Książka bardzo mi się podobała. Jest to powieść o miłości, szczęściu, rozterkach, zdradzie i wyborach. Nie każdy z nas na szanse na nowy początek, ale każdy z nas szuka szczęścia w życiu. I właśnie tego szczęścia szukała Ewa. Czy je znalazła musie się sami o tym przekonać.
Wiele osób może utożsamiać się z tą książką, powielać losy Ewy. Nigdy nie wiemy co się dzieje za ścianą naszego domu. Gdy jesteśmy w towarzystwie to mamy kochającego męża i szczęśliwe małżeństwo, ale gdy tylko wrócimy do własnego mieszkania i choć jesteśmy w nim razem to z każdego kąta bije pustka, samotność. On uważa kobiety za pomoc domową, a my dwoimy się i troimy, aby mąż nie był głodny, żeby w domu było posprzątane i pranie zrobione. Czego on i tak nie zauważa, bo skoro jestem żoną to jest to mój obowiązek. Ja uważam, że jest to stereotyp, ale w wielu małżeństwach właśnie tak jest.
Gdy wracasz do domu obserwujesz męża, który spędza całe dnie przed telewizorem, a tylko od święta z tobą rozmawia, nie mówiąc już o niczym więcej. Każda osoba potrzebuje zrozumienia, przyjaźni, ciepła, czasami wystarczy mały gest, aby poczuć się kimś wyjątkowym. Zapewnień miłości bo skoro "kocha" to powinien o tym mówić, a nie uważać że jest to oczywiste skoro się z tobą ożenił. Gdy tego wszystkiego nie dostaje od małżonka wtedy kobieta szuka tego u kogoś innego, czasami nie świadomie. Jest to po prostu impuls. Gdyż tak bardzo chcemy być kochane i uwielbiane.
Nigdy nie mów nigdy. Każdy z nas jest narażony na pokusy, a gdy jest się nie szczęśliwym będąc w związku te pokusy się potęgują. W końcu zakazany owoc smakuje najlepiej. Tylko po przekroczeniu pewnej granicy nie ma już powrotu, wtedy już jesteśmy kimś innym. Z wierzchu ta sama osoba, ale w środku ktoś zupełnie inny.
Informacje dodatkowe o Opowieść niewiernej:
Wydawnictwo: Świat Książki