Ch³opcy

Jêzyk orygina³u: Polski
Ilustracje: Robert Adler

Tom 1 cyklu Ch³opcy

Ocena: 4.89 (37 g³osów)

Rykiem silników, hukiem wystrza³ów oraz g³o¶nym: BANGARANG! - tak zwiastuj± swoje przybycie Zagubieni Ch³opcy, najbardziej niezwyk³y gang motocyklowy na ¶wiecie. Niegdy¶ wierni towarzysze Piotrusia Pana, dzi¶ odziane w skórzane kurtki zakapiory pod wodz± zabójczo seksownej Dzwoneczek. Zrobi± wszystko, by przetrwaæ... i dobrze siê przy tym bawiæ. Bez wzglêdu na cenê.

Kup ksi±¿kê Ch³opcy

Zobacz tak¿e

Polecana recenzja

Avatar u¿ytkownika - Alex9
Alex9
Przeczytane:,
Pamiêtacie historiê Piotrusia Pana i jego zagubionych ch³opców oraz Dzwoneczka? Nibylandia by³a ich domem i schronieniem przed ¶wiatem zewnêtrznym, miejscem, w którym bawili siê, prze¿ywali przygody i walczyli z kapitanem Hookiem oraz jego piratami. Na opowie¶ci Jamesa M. Barriego wychowuj± siê kolejne pokolenia. W koñcu - kogo nie zauroczy³ zawadiacki Piotru¶, urocza Dzwoneczek i grupa dzieciaków, która za swoim przywódc± pójdzie w ogieñ? Jednak lata mijaj±, opowie¶æ Barriegogo powoli pokrywa siê kurzem, czekaj±c, a¿ kolejna generacja siêgnie po ni± w poszukiwaniu niezwyk³ych przygód. Wcze¶niejsi jej czytelnicy zaczynaj± kojarzyæ Pana Piotrusia raczej z syndromem wiecznego ch³opca ni¿ z ba¶niow± postaci± - w koñcu ka¿dy kiedy¶ staje siê doros³ym. A co by by³o, gdyby... Gdyby zagubieni ch³opcy siê odnale¼li? Ale zamiast w bajkowej Nibylandii, odnale¼li siê w ca³kiem innych realiach, takich bardziej... znajomych? Nibylandii jest wiele. Mo¿e nawet tyle, ile zagubionych dzieci. Czas nigdy nie stoi w miejscu. Lata mijaj±, lecz najwierniejsi przyjaciele pozostaj± zawsze tacy sami. Wiêzy prawdziwej przyja¼ni pozostaj± niezmienione nawet obecnie, gdy towarzyszy im zapach benzyny i ryk motorów. Milczek, Kêdzior, Bli¼niaki, Kruszyna i Stalówka polegaj± na sobie tak, jak kiedy¶. £±czy ich specyficzne poczucie braterstwa oraz bajkowa przesz³o¶æ, chocia¿ ta ostatnia tak daleko ...
(czytaj dalej)

Opinie o ksi±¿ce - Ch³opcy

Avatar u¿ytkownika - Carnival
Carnival
Przeczytane:2017-10-06, Ocena: 3, Przeczyta³am, 2017,

Sama nie wiem co my¶leæ o tej ksi±¿ce i nie do koñca rozumiem do jakiej grupy wiekowej jest ona skierowana - historia mog³aby byæ dla m³odzie¿y ale wulgaryzmy i w±tki zwi±zane z seksem temu przecz±. Doceniam oryginalny pomys³ na seriê, w sumie nigdy nie zastanawia³am siê "co by³o dalej", a ta wersja dla trochê starszego odbiorcy ma w sobie potencja³.

