M³ot na czarownice

Data wydania: 2015-02-13

Tom 7 cyklu Mordimer Madderdin

Ocena: 4.93 (27 g³osów)
Inne wydania:

Oto on - inkwizytor i Sługa Boży. Człowiek głębokiej wiary.

Minęło tysiąc pięćset lat, od kiedy Jezus zszedł z krzyża, utopił we krwi Jerozolimę i zdobył Rzym. Światem żądzą inkwizytorzy.

Starcia z wiedźmami, demonami, często gorszymi od nich heretykami i bluźniercami oraz złowrogą potęgą, która rodzi się w Watykanie. Czy do przetrwania wystarczy żarliwa wiara, stalowe nerwy i ostry niczym brzytwa umysł? Zwątpienie? Nie jest rzeczą ludzką... jest dziełem Szatana. Wątpisz? Już jesteś zgubiony.

Tagi: bóg

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê M³ot na czarownice

Zobacz tak¿e

Opinie o ksi±¿ce - M³ot na czarownice

Kolejna seria opowiadañ i przygodach Mordimera Madderdina. Tym razem czeka go wyzwanie w postaci demonów, czarownic czy wampirów. Jak ka¿da z ksi±¿ek autora i t± czyta siê w miarê lekko.
Po tylu czê¶ciach, które wychwala³am, "M³ot na czarownice" jest...tragiczny! Przykro przyznaæ, ale to zdecydowanie najs³absza czê¶æ przygód Mordimera. Piekara powiela schematy, czytaj±c mia³am wra¿enie, ¿e "to ju¿ chyba gdzie¶ by³o", ma³o porywaj±ce historyjki, bezsensowna fabu³a... szkoda. Ksi±¿kê otwiera opowiadanie Ogrody Pamiêci, które traktuje o dziewczynce, która ponoæ ma na ciele stygmaty i która zosta³a potraktowana przez swoich bliskich jak eksponat w zoo. Mordimer oczywi¶cie ma zbadaæ sprawê, w czyli nic nowego, nic emocjonuj±cego. Spotyka tak¿e swojego dawnego "znajomego" z czasów studiowania w Akademii Inkwizytorium. Vitus Mayo by³, jak mówi Mordimer "koszmarem uczniów", który pracowa³ jako asystent i mo¿na powiedzieæ, ¿e by³ sadyst± - znêca³ siê nad uczniami, s³yn± z okrucieñstwa - niby mo¿na go t³umaczyæ, ¿e zaprawia³ m³odziaków do prawdziwego ¿ycia, bo w koñcu ka¿dy inkwizytor powinien byæ twardzielem, jednak to nie mia³o za wiele wspólnego z nauk±. Jak mo¿na siê domy¶liæ, Mordimer pad³ ofiar± tego zwyrodnialca i teraz otrzyma³ dar od losu - móg³ siê zem¶ciæ. Znamy na tyle Mordiego, ¿eby wiedzieæ, ¿e skorzysta³ z tego "dobrodziejstwa". Dodatkowo "Ogród Pamiêci" powa¿nie? To prawie jak "Pa³ac Pamiêci" Hannibala... Nastêpnie mamy tytu³owe opowiadanie - "M³ot na czarownice". Mordimer zawita³ do miasteczka Biarritz i jest uczestnikiem egzekucji mê¿czyzny oskar¿onego o zabójstwo trzech kobiet. To mia³a byæ czysta robota. Wynajêty kat by³ okoliczn± s³aw±. Niestety! Sznur zerwa³ siê pod wisielcem dwa razy! Pozna³ tutaj do¶æ kontrowersyjn± postaæ - Ritê Z³otow³os±, która czerpa³a wrêcz niezdrow± przyjemno¶æ z ogl±dania cudzego cierpienia. Opowiadanie nie wyró¿nia³o siê niczym szczególnym. Nie porwa³o, nie utrwali³o siê w mojej pamiêci... ot historyjka, któr± zapomnia³am równie szybko jak przeczyta³am... Dalej... "Mroczny kr±g"... Mordimer dostaje zlecenie od samego biskupa, bo to sprawa poniek±d... "osobista" - dawny przyjaciel Jego Ekscelencji proboszcz Wasselrode podejrzewa, ¿e w jego mie¶cie ma miejsce sabat (jak nazwa³ to Mordimer "wewnêtrzny kr±g"). Ugh... nawet nie chcê sobie tego przypominaæ... "Pani Hagath"... nie ma to jak zwracaæ siê do demona per Pani... "W±¿ i Go³êbica" trochê uratowa³o Piekarê przed totaln± klêsk± w moich oczach. No i mamy tu Kostucha! Nie wiem, czemu tak lubiê tê postaæ, ale zawsze milej siê czyta opowiadania z nim. Dodatkowo pierwszy raz zda³am sobie sprawê z tego, ¿e nasz cudownie "pachn±cy" bohater jest bardzo zdolny! Zosta³ obdarzony wspania³ym darem, jakim jest pamiêæ ejdetyczna! Niby Mordimer wcze¶niej wspomina³, ¿e Kostuch ma doskona³± pamiêæ, ale dopiero teraz zda³am sobie sprawê z tego, jakie to