¿ nie jest to ostatnie spotkanie Czytelników z tymi postaciami. Co prawda na kolejne przygody przyjdzie nam trochê poczekaæ, ale z pewno¶ci± bêdzie warto.

SIÊ KRÊCI

Wszyscy lubi± weso³e miasteczka. Popcorn, wata cukrowa, weso³a muzyczka, karuzele i  ¶miech dzieci. Wszyscy… Otó¿ nie, nie wszyscy. S± tacy – tak, nale¿ê do tej mniejszo¶ci – których od mechanicznej muzyki i ha³asu boli g³owa, którzy nie cierpi± t³oku, popcornu i dzieci, które na ka¿dym kroku na ciebie wpadaj± (a w rêkach maj± klej±ca cukrow± watê). Tacy, którym weso³e miasteczko raczej z niczym weso³ym siê nie kojarzy. I akurat weso³e miasteczko wybra³a Aneta Jadowska na miejsce akcji trzeciego tomu o Nikicie. Kiedy recenzowa³am „Akuszera bogów” marzy³am o trzecim tomie; to marzenie pe³ne by³o mgie³ snuj±cych siê leniwie miêdzy drzewami w sherwoodzkim lesie i ewentualnie jakiego¶ druida, jeden by wystarczy³, naprawdê, nie chcia³am wiele. I oto mam trzeci tom, trzymam go w d³oni i co dostajê?! Weso³e miasteczko.  Nie no, serio, lunapark?!  Wolne ¿arty…

Nikita – a mo¿e w³a¶ciwiej by³oby napisaæ: Erynie – nie kojarzy siê raczej z niczym ani weso³ym, ani beztroskim. Kojarzy siê z Cieniem, strzelaniem, ob¿arstwem i rozlewem krwi. W poprzednich tomach ( dla przypomnienia: „Dziewczyna z Dzielnicy Cudów” i „Akuszer bogów”) trup s³a³ siê gêsto, przygoda goni³a przygodê, mogli¶my poznaæ alternatywn± wersjê Warszawy, a nawet zapêdziæ siê na norweskie fiordy i zajrzeæ do Valhalli. Taka przeja¿d¿kê zafundowa³a nam autorka… „Diabelski m³yn” jest trzecim tomem przygód Nikity i – jak¿eby inaczej- Robina, wielkiego  faceta wype³nionego piankami i bit± ¶mietan±. Tym razem nasi milusiñscy musz± dostaæ siê do Archiwum, ¿eby przejrzeæ sobie teczkê osobow± Robina. Teoretycznie ³atwe, w praktyce ju¿ gorzej. Potrzebny im przewodnik po Bezdro¿ach, a o to nie jest ³atwo, bo przecie¿  Niespokojni to ludzie drogi, czort wie gdzie takich zastaæ. A jak ju¿ siê udaje, okazuje siê, ¿e Cygañski Ksi±¿ê owszem, pomo¿e, ale co¶ za co¶. Nikita i Robin musz± pomóc otworzyæ Lunapark i uruchomiæ tytu³owy Diabelski M³yn. No rurka z kremem po prosu, wszak nasza dwójka ¿adnej roboty siê nie boi…

Nie polecam lektury „Diabelskiego m³yna” tym, którzy nie znaj± dwóch poprzednich tomów; Aneta Jadowska stworzy³a w³asne uniwersum z ciekawymi bohaterami, ale ¿adnej z tych trzech ksi±¿ek nie da siê czytaæ oddzielnie, jak zdarza siê to niekiedy z krymina³ami maj±cymi jednego bohatera. Tu trzeba trzymaæ siê chronologii, inaczej grozi ca³kowita utrata orientacji. Dlatego: po kolei, niekoniecznie powoli. Zreszt±: jakie powoli?! Nikita nie pozwala na woln± lekturê, sprzyjaj±c± kontemplacji zdañ i powoln± analizê sytuacji. Tu wszystko jest szybko, dynamicznie i z regu³y zabawnie. O ile styl „kumpelsko – luzacki” nie w ka¿dej ksi±¿ce mi odpowiada, tu akurat sprawdza siê idealnie. Nikita ma raczej niewyparzon± gêbê, a porównania czy metafory samej autorki czê¶ciej  ¶miesz± ni¿ irytuj±. Doceniam te¿ pracê w³o¿on±  w analizê wielu mitologii, zwyczajów czy obrzêdów (w poprzednim tomie mieli¶my bogaty arsena³ nordyckich bogów, w tym kulturê wêdrownych taborów). Czytelnik to docenia, chocia¿ co niektórzy mog± krêciæ nosem, ¿e za ma³o, za powierzchownie albo za… co¶ tam. Seria Nikity jest rozrywk±, nie analiz± mitologii; kto ciekawy, znajdzie co¶ odpowiedniego w bibliotece w dziale „kulturoznawstwo i religia”. By³o mi³o, to teraz ³y¿ka dziegciu. Otó¿: za ma³o. Za ma³o bijatyki, strzelania i juchy. Dwa poprzednie tomy przyzwyczai³y mnie do szybszej akcji. Tu jest wolniej, a raczej powinnam napisaæ: tu jest mniej trupów na centymetr sze¶cienny. Co nie znaczy, ¿e jest gorzej. Jest  bardziej slow (takie teraz modne s³owo, ¿e nie mog³am siê powstrzymaæ…).

