Okładka książki - Śmierć między stronami

Śmierć między stronami

Alek Rogoziński od lat przyzwyczaił swoich czytelników do komedii kryminalnych, w których trup zawsze pada z wdziękiem, a śledztwo to raczej festiwal absurdu niż mroczny thriller. W „Śmierci między stronami” autor po raz kolejny udowadnia, że potrafi połączyć klasyczną intrygę detektywistyczną z humorem, który bawi i nie pozwala odłożyć książki nawet na chwilę.

Fabuła zaczyna się od znaleziska rodem z najlepszych kryminałów – w piwnicy małomiasteczkowej księgarni-antykwariatu zostają odkryte zwłoki starszego mężczyzny. Właścicielka lokalu, kobieta stojąca na progu zamknięcia swojego ukochanego miejsca, szybko rozpoznaje w nim klienta, który niedawno przekazał jej tajemniczy rękopis pamiętników dawnej gwiazdy lokalnego teatru. Zaintrygowana, zamiast oddać dokument policji, postanawia sama go przeczytać i w ten sposób mimowolnie wplątuje się w sprawę kryminalną z przeszłości.

To, co brzmi jak wstęp do mrocznego thrillera, w rękach Rogozińskiego staje się lekką, pełną ironii historią, w której najważniejsze są barwne postacie i humor sytuacyjny. Autor ponownie sięga po sprawdzony zestaw bohaterów z krwi i kości: ciekawską księgarkę, samozwańczego dziennikarza-śledczego, parę nadaktywnych nastolatków oraz cztery seniorki z upodobaniem do alkoholu i hazardu. Każda z tych postaci wnosi do fabuły coś wyjątkowego – a razem tworzą galerię charakterów, które mogłyby spokojnie wystąpić w serialu komediowym.

Warto zwrócić uwagę na umiejętność Rogozińskiego do tworzenia dialogów. Są pełne błyskotliwych ripost, dowcipnych aluzji i celnych obserwacji codziennego życia. Autor z dużym wyczuciem oddaje klimat małego miasteczka, gdzie wszyscy wszystko o wszystkich wiedzą, a plotka rozchodzi się szybciej niż sygnał policyjnej syreny. W tle czuć jednak pewną nostalgię – księgarnia, która ma zostać zamknięta, staje się metaforą przemijania i utraty dawnych wartości, a przy okazji pretekstem do refleksji nad rolą książek w naszym życiu.

Sama intryga kryminalna, choć lekka w tonie, została dobrze skonstruowana. Rogoziński bawi się konwencją klasycznego „whodunit” – podrzuca czytelnikowi tropy, wprowadza fałszywe ślady i co chwilę puszcza oko, sugerując, że cała sprawa może być bardziej skomplikowana, niż się wydaje. Zaskoczenie w finale jest więc w pełni satysfakcjonujące, ale najwięcej przyjemności daje sama droga do rozwiązania – pełna absurdalnych sytuacji, barwnych dialogów i komicznych pomyłek.

„Śmierć między stronami” to książka idealna dla czytelników, którzy lubią kryminały bez krwi, ale z dużą dawką humoru i ciepła. Rogoziński nie straszy, tylko rozbawia; zamiast brutalności proponuje inteligentną zabawę konwencją. To również hołd dla miłośników książek – w końcu akcja toczy się między regałami pełnymi starych tomów, a sama księgarnia staje się niemym świadkiem zbrodni i sekretów przeszłości.

Podsumowując, Alek Rogoziński po raz kolejny udowadnia, że w gatunku komedii kryminalnej nie ma sobie równych. „Śmierć między stronami” to lektura lekka, wciągająca i błyskotliwa, idealna na jesienny wieczór z kubkiem herbaty w dłoni. Jeśli ktoś szuka książki, która pozwoli się uśmiechnąć, a jednocześnie dostarczy porządnej dawki zagadki, ta pozycja z pewnością spełni oczekiwania.

Informacje dodatkowe o Śmierć między stronami:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-10-15
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Śmierć między stronami

Kup książkę Śmierć między stronami

Siła złego na jednego
Alek Rogoziński0
Okładka ksiązki - Siła złego na jednego

Jeden telefon od zdradzonego przez żonę przyjaciela zmienia całe życie młodej dziennikarki, Ilony Kruk. Kiedy okazuje się, że kochanek niewiernej żony...

Złap mnie, jeśli umiesz
Alek Rogoziński0
Okładka ksiązki - Złap mnie, jeśli umiesz

Małe miasteczko na Podlasiu, opuszczony, zabytkowy dworek, uważany przez wszystkich za nawiedzony, a w nim... zwłoki młodego mężczyzny, pracującego jako...