b³ogos³awieñstwo! Ale wracaj±c do fabu³y. Jest trochê ¶mieszna - wampiry... ta cze¶æ jest trochê mroczna, trochê klimatyczna, zaskakuj±ca i co najwa¿niejsze (w koñcu!) wci±gaj±ca! Wyprawa do lasu, na bagna, do jaskiñ by³a emocjonuj±ca i co wa¿ne Mordimer mia³ powa¿ne k³opoty. No ale od czego ma siê przera¿aj±cego Anio³a Stró¿a? Zamykaj±cy ca³o¶æ "¯ar Serca" równie¿ nie by³ najgorszy i tak¿e uratowa³ "M³ot na czarownice". Mordimer przypadkiem trafi³ do miasta, gdzie kanonik Tintallero opanowa³ miasto i sia³ spustoszenie w¶ród mieszkañców. Wysy³a³ niewinnych ludzi na nieludzkie tortury (o ile mo¿na mówiæ o "ludzkich torturach"), doradza³ katom, jak podk³adaæ ogieñ pod stosy, aby skazani cierpieli jak najd³u¿ej, a tak¿e odczuwa³ nadmierne podniecenie, ogl±daj±c cierpienia ludzi. Jednym s³owem potwór! Mordimer chc±c, nie chc±c musia³ "ocaliæ" miasto przed tym brutalnym oprawc±. I zrobi³ to w mistrzowski sposób. Przygotowanie porwania i przebranie w ko¼li strój... takie poczucie humoru mo¿e mieæ tylko nasz Inkwizytor... Kostuch! Co za niesamowita i dziwna "przemiana"! Kostuch ma jakie¶ uczucia? Potrafi byæ dla kogo¶ mi³y i... mi³osierny? Jestem w g³êbokim szoku! Niestety nie mogê wystawiæ ksi±¿ce zbyt wysokiej oceny, co nie zmienia faktu, ¿e w wolnej chwili siêgnê po kolejne czê¶ci (w nadziei, ¿e bêd± lepsze i mój zachwyt powróci).
Ksi±¿ka Jacka Piekary mruga³a do mnie d³u¿szy czas z bibliotecznej pó³ki. W koñcu siê skusi³am. I chocia¿ nie przepadam za opowiadaniami to w tym wypadku oceniam je bardzo dobrze. Przede wszystkim nie s± to opowie¶ci oderwane od siebie ale kolejne opowie¶ci o inkwizytorze, jego, nazwijmy to, przygody. Spojrzenie z jego perspektywy jest bardzo interesuj±ce, a ca³o¶æ, mimo tematyki, utrzymana z do¶æ zabawnym stylu. Jak wygl±daj± przes³uchania, jak rozwi±zywane s± zagadki? Dowiedzcie siê sami.
Jedna z pierwszych ksi±¿ek Piekary, któr± przeczyta³am. Zdecydowanie polecam, przyjemnie siê czyta, nie jest nu¿±ca.
Wiele o ca³ej serii s³ysza³am wcze¶niej jednak nie by³a w moim zasiêgu. Gdy dorwa³am jakikolwiek tom z chêci± siê do niego zabra³am, mimo ¿e nie jest to pocz±tek serii parê kwestii przez to by³o dla mnie niejasnych ale mimo wszystko... Wow. Ju¿ siê nie dziwiê zachwytom nad t± seri±, nie dziwiê siê rzesz± fanów. Przecie¿ to jest co¶ absolutnie genialnego! Styl pisania, bohaterowie, opowiadania do¶æ krótkie ale i tak zapadaj±ce w pamiêæ. Nie wspominaj±c ju¿ o g³ównym bohaterze i ¶wiecie gdzie Jezus mi³osierny nie by³, wrêcz przeciwnie zst±pi³ z krzy¿a wzi±³ miecz i wyci±³ wszystkich po drodze. Mam nadziejê ¿e moja ma³a miejska biblioteka ma równie¿ inne tomy bo naprawdê z chêci± dowiem siê o tym ¶wiecie wiêcej.
Ksi±¿ka nie zachwyca tak bardzo, jednak warto j± przeczytaæ. Jest to na pewno lektura dla wytrwa³ych.
Avatar u¿ytkownika - edytaj7
edytaj7
Przeczytane:2023-01-07, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Za mn± kolejny zbiór opowiadañ o perypetiach Mordimera i jego weso³ej kompani - Kostucha i Bli¼niaków. G³ówny bohater  jest inkwizytorem funkcjonuj±cym w alternatywnym ¶wiecie, gdzie stulecia temu Jezus zszed³  z krzy¿a i dokona³ zemsty na swoich prze¶ladowcach. Chocia¿ ludzie z tej alternatywnej  rzeczywisto¶ci  nie ró¿ni± siê  niczym od tej naszej. ¦wiatem rz±dzi ¿±dza i chciwo¶æ a ludzie z czystej  zawi¶ci donosz± na s±siadów i bliskich. A "biedny" Mordimer musi oddzielaæ pomówienia od prawdziwych zarzutów. A ¿e przy tym poleci kilka albo kilkadziesi±t  g³ów... Tym razem nasz bohater ma ciekawe zadania. Styka siê ze stygmatami, demonami, wampirami i nadgorliwym kanonikiem, którego okrucieñstwo zniesmaczy³o naszego "lito¶ciwego" inkwizytora.

