Okładka książki - Dotknij nieba patronujemy

Dotknij nieba

Recenzja książki "Dotknij nieba" Marty Nowik

Marta Nowik zabiera nas w niezwykłą podróż do Jantaru, nadmorskiej miejscowości, gdzie szum fal staje się tłem dla nowej szansy, jaką dostaje Malwina – główna bohaterka powieści "Dotknij nieba". To poruszająca opowieść o tym, jak po życiowych zawirowaniach można odnaleźć spokój, miłość i siebie na nowo.

O czym jest "Dotknij nieba"?

Malwina, zmęczona korporacyjnym wyścigiem i rozczarowana nieudanym związkiem, postanawia radykalnie zmienić swoje życie. Porzuca dotychczasowe otoczenie i przenosi się do Jantaru, małej miejscowości nad morzem. Ma nadzieję, że tam, z dala od zgiełku i presji, upora się z traumami i odnajdzie ukojenie. Los stawia na jej drodze Gabriela – intrygującego, pełnego tajemnic mężczyznę, który początkowo budzi w niej niepokój, ale z czasem staje się kimś znacznie więcej. Ich relacja to powolne odkrywanie siebie nawzajem, leczenie ran i budowanie czegoś pięknego na fundamencie trudnych doświadczeń.

Dlaczego warto przeczytać tę książkę?

* Emocje i autentyczność: Marta Nowik mistrzowsko oddaje całą gamę ludzkich emocji. Bohaterowie, choć pełni wad i zalet, są niezwykle ludzcy i realistyczni, co pozwala czytelnikowi łatwo się z nimi utożsamić. Powieść jest szczera, nie koloryzuje rzeczywistości, ale pokazuje, że nawet w najtrudniejszych momentach jest nadzieja.

* Przesłanie nadziei: "Dotknij nieba" to przede wszystkim historia o odradzaniu się po upadku. Autorka udowadnia, że zmiana jest możliwa, a każdy koniec może być początkiem czegoś nowego i lepszego. To przypomnienie, że nawet po burzy wychodzi słońce, a czasem wystarczy tylko wyciągnąć dłoń po pomoc.

* Magiczny klimat: Opisy Jantaru i nadmorskich krajobrazów są tak barwne i sugestywne, że niemal czuć zapach soli i słyszy szum fal. To tło idealnie współgra z wewnętrznymi przemianami bohaterów, tworząc spójną i wciągającą całość.

* Bohaterowie z krwi i kości: Poza Malwiną i Gabrielem na uwagę zasługują także postacie drugoplanowe, zwłaszcza pełna energii i dowcipu starsza pani Kalina. Wnosi ona do powieści lekkość i humor, a jej życiowa mądrość stanowi ważny element historii. Relacje międzyludzkie, takie jak te między Malwiną a jej matką, są ukazane z dużą wrażliwością i głębią.

* Ciepły styl: Marta Nowik pisze delikatnie, ale z wyczuciem. Jej styl jest kojący i sprawia, że lektura staje się prawdziwą przyjemnością, nawet gdy porusza trudne tematy.

Podsumowanie

"Dotknij nieba" to piękna i wzruszająca powieść obyczajowa, która trafia prosto w serce. Jeśli szukasz historii o odwadze, nadziei, odnajdywaniu siebie i miłości, która leczy rany, ta książka jest dla Ciebie. To idealna propozycja na jesienne wieczory, która rozgrzeje serce i przypomni, że nigdy nie jest za późno na nowy początek.

Informacje dodatkowe o Dotknij nieba:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2025-04-11
Dodał/a opinię: Wolfgang1974

Tagi: Proza literacka Literatura obyczajowo-rodzinna

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Dotknij nieba

Kup książkę Dotknij nieba

Prezent od życia
Marta Nowik0
Okładka ksiązki - Prezent od życia

Karolina od lat żyje tak, jak chcą tego inni. Kiedy traci pracę kelnerki w Barze pod Aniołami, wyjeżdża z dawnymi znajomymi na krótki wypad na Suwalszczyznę...

Marzenia spełniają się jesienią
Marta Nowik0
Okładka ksiązki - Marzenia spełniają się jesienią

Poruszająca historia o miłości, która przetrwa każdą burzęJoanna wciąż nie może się otrząsnąć po tragicznym wypadku, w którym zginął jej ukochany. Dzień...