Ca³o¶æ – jak seriê – oceniam na plus. Co prawda ostatni tom jakby trochê wyhamowa³, ale i tak nie jest ¼le. Wielbiciele podró¿y, karuzeli, cyrku i jeleni bêd± zadowoleni. Skoro nawet ja prze³knê³am tych klownów i karuzelê, powiadam wam: dobrze jest. Zaprzyja¼nijcie siê z Nikit±, warto.

Wiêcej ciekawych ksi±¿ek na portalu czytam pierwszy.pl

Avatar u¿ytkownika - zielonamalpa
zielonamalpa
Przeczytane:2019-03-10,

Siêgnê³am w koñcu po trzeci tom tylogii o Nikicie. Tym razem Aneta Jadowska pokaza³a nam nie magiczn± alternatywn± Warszawê ani Norwegiê, ale rzuci³a bohaterów na pastwê Bezdro¿y. Cieszê siê, ¿e autorka nie boi siê zabraæ bohaterów w nowy ¶wiat, buduj±c go od podstaw.
Nikita i Robin maj± w Diabelskim m³ynie konkretny cel. Chc± siê dowiedzieæ, kim tak naprawdê jest Robin i dlaczego wymazano z jego pamiêci wspomnienia i to¿samo¶æ. Jedynym miejscem, gdzie mog± znale¼æ te informacje, jest Archiwum. Szkopu³ w tym, ¿e mo¿na siê do niego dostaæ tylko przez Bezdro¿a. A Bezdro¿a s± niezwykle niebezpiecznym miejscem.
Bohaterowie do³±czaj± wiêc do taboru Cygañskiego Ksiêcia, który okazuje siê bardzo barwn± postaci±. Magia taboru ma ochroniæ Nikitê i Robina przed z³± magi± Rubie¿y i Bezdro¿y. Droga do celu nie jest jednak ca³kiem prosta. Bohaterów czeka bowiem zadanie, które wi±¿e siê z Lunaparkiem i Diabelskim M³ynem.
W Akuszerze bogów brakowa³o mi Robina, tam Nikita przejê³a pa³eczkê niemal w ca³o¶ci. W Diabelskim M³ynie nareszcie autorka pozwoli³a poznaæ go trochê lepiej, pozwalaj±c mu nawet dominowaæ w narracji. Jego punkt widzenia okaza³ siê doskonale uzupe³niaæ fabu³ê historii, szczególnie, ¿e Nikita przez czê¶æ podró¿y znajdowa³a siê w ca³kiem innym miejscu.
Samo d±¿enie do celu, podró¿ bohaterów przynios³a im mnóstwo mo¿liwo¶ci do rozwoju charakteru. Nic tak nie kszta³tuje nas, jak trudne sytuacje i bycie nara¿onym na ró¿ne niecodzienne czynniki. Aneta Jadowska wykorzysta³a ka¿d± sposobno¶æ, by popchn±æ postaci do przodu.
Mimo, ¿e zakoñczenie pozostawia wiele do ¿yczenia, uwa¿am Diabelski M³yn za doskona³e zakoñczenie trylogii.
Trzeci tom to ksi±¿ka o akceptacji siebie, ale te¿ o przyja¼ni i poznaniu swojej prawdziwej to¿samo¶ci. My¶lê, ¿e ten tom mogê po³o¿yæ na równi z drugim.
---