Avatar u¿ytkownika - millawia
millawia
Przeczytane:2016-07-04, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2016, Mam,

Kiedy¶ byli niesfornymi towarzyszami zabaw Piotrusia Pana. Pó¼niej pojawi³a siê Wendy i wszystko siê zmieni³o – niekoniecznie na lepsze. Zaginieni Ch³opcy opu¶cili Nibylandiê, zaczêli dorastaæ i osiedlili siê w Polsce, gdzie z czasem za³o¿yli gang motocyklowy. Piotru¶ przepad³, a rolê opiekuna niesfornej gromady przejê³a Dzwoneczek, która kaza³a tytu³owaæ siê mam±… Brzmi intryguj±co? Je¶li tak, to zachêcam do siêgniêcia po Ch³opców Jakuba Æwieka – ostr± i brutaln± kontynuacjê przygód kompanów jednego z popularniejszych bohaterów dzieciêcych bajek.

Ch³opcy to pierwszy i zarazem tytu³owy tom cyklu o niezwyk³ych, okraszonych magi±, brutalnych przygodach doros³ych kompanów Piotrusia Pana: Kêdziora, Milczka, Bli¼niaków, Stalówki i Kruszyny. Zdecydowanie nie jest utwór dla m³odego czytelnika. Bohaterowie pos³uguj± siê dosadnym i wulgarnym jêzykiem, bior± udzia³ w wielu krwawych jatkach, czerpi±c z tego przyjemno¶æ i spor± satysfakcjê. Kobiety w powie¶ci traktowane s± w sposób szowinistyczny, co niekoniecznie spodoba siê ¿eñskiej czê¶ci odbiorców, ale jest jak najbardziej umotywowane fabularnie. Historia przedstawiona w ksi±¿ce obraca siê wokó³ specyficznej grupy bohaterów, której przygody s± najczê¶ciej zwi±zane z bliskimi im grupami spo³ecznymi. Nie nale¿y spodziewaæ siê salonów i grzecznych konwersacji na poziomie, tylko obskurnych, przydro¿nych barów, lewych interesów i prostych, momentami nawet prymitywnych ludzi, którymi rz±dz± podstawowe instynkty.

G³ówni bohaterowie powie¶ci równie¿ s± nieokrzesanymi brutalami, ale wbrew pozorom nie s± do cna zdeprawowani. Pisarz bardzo dobrze wykreowa³ wystêpuj±ce w ksi±¿ce postacie – to ewidentnie mê¿czy¼ni spod ciemnej gwiazdy, jednak nie sposób nie zapa³aæ do nich pewn± doz± sympatii. Zagubieni ch³opcy doro¶li, lecz nie dojrzeli. W ich ¶wiecie nadal dominuje potrzeba dobrej zabawy, jednak nie ma ona ju¿ nic wspólnego z niewinnymi, dzieciêcymi harcami, za które nie ponosi siê konsekwencji. Zabawy doros³ych bywaj± bardzo niebezpieczne, zw³aszcza kiedy bawi siê ostro i bez hamulców, a w zabawê zostaje wmieszana magia…

Powie¶æ Jakuba Æwieka ma budowê epizodyczn±. Drugie wydanie sk³ada siê z o¶miu  lu¼no powi±zanych ze sob± opowiadañ, w których pierwsze skrzypce graj± Zagubieni Ch³opcy i Dzwoneczek. Utwór zosta³ poprzedzony wstêpem, w którym autor pisze krótko o metaforycznym znaczeniu Drogi i swojej powie¶ci, której fabu³a ma przede wszystkim spe³niaæ funkcjê rozrywkow±. Na koñcu zosta³o zamieszczone pos³owie, w którym Æwiek nawi±zuje do swojej fascynacji Piotrusiem Panem. Ksi±¿kê zamykaj± ilustracje z projektami postaci bohaterów powie¶ci narysowane przez Roberta Adlera, który przygotowa³ tak¿e po jednym obrazku do ka¿dego z zamieszczonych w publikacji opowiadañ.

Jakub Æwiek napisa³ ciekaw± powie¶æ o momentami ciê¿kim klimacie, która dostarczy przyjemnej rozrywki ka¿demu kto bêdzie potrafi³ podej¶æ do niej z dystansem. Ch³opcy nie s± literatur± wysok±, ale w kategorii literatury popularnej powie¶æ plasuje siê naprawdê wysoko.

