Okładka książki - Wiosna w Ciechocinku

Wiosna w Ciechocinku

Ilona przyjeżdża do uzdrowiska z dość ciężkim bagażem ale życiowym i problemami rodzinnymi. Ten wyjazd ma dla niej być miejscem oddechu ale przede wszystkim ucieczką od codzienności a przy okazji regeneracją zdrowotną.

~

Niestety kobieta nie potrafi odnaleźć się wśród kuracjuszy a przede wszystkim nie daje rady przyswoić ich rytmu dnia. Zamiast latać na "dancingi w Ciechocinku" spędza każdy wieczór samotnie z książką w ręku. Niespodziewanie w książce z biblioteki odnajduje wojenną fotografie trzech młodych uśmiechniętych dziewcząt.

~

Kobieta porusza niebo i ziemię aby cokolwiek dowiedzieć się dziwacznych ze zdjęcia. Tym bardziej że w oczach tych pięknych młodych kobiet widzi coś więcej niż wspomnienia. Jakaś niedopowiedziana historię. Czy Ilona odkryje tożsamość tych kobieta? Czy pozna ich tajemnice? Co wydarzy się w Ciechocinku?

~

Wiecie jest to pełna tęsknoty, ciepła i emocji opowieść. Podoba mi się to jak splatają się ze sobą dwie strefy czasowe. Teraźniejsza i wojenna, dzięki temu możemy poznać całą tą historię od początku do końca. Wyobraźnia działa tutaj na całego, a całość fajnie ze sobą współgraja.

~

Miałam już nie raz okazję czytać książki autorki i po raz kolejny się nie zawiodłam. Bardzo poruszyła mnie historia tych dziewcząt. Ich losy kruche i dramatyczne wplatają się w lost naszej bohaterki co naprawdę daje do myślenia czytelnikowi.

~

Styl w jakim pisze autorka jest naprawdę swobodny i lekki w odbiorze. Historia jaką przekazała na kartkach tej powieści otula i jednocześnie otwiera oczy na otaczający nas świat. Mi się ona podobała, i myślę że Wam też przpadnie do gustu. Na pewno czytając tę książkę dojdziecie do pewnych refleksji przede wszystkim aby zwolnić ze swoim życiem i zacząć dostrzegać otaczające nas piękno.

Dziękuję wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ♥️

Kup książkę Wiosna w Ciechocinku

Matylda. Droga ku przyszłości
Aneta Krasińska0
Okładka ksiązki - Matylda. Droga ku przyszłości

Łódź okresu międzywojennego to mozaika społeczna złożona z czterech narodowości. Polacy mieszkają obok Żydów, Niemców i Rosjan. Koegzystencja tak różnych...

Pragnienia Elżbiety. Małe tęsknoty
Aneta Krasińska0
Okładka ksiązki - Pragnienia Elżbiety. Małe tęsknoty

W drugiej części trylogii Małe tęsknoty spotykamy znajome już bohaterki: Kalinę, Elżbietę i Lenę. Pewnego dnia przewrotny los przypadkowo splótł ze sobą...