Ksi±¿kê przeczyta³am dziêki portalowi CzytamPierwszy.pl

Zaczynaj±c jak zwykle od ok³adki, muszê przyznaæ, ¿e pasuje do pozosta³ych tomów i z pewno¶ci± bêdzie siê ¶wietnie z nimi prezentowaæ na mojej pó³ce.W samym centrum widzimy dziewczynê, przed ni± kulê, a za ni± wielk± planszê w kszta³cie ko³a. Dominuj± tutaj ciemne kolory.
Ksi±¿ka nie posiada skrzyde³ek, które mog³yby zapewniæ lekturze dodatkow± ochronê. Czcionka jest mniejsza ni¿ zwykle w innych lekturach pozosta³ych wydawnictw, ale za to marginesy i odstêpy miêdzy wersami zosta³y zachowane, wiêc czyta siê do¶æ szybko.
Niestety, ale napotka³am kilka literówek, co nie zniechêci³o mnie do dalszej lektury, ale zdarza³a siê, przez co zosta³y wy³apane i pó¼niej ju¿ czytaj±c zwraca³am uwagê, czy aby na pewno nie ma gdzie¶ nastêpnego.
Pojawiaj± siê w niej obrazki, tak jak w poprzednich dwóch czê¶ciach i jak zwykle s± one ³adne, pasuj±ce do wydarzeñ z ksi±¿ki.Przechodz±c do pióra autorki... Mam za sob± dwie lektury z gatunku fantasy, którego raczej unikam, ni¿ czytam. Jednak zawsze staram siê koñczyæ zaczête serie, trylogie, wiêc nie mog³am sobie odmówiæ lektury nastêpnego tomu z losami Nikity, g³ównej bohaterki. Powie¶æ na tyle mnie zainteresowa³a, ¿e nie mog³am siê od lektury wrêcz oderwaæ. Jadowska ma w swoim piórze co¶ takiego, ¿e chyba ka¿dego czytelnika potrafi³aby do siebie przekonaæ. Czyta siê lekko, przyjemnie i szybko, a dziêki plastycznym opisom wszystko jeste¶my w stanie sobie odtworzyæ w my¶lach. Oczywi¶cie opisywane wydarzenia by³y na tyle interesuj±ce, ¿e gdzie¶ tam z ty³u g³owy nawet nie czytaj±c co nieco o niej rozmy¶la³am. Mo¿e nie by³o sza³u, gdzie serce mia³oby mi tak mocno biæ, czy wyskakiwaæ z klatki piersiowej, ale przyznam, ¿e ksi±¿ka na prawdê by³a dobra, nawet bardzo. :)

Nasza g³ówna bohaterka, w przewa¿aj±cej czê¶ci równie¿ narratorka - Nikita. Mog³abym powiedzieæ, ¿e nic siê nie zmieni³a. A jednak mia³am do niej ca³kiem inne nastawienie. Zaczê³am traktowaæ j± jako osobê powa¿n±, która wie czego chce i z pewno¶ci± d±¿y do wyznaczonych przez siebie celów. Tak, nadal darze j± sympati±, ale teraz ju¿ tak bardzo za ni± nie têsknie jak kiedy¶. Mo¿e jako¶ przeczuwam, ¿e bêdzie kolejny tom? Hm... To brzmi bardzo interesuj±co!
Pani Jadowska tworzy niezwykle ciekawe, niespotykane postacie, które mo¿na w mig polubiæ. I tym razem moje serce podbi³ ¯arnik, albo Henio - jak wolicie. Podejrzewam, ¿e wielu z Was mo¿e byæ zdziwionych moj± ma³± fascynacj± stworkiem, a ju¿ w szczególno¶ci Daria, no ale nie mog³am mu siê oprzeæ. Tak jak Robin. Posiada³ wyj±tkow± cechê termofora, a ja go czêsto potrzebuje, wiêc i my tworzyliby¶my zgrany zespó³. :P Tak¿e bohaterowie s± dla mnie na plus, nawet du¿y. :D