Nazwisko polskiego autora ¶mia³o mogê umie¶ciæ obok innych ¶wietnych twórców, którzy napisali niepokoj±ce, mroczne przeróbki klasycznych ba¶ni: Patrica Sénécala (Alycia) czy Gregory’ego Maguire (Wicked. ¯ycie i czasy Z³ej Czarownicy z Zachodu).

Jeszcze raz przeczyta³am tom pierwszy, ¿eby byæ na bie¿±co. ¦wietna, lekko napisana powie¶æ z du¿± dawk± humoru i fantazji. Uwielbiam styl pisania Æwieka. Polecam wszystkim fanom dobrej ksi±¿ki i... motocykli ;)
Avatar u¿ytkownika - intres16
intres16
Przeczytane:2015-05-28, Ocena: 6, Przeczyta³am, biblioteka, fantasy,
¶wietny pomys³ na fabu³ê, genialna :D
Avatar u¿ytkownika - paulina0944
paulina0944
Przeczytane:2016-02-11, Ocena: 5, Przeczyta³am,
O Panu Jakubie i jego ¶wietnych ksi±¿kach s³ysza³am bardzo, ale to bardzo wiele. Czyta³am wiele recenzji i by³o one bardzo pozytywne, wiêc czemu ja jeszcze tego nie przeczyta³am? Po lekturze "Ch³opców" wiem czemu wszyscy to wychwalaj±! Do tego bardzo przyci±ga ok³adka (choæ nie wiem czemu Dzwoneczek jest blondynk±, jak w ksi±¿ce by³o napisane, ¿e by³a ruda). Do tego trójwymiarowo¶æ niektórych elementów ? A w ¶rodku ¶liczne, ale czê¶ciej straszne (ale w dobrym znaczeniu)rysunki z niektórych przygód! Historia przedstawiona na kartach tej powie¶ci opowiada o dawnych kompanach Piotrusia Pana. Ch³opcy porzucili Nibylandiê by zacz±æ swoj± now± przygod±. W starym zamkniêtym lunaparku stworzyli Drug± Nibylandiê gdzie pod opiek± Dzwoneczka, ubrani z skórzane kurtki, z motorami co chwila maj± jakie¶ przygody, wpadaj± w tarapaty i szukaj± kolejnej niuni. "Oto druga Nibylandia (...) Wielka jak dzieciêce oczekiwania, ale te¿ brudna, zniszczona i obdarta jak doros³o¶æ." Od pocz±tku czytelnik jest wci±gniêty w wir wydarzeñ. Nie ma d³ugich wstêpów, wprowadzenia, tylko przygoda. Z ka¿d± kolejn± stron± coraz bli¿ej poznajemy ¶wiat Ch³opców. Czytamy o ich przygodach, problemach, sprawach ³ó¿kowych lub o mo¿liwo¶ciach syrenich ³ez, proszku i Skrótu. Nie ma chwili wytchnienia, bo ca³y czas co¶ siê dzieje. Poszczególne wydarzenia sk³adaj± siê w idealn± ca³o¶æ i ciekawie zapowiadaj±c± siê seriê. Ka¿dy z Ch³opców w ksi±¿ce ma swoje 5 minut, dziêki czemu mo¿na ka¿dego poznaæ z osobna. Pan Æwiek cudownie ich wykreowa³, ka¿dy jest inny, ma swoje zalety, ale i wady. Co ³±czy Ch³opców, strach przed karami "mamy":D Ona jest opok± i mózgiem gangu. Do tego ca³a "rodzinka" pomaga w domu dziecka, gdzie poszukuj± nowych potencjalnych cz³onów.Najbardziej zaanga¿owany jest Kruszyna, który robi za przewo¼nika sierot. Wspomina³am o syrenich ³zach, proszku i Skrócie, pewnie niektórzy zastanawiaj± siê co to w³a¶ciwie jest i do czego mo¿e