Ka¿da z opowie¶ci ods³ania okrutne i podstêpne oblicza ludzi dzia³aj±cych z niskich pobudek. Ale muszê  przyznaæ, ¿e powoli zaczynam  lubiæ Mordimera, którego moralno¶æ  jest naprawdê bardzo  specyficzna.

Avatar u¿ytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2018-08-31, Ocena: 6, Przeczyta³am,

¦wietna ksi±¿ka, doskona³y humor i kolejne ciekawe przygody naszego uni¿onego s³ugi.

Avatar u¿ytkownika - Roksana
Inne ksi±¿ki autora
Ja, Inkwizytor. S³uga bo¿y
Jacek Piekara0
Ok³adka ksi±zki - Ja, Inkwizytor. S³uga bo¿y

Oto on - inkwizytor i S³uga Bo¿y. Cz³owiek g³êbokiej wiary. Minê³o tysi±c piêæset lat, od kiedy Jezus zszed³ z krzy¿a, utopi³ we krwi Jerozolimê i zdoby³...

M³ot na czarownice. Audiobook
Jacek Piekara0
Ok³adka ksi±zki - M³ot na czarownice. Audiobook

"M³ot na czarownice" to przeredagowane i uzupe³nione wznowienie tomu opowiadañ o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie. Tym razem inkwizytora czekaj± nowe...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Recenzje miesi±ca
Holly