Dzieje siê tutaj du¿o. Autorka nie oszczêdzi³a nam nag³ych zwrotów akcji, dziêki czemu obiecujê wam, nie za¶niecie przy Diabelskim M³ynie. Oczywi¶cie najciekawszym dla mnie by³ w tej powie¶ci ¯arnik, ale i sam tytu³. By³am ciekawa kreacji Lunaparku oraz samej, g³ównej i tytu³owej atrakcji. W koñcu doczeka³am siê i nie jestem zawiedziona pod tym wzglêdem ani trochê. Przez chwilê, gdy do³±czy³am wraz z bohaterami do taboru CK to trochê siê pogubi³am, bo jak dla mnie magia i inne takie rzeczy s± nowe, wiêc nie ma co siê dziwiæ... Ale dla tubylców w tym gatunku nie ma rzeczy niemo¿liwych, wiêc przyjmiecie to na pewno lepiej ni¿ ja i siê nie pogubicie.Jak w pierwszym tomie skar¿y³am siê na brak emocji, tak w drugim wychwala³am za ich nadmiar. Tutaj niestety jak dla mnie nie by³o uczuæ, które mog³yby przej¶æ z bohatera na czytelnika i za to jest minus. Brakowa³o mi tego szybszego bicia serca, tej zatrwa¿aj±cej krew w ¿y³ach akcji. Owszem, ci±gle co¶ siê dzia³o, ale nie odczuwa³am tego jako¶ szczególnie... Niestety.

Reasumuj±c jestem zadowolona z tego, co dosta³am, Nie by³o cudownie, ale by³o nawet bardzo dobrze. Jedynie na minus jest dla mnie brak emocji, które mog³abym poczuæ wraz z Nikit± czy Robinem... A tak, to nie za¶niecie nad lektur±, postacie s± barwne, wykreowane na szóstkê z plusem. Jestem wymagaj±cym czytelnikiem, to fakt, ale jak ju¿ co¶ zacznê czytaæ i to mnie zaciekawi, to bardzo prawdopodobne, ¿e mi siê spodoba. Gdyby powsta³ kolejny tom, oczywi¶cie, ¿e po niego siêgnê. Jestem zadowolona i mimo mankamentu, przeczyta³abym j± raz jeszcze.

Avatar u¿ytkownika - agnieszka_hrabak
agnieszka_hrabak

Opis fabu³y

Jedynym sposobem, by uzyskaæ informacje o przesz³o¶ci Robina wydaje siê byæ wyprawa do Archiwum Zakonu Cieni. By tam dotrzeæ, nale¿y przeprawiæ siê przez Bezdro¿a - miejscu, w którym lepiej nie pojawiaæ siê bez dobrego przewodnika. Magia Drogi nie budzi w Nikicie najmilszych wspomnieñ, ale po niebezpiecznej wyprawie do Norwegii nie mo¿e po prostu odmówiæ swojemu partnerowi. W ten oto sposób dwa Cienie w towarzystwie tajemniczego Niespokojnego imieniem Peregryniusz ruszaj± na przygodê, podczas której spotka ich o wiele wiêcej, ni¿ ktokolwiek by przypuszcza³...

Razem. Rodzina. Zawsze!
Opinia

Seria Nikity to cykl, od którego zaczê³a siê moja przygoda z polsk± fantastyk± w takim wykonaniu i zawsze pozostanie dla mnie wyj±tkowym. Niestety, ta trylogia dobieg³a ju¿ koñca, pozostawiaj±c mnie z niedosytem, ale równie¿ satysfakcj±, poniewa¿ Diabelski m³yn to naprawdê godne zwieñczenie serii.
Jako ¿e fabu³a skupia siê na osobie Robina, a celem wyprawy jest odkrycie tajemnic jego przesz³o¶ci, autorka pokusi³a siê o napisanie kilku rozdzia³ów z jego perspektywy. Dziêki temu czytelnik mo¿e zapoznaæ siê z wydarzeniami, w których nie bierze udzia³u g³ówna bohaterka. Przybli¿a nam to tak¿e Robina i powoli mo¿emy ju¿ nawet zacz±æ siê domy¶laæ, kim on w³a¶ciwie jest. Oprócz poszukiwania prawdy w postaci odpowiedzi na liczne pytania, mamy tutaj genialnie przedstawiony w±tek podró¿y. Mo¿na te¿ zauwa¿yæ zmianê w relacjach miêdzy bohaterami oraz ich dojrzewaj±c± przyja¼ñ.