s³u¿yæ. Zatem proszek przydawa³ siê np. do otwierania Skrótu, latania czy wydostawania siê z pomieszczeñ. Czasami nawet ratowa³ ¿ycie. Syrenie ³zy wymazywa³y pamiêæ. Wystarczy³a kropla by zapomnieæ o ca³ym dniu, co w niektórych momentach by³o niezbêdne :D A Skrót? Ch³opcy dziêki niemu przemieszczali ze znacznie szybciej na drogach. Tak przyk³ad z jakiego¶ miasta do Gdañska normalna jazda zajmowa³a trzy godziny, z u¿yciem Skrótu 45 minut. Mo¿na? Mo¿na! Do tego mo¿na znale¼æ wzmianki o bardzo popularnych ksi±¿kach i autorach, jak o Harrym Potterze, Zmierzchu czy Stephanie Kingu! I te wzmianki odbywaj± siê na lekcjach religii! :) "- Im pó¼niej nauczysz siê baæ, ksi±dz - Kruszyna doby³ no¿a i rozejrza³ siê za jakim¶ patykiem - tym pó¼niej doro¶niesz." "Ch³opcy" Jakuba Æwieka jak dla mnie by³y takim odmó¿d¿aczem, ¿e tak to okre¶lê. To lekka i szybka do czytania lektura. Mo¿na siê przy mnie po¶miaæ. Autor pisze bardzo przyjemnym jêzykiem, mimo nadu¿ywania blu¼nierstw. Ale czego mo¿na siê spodziewaæ bo gangu motocyklowym, z broni±, pal±cy papierosy itp.? Bardzo mi³o spêdzi³am czas z t± ksi±¿eczk± i wiem, ¿e moja przygoda z twórczo¶ci± Pana Æwieka na tym siê nie skoñczy ^^ Chêtnie ju¿ bym w tej chwili siêgnê³a po kolejny tom, bo koñcowe nowo¶ci podsyci³y moj± ochotê na dalsze przygody! Tak¿e BANGARANG!
Avatar u¿ytkownika - addictedtobooks
addictedtobooks
Przeczytane:2015-12-29, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam, Egzemplarze recenzenckie,
Chyba ka¿dy z nas zna przygody Piotrusia Pana, ch³opca który nigdy nie dorasta i mieszka w magicznej Nibylandii. Jednak czy kiedykolwiek zastanawiali¶cie siê nad tym, jak mog³oby wygl±daæ inne zakoñczenie tej bajki? Czy wszystko zawsze musi koñczyæ siê happy endem? Wyobra¼cie sobie, ¿e pewnego dnia dzielny Piotru¶ Pan opuszcza dzwoneczka i swoich kompanów i postanawia wyruszyæ w nieznane. Jedno tragiczne wydarzenie sprawia, ¿e w tej magicznej krainie ju¿ nic nie bêdzie takie jak przedtem. Dzwoneczek wraz z jej towarzyszami zostaje zmuszona do ucieczki oraz przybrania ludzkiej postaci. Wciela siê teraz w rolê seksownej mamy, która ma na g³owie zgrajê urwisów. Jednak czy bêd± oni w stanie odnale¼æ siê w zupe³nie nowym ¶wiecie? ,,-Chod¼ przedstawiê ci resztê. Tylko pamiêtaj, tu wszyscy jeste¶my trochê jebniêci." Dawni towarzysze Piotrusia Pana nie s± jednak tacy grzeczni i niewinni, jak niektórym mog³oby siê to wydawaæ. Rozróby, przygodny seks oraz wulgarny jêzyk to tylko czê¶æ ich przywar, a znalaz³oby siê ich znacznie wiêcej. Zagubieni Ch³opcy pod wodz± Dzwoneczka stworzyli swoj± w³asn±, drug± Nibylandiê, która jednak w ¿aden sposób nie przypomina