Wydawnictwo: Fabryka S³ów
Data wydania: 2015-02-13
Tom 7 cyklu
Mordimer Madderdin
Oto on - inkwizytor i Sługa Boży. Człowiek głębokiej wiary.
Minęło tysiąc pięćset lat, od kiedy Jezus zszedł z krzyża, utopił we krwi Jerozolimę i zdobył Rzym. Światem żądzą inkwizytorzy.
Starcia z wiedźmami, demonami, często gorszymi od nich heretykami i bluźniercami oraz złowrogą potęgą, która rodzi się w Watykanie. Czy do przetrwania wystarczy żarliwa wiara, stalowe nerwy i ostry niczym brzytwa umysł? Zwątpienie? Nie jest rzeczą ludzką... jest dziełem Szatana. Wątpisz? Już jesteś zgubiony.
Za mn± kolejny zbiór opowiadañ o perypetiach Mordimera i jego weso³ej kompani - Kostucha i Bli¼niaków. G³ówny bohater jest inkwizytorem funkcjonuj±cym w alternatywnym ¶wiecie, gdzie stulecia temu Jezus zszed³ z krzy¿a i dokona³ zemsty na swoich prze¶ladowcach. Chocia¿ ludzie z tej alternatywnej rzeczywisto¶ci nie ró¿ni± siê niczym od tej naszej. ¦wiatem rz±dzi ¿±dza i chciwo¶æ a ludzie z czystej zawi¶ci donosz± na s±siadów i bliskich. A "biedny" Mordimer musi oddzielaæ pomówienia od prawdziwych zarzutów. A ¿e przy tym poleci kilka albo kilkadziesi±t g³ów... Tym razem nasz bohater ma ciekawe zadania. Styka siê ze stygmatami, demonami, wampirami i nadgorliwym kanonikiem, którego okrucieñstwo zniesmaczy³o naszego "lito¶ciwego" inkwizytora.
Ka¿da z opowie¶ci ods³ania okrutne i podstêpne oblicza ludzi dzia³aj±cych z niskich pobudek. Ale muszê przyznaæ, ¿e powoli zaczynam lubiæ Mordimera, którego moralno¶æ jest naprawdê bardzo specyficzna.
¦wietna ksi±¿ka, doskona³y humor i kolejne ciekawe przygody naszego uni¿onego s³ugi.
Oto on - inkwizytor i S³uga Bo¿y. Cz³owiek g³êbokiej wiary. Minê³o tysi±c piêæset lat, od kiedy Jezus zszed³ z krzy¿a, utopi³ we krwi Jerozolimê i zdoby³...
"M³ot na czarownice" to przeredagowane i uzupe³nione wznowienie tomu opowiadañ o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie. Tym razem inkwizytora czekaj± nowe...