Nikita po raz pierwszy nie ma pe³nej kontroli nad sytuacj±, musi radziæ sobie z konsekwencjami czynów, które pope³ni³a czasem nie do koñca ¶wiadomie. Uczy siê ona w koñcu zaakceptowaæ siebie oraz swój baga¿ do¶wiadczeñ i dowiaduje siê, ¿e przyjaciele s± niezwykle wa¿ni. Spod pow³oczki silnej, niezale¿nej kobiety wy³ania siê postaæ ma³ej, zagubionej dziewczynki, która potrzebuje bratniej duszy oraz pocieszenia. Oparcie znajduje w osobie Robina, który pogr±¿ony w d±¿eniu do prawdy nie opuszcza swojej partnerki. Ta dwójka stanowi idealne dope³nienie i dowód na to, ¿e przyja¼ñ damsko-mêska jest mo¿liwa. Nawet, je¶li jedna z osób jest ³o¶kiem. W tle przewija siê nam bardzo du¿o postaci drugoplanowych, które ubarwiaj± ca³± opowie¶æ, mimo ich pozornie niewielkiej roli. Najbardziej rozbudowan± z nich jest Percy, który wydaje mi siê typowy dla autorki powie¶ci. My¶l±c o nim, wiem ¿e tylko Aneta Jadowska mog³a stworzyæ tego pokutuj±cego, tajemniczego Niespokojnego, przewodnika po Rubie¿ach i nie tylko. Trochê zabrak³o mi tutaj Karmy i innych znajomych Nikity mieszkaj±cych w Warsie, ale w ich miejscu pojawi³ siê Cygañski Ksi±¿ê i jego tabor. Jest to kolejna grupa spo³eczna, jak± mo¿emy tu poznaæ i nadaj± oni ca³ej powie¶ci niewyobra¿alnej ¶wie¿o¶ci oraz kreuj± wiê¼ z czytelnikiem.

Pierwsza czê¶æ ksi±¿ki rozwija siê bardzo powoli, skupiaj±c siê nie tyle na dzia³aniach, co odczuciach bohaterów. Ich emocje oraz budowane relacje wychodz± na pierwszy plan, tak jakby autorka chcia³a definitywnie zamkn±æ tê kwestiê, dotycz±c± przecie¿ ca³ej trylogii. Dopiero pó¼niej skupiamy siê na akcjach postaci, ich postêpowaniu, które prowadzi do zakoñczenia wszystkich w±tków przygodowych rozpoczêtych w tej czê¶ci. Aneta Jadowska w doskona³ych proporcjach po³±czy³a ze sob± akcjê i emocje, budowanie relacji i radzenie sobie z przeciwno¶ciami losu. Czy czujê niedosyt? Oczywi¶cie ¿e tak. Nikita zawsze pozostanie dla mnie wyj±tkowa, ale nikt nie wyklucza pojawienia siê kolejnej trylogii z t± bohaterk± za kilka lat. Na pewno wróci do nas wtedy odmieniona, nie tylko pod wzglêdem zmian, jakie ju¿ zasz³y w niej podczas akcji ksi±¿ki, ale tak¿e przez ci±gle rozwijaj±cy siê warsztat autorki. Diabelski m³yn stanowi feeriê barw, zapachów, ciekawych postaci i niewyobra¿alnych pomys³ów. Oprócz tego jest to bardzo dojrza³a powie¶æ, ale cieszê siê, ¿e bohaterowie przeszli to, co przeszli i opuszczaj± mnie w takiej ods³onie. Niech odpoczn± i wróc± za jaki¶ czas.
Autorka bardzo sprawnie operuje jêzykiem, by dostosowaæ go do zwalniaj±cej lub przy¶pieszaj±cej akcji oraz oddaæ nastrój bohaterów. Opisy s± szczegó³owe, ale ciekawe i nie nudz± czytelnika. Nie ma te¿ zbyt wielu wulgaryzmów, chocia¿ trochê siê zdarzy³o dla podkre¶lenia atmosfery. Morderstwa nie zosta³y przedstawione zbyt drastycznie, wiêc wra¿liwi czytelnicy nie powinni mieæ z nimi problemu. Na wyró¿nienie zas³uguje te¿ niepowtarzalny humor Jadowskiej, który mo¿na odnale¼æ na ka¿dej stronie.
Ok³adka z motywem ko³a pasuje do pozosta³ych z serii i dziêki temu ca³o¶æ piêknie siê prezentuje. Uroku ksi±¿ce dodaj± wspania³e ilustracje niezast±pionej Magdaleny Babiñskiej, idealne wpasowuj±ce siê w nastrój powie¶ci. Nie doszuka³am siê tak¿e ¿adnych b³êdów w korekcie czy redakcji.
Polecam tê ksi±¿kê mi³o¶nikom Nikity, poniewa¿ stanowi doskona³e zakoñczenie trylogii. A mnie pozostaje mieæ nadziejê na ponowne spotkanie z moj± ulubion± zabójczyni±.
Ines de Castro

ksi±¿ka dostêpna w portalu

Avatar u¿ytkownika - meridazielona
meridazielona
Przeczytane:2022-05-24, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam, 52 ksi±¿ki 2022,

Dzisiaj zabieram Was na wyprawê z Nikit± i Robinem.

