Okładka książki - Martwi też mówią

Martwi też mówią

Jedno nagranie, sprawa sprzed lat, nowe dochodzenie

W domu Ryszarda Gawrona, dziennikarza i mordercy, zostaje znaleziony przenośny dysk, a na nim nagranie. Wynika z niego, że oskarżony o zabójstwo młodej dziewczyny mężczyzna, odsiadujący wyrok w miejscowym zakładzie karnym, może być niewinny.

Z oddziału psychiatrycznego jednego ze szczecińskich szpitali ucieka Kidnaper, do zatrzymania którego kilka miesięcy wcześniej w dużym stopniu przyczynił się komisarz Okoński. Dostaje on jednak zakaz podejmowania jakichkolwiek czynności w tym zakresie, dlatego postanawia na własną rękę zająć się zbadaniem dostarczonych mu tajemniczych materiałów.

Kto tak naprawdę popełnił zbrodnię? A może nagranie to tylko kolejna, ostatnia już, mistyfikacja dziennikarza? Komu zależy na tym, aby nie wyjaśniono, co wydarzyło się tamtego dnia?

***

Rafał Glina, urodził się w 1979 roku w Stargardzie, wówczas Szczecińskim. Mieszka w Suchaniu, niewielkim miasteczku w województwie zachodniopomorskim. Absolwent Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu na kierunku ekonomia. Szczęśliwy mąż, ojciec i właściciel Jack Russell teriera, z którym w wolnych chwilach spaceruje. Zadebiutował kryminałem pt. Jednorożec, który został nominowany do nagrody KRYMINALNY DEBIUT ROKU 2024. W 2025 r. miał już na koncie kolejne części serii z komisarzem Jackiem Okońskim: Imaginację i Zaszłość.

Informacje dodatkowe o Martwi też mówią:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-05-20

Tagi: Klasyka kryminału

Kup książkę Martwi też mówią

Zaszłość
Rafał Glina0
Okładka ksiązki - Zaszłość

Nowe śledztwo komisarza Jacka Okońskiego   W Stargardzie zostaje znaleziony martwy pasjonat starych fotografii - Janusz Manachiewicz. Komisarz Okoński...

Imaginacja
Rafał Glina0
Okładka ksiązki - Imaginacja

Niedaleko Stargardu, w zagajniku przy drodze krajowej nr 10 zostaje znalezione zmasakrowane ciało mężczyzny. Jedynym znakiem szczególnym są jego tatuaże...

Opad
Opad