Ta część była niesamowita!
Tak jak w przypadku serialu, tak i w tej książce zafundowano nam wiele wrażeń.
Walki nadal trwają, rodzeństwo Starków nadal jest rozdzielone od siebie na tysiące kilometrów. Dochodzi do hucznego ślubu Joffreya, które królestwo zapamięta na długie lata.
W innym zakątku świata Daenerys wraz ze swoimi rosnącymi w siłę smokami, buduje coraz większą armię, dzięki której chce zawładnąć Siedmioma Królestwami. W tej części dochodzi do jednej z najlepszych akcji powieści, czyli Krwawe Gody podczas uczty weselnej u Frey’ów. Podczas czytania towarzyszyło mi wiele emocji. Książka jest niezwykle rozbudowana. Każdą z postaci krok po kroku poznajemy coraz lepiej. Co rozdział jest jeszcze ciekawiej. Autor nie pozwala nam się nudzić.
W tej części doszło aż do trzech ślubów, w których to czekały na czytelników liczne niespodzianki, intrygi, tajemnice i pułapki.
Czytając książkę nigdy nie będziemy wiedzieć, po której stanąć stronie. Kto jest wrogiem, a kto przyjacielem. Relacje bohaterów zmieniają się diametralnie z rozdziału na rozdział.
Uwielbiam tą sagę, a ta część jest jedną z moich ulubionych. Autor miał niesamowitą wyobraźnię stworzyć tak wielowątkową powieść, w której zawartych jest bardzo wiele postaci, a akcje rozgrywają się w wielu miejscach na mapie, nieraz jednocześnie. Książka jest bardzo dopracowana. Czytając wczuwamy się w dany klimat, miejsce i postacie. Raz znajdziemy się na zamkowych ucztach, a raz będziemy podróżować niełatwa droga, nie raz głodni, brudni, zmarznięci lub zmoknięci. Ale będzie warto!
Nie mogę się doczekać, co przyniosą kolejne tomy.
Jeśli jeszcze nie czytaliście sagi ,,Pieśń Lodu i Ognia”, to polecam wam ją z całego serca. Nie będziecie mogli się oderwać.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2024-10-08
Tytuł oryginału: A Storm of Swords: Blood and Gold
Zaczytananaemigr
Wojna pięciu królów zbliża się powoli do końca, a Lannisterowie i ich sojusznicy uważają się za zwycięzców. Jednakże nie wszystko...
Haviland Tuf jest podróżnikiem i rzetelnym, aczkolwiek drobnym międzygwiezdnym kupcem. Dzięki niezwykłemu splotowi zdarzeń staje się właścicielem wiekowego...