Ruszamy przez Bezdro¿a do tajemniczego Archiwum Zakonu Cieni, aby poznaæ przesz³o¶æ Robina. Jednak zanim tam dotrzemy, zrobimy postój w magicznym Lunaparku aby rozruszaæ Diabelski M³yn.

To by³a chyba najlepsza czê¶æ trylogii.

Avatar u¿ytkownika - AlopexLagopus
AlopexLagopus
Przeczytane:2022-01-13, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2022,

£adna kropeczka nad i. Z regu³y nie lubiê zakoñczeñ serii, bo obawiam siê, ¿e zostawia niedosyt. Tym razem jestem ca³kowicie usatysfakcjonowana. Zakoñczenie cyklu o Nikicie jest na tyle zamkniête, ¿e mo¿na odetchn±æ równocze¶nie daje spore mo¿liwo¶ci dalszych kreacji... Po odzyskaniu wspomnieñ i to¿samo¶ci, Nikita wyrusza wraz z Robinem na Bezdro¿a, aby teraz rozszyfrowaæ zagadkê pochodzenia Ch³opaka. Dol±czaj± do Taboru Niespokojnych, istot przyzwyczajonych do tamtejszej magii i w zamian za przewodnictwo wspieraj± dzia³ania Cygañskiego Ksiêcia. Celem Nikity i Robina jest Archiwum Zakonu Cieni, lecz zanim tam dotr± czeka ich robota w magicznym lunaparku. :-)

Najlepsza z czê¶ci o Nikicie. Zabawna, ciekawa, daj±ca wiele odpowiedzi. Trzyma³a w napiêciu, zaskakiwa³a. By³a dok³adnie tym czego oczekiwa³am. Mia³am jednak wra¿enie, ¿e Nikita zbytnio mi³a siê sta³a.

Najlepsza ods³ona serii o Nikicie. Niby powinno byæ spokojniej, bo na ¿ycie g³ównej bohaterki wyj±tkowo nikt nie dybie (przynajmniej nie na tak± skalê jak dotychczas), ale moim zdaniem by³o ciekawiej ni¿ w poprzedniej ods³onie. Bezdro¿a to niebezpieczne, ale i malownicze miejsce, a próba odkrycia przesz³o¶ci Robina przynosi wiele zaskoczeñ.

Avatar u¿ytkownika - annaroza
annaroza
Przeczytane:2019-10-25, Ocena: 5, Chcê przeczytaæ,

Pierwsz± ksi±¿k± Anety Jadowskiej, któr± przeczyta³am, by³a "Dziewczyna z Dzielnicy Cudów". Zatem Nikitê pozna³am wcze¶niej ni¿ Dorê Wilk. I lubiê j± znacznie bardziej. Po prostu nie irytuje mnie tak bardzo jak Dora.
Ten tom te¿ zapewni³ mi to co lubiê: fantastyczn± sceneriê, lekk± rozrywkê, sporo akcji i bohaterkê, któr± darzê sympati±.

Inne ksi±¿ki autora
Afera na tuzin rysiów
Aneta Jadowska0
Ok³adka ksi±zki - Afera na tuzin rysiów

Bywaj± mi³e miasta. S± te¿ te uzbrojone w k³y i pazury, jak Wars i Sawa. Idealne dla kobiety, która poluje na potwory. Nikita, do niedawna cz³onkini Zakonu...

Szamañski twist
Aneta Jadowska0
Ok³adka ksi±zki - Szamañski twist

Smutek i Gniew buszuj±cy po Toruniu to dopiero pocz±tek Witkacy, nieoczekiwanie wys³any na wczesn± policyjn± emeryturê, szuka nowych mo¿liwo¶ci zarobku...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Cytaty z ksi±¿ki

Mo¿e dom potzrbuje, by raz na jaki¶ czas zapanowa³ w nim kolorowy chaos. Mo¿e to ba³agan zakotwicza nas w przestrzeni, bo mamy wreszcie do¶æ przedmiotów, by ba³aganiæ.

Wiêcej

Nie da siê byæ ateist±, kiedy spotykasz bogów, a oni bru¿d¿± ci w ¿yciu, ale te¿ nie bardzo da siê ich czciæ, kiedy widzisz, jakimi s± dupkami.

Wiêcej
Wiêcej cytatów z tej ksi±¿ki
Recenzje miesi±ca
Cz³owiek z bursztynu