tej magicznej oraz idyllicznej krainy, jak± znamy z bajki. Mieszkaj± oni w opuszczonym lunaparku rodem z prawdziwego horroru, który nie grzeszy czysto¶ci±, ani niewinno¶ci±. Kim tak naprawdê s± Ch³opcy? I w jaki sposób z grzecznych i skromnych ch³opców przeobrazili siê w wulgarnych i niebezpiecznych harleyowców? ,,Oto druga Nibylandia (...) Wielka jak dzieciêce oczekiwania, ale te¿ brudna, zniszczona i obdarta jak doros³o¶æ." Zarówno Dzwoneczek, jak i Zagubieni Ch³opcy nie chc± pamiêtaæ o ich burzliwej przesz³o¶ci oraz o wydarzeniach, które ju¿ na zawsze wprowadzi³y w ich ¿ycie chaos oraz zamêt. Choæ mog³oby siê wydawaæ, ¿e w koñcu uda³o im siê zostawiæ przesz³o¶æ za sob±, to nagle okazuje siê, ¿e czyha na nich ogromne niebezpieczeñstwo. Czy tak nieobliczalnym i nie do koñca zrównowa¿onym osobom uda siê po³±czyæ si³y i wspólnie pokonaæ wroga? A mo¿e ich wysi³ki zakoñcz± siê jedynie kolejn± bójk± oraz kilkoma z³amanymi koñczynami? Jedno jest pewne, gdziekolwiek zjawi± siê Zagubieni Ch³opcy, to mo¿ecie byæ pewni, ¿e wraz z nimi przybêd± same k³opoty oraz strapienia. Czy jeste¶cie gotowi na najwiêksz± przygodê w Waszym ¯yciu? Odpowied¼ mo¿e byæ tylko jedna: BANGARANG! ,,¯ycie ¿yciem, realno¶æ realno¶ci±, ale gdy raz wdepniesz w jak±¶ bajkê, to twój ¶wiat bêdzie ni± ¶mierdzia³, a¿ zdechniesz." Uwielbiam to, jak niektórzy autorzy potrafi± bawiæ siê i przemieniaæ dobrze znane nam ju¿ opowie¶ci w co¶ zupe³nie nowego. Historia stworzona przez Jakuba Æwieka wyró¿nia siê spo¶ród innych ksi±¿ek niezwyk³± oryginalno¶ci± oraz pomys³owo¶ci±. Bohaterowie s± jedyni w swoim rodzaju i ju¿ od pierwszych stron wiedzia³am, ¿e z nimi na pewno nie bêdê siê nudziæ. Ich niesamowite przygody niejednokrotnie dostarczy³y mi ogromnej dawki ¶miechu oraz sprawi³y, ¿e choæ przez chwilê mog³am przenie¶æ siê do zupe³nie innego ¶wiata, pe³nego gangów motocyklowych, zbuntowanych Ch³opców oraz szczypty magii. Ogromn± zalet± tej ksi±¿ki jest du¿a ilo¶æ ilustracji, jakie czytelnik mo¿e znale¼æ wewn±trz ka¿dego rozdzia³u. Bardzo podoba³o mi siê równie¿ to, ¿e na samym koñcu zosta³y zamieszczone szkice g³ównych bohaterów, które okaza³y siê ¶wietnym dodatkiem. Ksi±¿ki nie polecam m³odym czytelnikom, ze wzglêdu na wulgarny jêzyk bohaterów oraz ich niekulturalne zachowania. ,,Ch³opcy" okazali siê dla mnie ¶wietn± odskoczni± od rzeczywisto¶ci oraz ¼ród³em dobrego humoru. Jestem pewna, ¿e ju¿ niebawem siêgnê po nastêpn± czê¶æ tej serii, poniewa¿ jestem niezwykle ciekawa dalszych przygód bohaterów. Gor±co polecam!
Avatar u¿ytkownika - dobraksiazka
dobraksiazka
Przeczytane:2015-12-12, Ocena: 4, Przeczyta³em,
