Okładka książki - Zwycięzca jest sam

Zwycięzca jest sam

Inne wydania:

Festiwal filmowy w Cannes. 24 godziny. Ciemne strony życia w świetle jupiterów.
Cała plejada postaci z wielkiego świata: producenci filmowi, aktorzy, dyktatorzy mody,
supermodelki, a także początkujące gwiazdki filmowe, gwiazdy, których splendor już nieco
przygasł i tłum tych, którzy grzeją się w blasku sławy, władzy i bogactwa.
Porządek tego „pięknego, wspaniałego” świata burzy nagłe wtargnięcie Igora, rosyjskiego
multimilionera, owładniętego obsesją na punkcie swojej byłej żony, która odeszła ze znanym
projektantem mody.
Igor, zraniony do żywego nie cofnie się przed niczym, by odzyskać miłość ukochanej…
Zwycięzca jest sam to wierny portret współczesnego świata, w którym blichtr, próżność i
obłuda, wyparły prawdziwe wartości, w którym człowiek w pogoni za złudnym szczęściem w
świetle jupiterów zatracił poczucie dobra i zła, zagubił siebie.
Paulo Coelho przypomina nam, że czasem warto wybrać drogę mniej uczęszczaną.
„Niektórzy są wiecznie niezadowoleni. Kiedy mają niewiele, chcą więcej. Jeśli mają dużo,
chcą jeszcze więcej. A kiedy już to osiągną, tęsknią za prostym, skromnym życiem”.

Informacje dodatkowe o Zwycięzca jest sam:

Wydawnictwo: Drzewo Babel
Data wydania: 2025-03-27

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Zwycięzca jest sam

Zwycięzca jest sam - opinie o książce

To raczej nie jest książka dla każdego, kto lubi dobry thriller psychologiczny. Ja bym ją określiła jako dziennik szaleńca, który z powodu nie udanej miłości krzywdzi innych. Zanim przechodzimy do jakichkolwiek wydarzeń mamy bardzo dużo filozoficznych wątków. Nasza postać opowiada nam o sobie i ludziach, których spotkał bądź obserwował. Rozmowa tyczy się ludzi bogatych, takich, którzy chcą nimi być i tych, co udają, że nimi są. Autor podszedł do tematu dosyć obrazowo wywlekając brudy całej społeczności. Pokazuje jak kiedyś zwracano na siebie uwagę, a jak teraz otoczenie zupełnie nie reaguje nawet wtedy, kiedy komuś dzieje się krzywda. Żyją tym, by pokazać innym jak są wartościowi i ile mają na koncie, jakby pieniądze wskazywały warunek okazywania im szacunku. Młoda kobieta handlująca biżuterią wyznaje, że właśnie szacunek okazują jej tylko ci, którzy faktycznie te pieniądze mają. Reszta jest ordynarna, gdzie wydaje im się, że za parę groszy kupią sobie szacunek. Wstępnie lektura książki zawiera właśnie podobne rozważania. Takim przełomowym momentem jest, kiedy jej towarzysz w pewnym momencie wyciąga broń, lecz obiecuje, że jej nie zastrzeli. Jest szereg technik zabójstw, jednak ona słuchając go nie wychwyciła niebezpieczeństwa. Uwierzyła, że nie użyje pistoletu i nie użył. Zabił ją w inny sposób.
Szaleńcem można być na różnych płaszczyznach. On mścił się na innych za to, że choć dał małżonce wszystko, ona i tak go zdradziła i zostawiła. W wielkich nerwach obiecał jej, że będzie unicestwiał świat dopóki nie zrozumie swojego błędu i nie wróci do niego. Jak sądzicie, jak może się zakończyć tą historia?
Myślę, że to świetna opowieść dla tych, którzy szukają czegoś więcej aniżeli zwykłej zbrodni. Tutaj ujrzycie świat wypełniony banknotami za które niektórzy są w stanie zrobić wszystko. Jeśli raz ktoś był celebrytą, to zrobi wszystko, by nadal nim pozostać. Nawet za cenę samotności. Jeśli więc marzy wam się sława i pieniądze, gdzie wszystko miałoby przyjść łatwo, to sięgnijcie po nią, bo tak trochę otworzy wam oczy:-)
Minusem jest tylko mały i ciasny druk:-)

Zdrada
Paulo Coelho0
Okładka ksiązki - Zdrada

Linda ma 31 lat. Wszyscy uważają, że ma wspaniałe życie. Mieszka w Szwajcarii, w jednym z najbezpieczniejszych państw świata. Ma kochającego męża, urocze...

Miłość: Myśli zebrane
Paulo Coelho0
Okładka ksiązki - Miłość: Myśli zebrane

Pięknie wydana i bogato ilustrowana książka, wypełniona myślami i aforyzmami brazylijskiego mistrza na temat miłości. Tej do człowieka, do świata, do Boga...