Chyba ka¿dy z nas w dzieciñstwie uwielbia³ Piotrusia Pana, Dzwoneczka i ich potyczki z Kapitanem Hakiem. Jakub Æwiek dziêki nieograniczonym pok³adom swojej wyobra¼ni wprowadza czytelnika w niesamowity cykl po¶wiêcony Zaginionym Ch³opcom oraz ich dalszym losom. Jak mo¿na siê spodziewaæ ju¿ po samej mrocznej ok³adce nie znajdziemy tu przes³odzonych historii czy ba¶niowego klimatu. Ch³opców, jakich poznajemy w tej ksi±¿ce charakteryzuje zami³owanie do g³o¶nych motocyklów, licznych i soczystych przekleñstw oraz specyficzne poczucie humoru. W ka¿dym, kolejnym rozdziale poznajemy kolejnego Ch³opca, ich mamê, miejsce, którym mieszkaj±, a tak¿e ulubione "rozrywki". Oczywi¶cie zosta³y w miarê wyja¶nione wydarzenia z Nibylandii i dlaczego ta grupka od³±czy³a siê od Piotrusia i Wendy. Zosta³y zachowane elementy z bajki jak na przyk³ad magiczny proszek pozwalaj±cy lataæ, czy syrenie ³zy wymazuj±ce wspomnienia. Autor doda³ tak¿e od siebie kilka wspania³ych pomys³ów, czyli rz±dz±cy siê twardymi zasadami Skrót oraz tajemnicze potwory, z którymi walczy gang motocyklowy. By³am bardzo ciekawa tej serii i Jakub Æwiek oczywi¶cie mnie nie zawiód³. Nie poleci³abym jej jednak m³odszym czytelnikom, gdy¿ liczba wulgaryzmów i aluzji seksualnych mog³aby ich szybko odstraszyæ. Ja po przeczytaniu "K³amcy" wiedzia³am mniej wiêcej, jakiego typu jêzyka mogê siê spodziewaæ i nie przeszkadza³o mi to. Powiem nawet, ¿e dodawa³ on tej pozycji pikanterii i smaczku. Co do postaci, to i tym razem bêdê zachwycaæ siê nad ich kreacj±. Ch³opcy, jako doro¶li i niebezpieczni mê¿czy¼ni, a jednocze¶nie przywi±zani do siebie i do Dzwoneczka to po³±czenie idealne. Ka¿dy z nich ma swój charakterek, szczególnie polubi³am Milczka i Bli¼niaków. Równie¿ Dzwoneczek mia³a swoje ¶wietne momenty i zachwyca³a ciêt± ripost±. Podczas lektury ani razu nie zdarzy³o mi siê nudziæ, gdy¿ akcja p³ynê³a wartko, a ka¿da kolejna strona intrygowa³a mnie coraz bardziej. Dodam, ¿e ksi±¿kê czyta siê b³yskawicznie i po kilku godzinach bêdziecie ¿a³owaæ, ¿e nie macie pod rêk± kolejnego tomu. Podsumowuj±c, "Ch³opcy" to dobry pocz±tek mam nadziejê wspania³ej historii i je¶li lubicie fantastykê to warto po ni± siêgn±æ, tym bardziej, ¿e zosta³a stworzona przez jednego z najlepszych polskich pisarzy. Dajcie znaæ, czy kto¶ ju¿ kiedy¶ mia³ styczno¶æ z t± pozycj±, a je¶li nie, to czy uda³o mi siê Was do niej zachêciæ :) dobraksiazka1.blogspot.com
Avatar u¿ytkownika - detektywksiazkow
detektywksiazkow
Przeczytane:2015-10-25, Ocena: 5, Przeczyta³am,
Na pewno znacie historiê o wiecznym ch³opcu zwanym Piotrusiem Panem, dowodz±cym ca³± zgraj± Zaginionych Ch³opców. Zamieszkali wspólnie krainê zwan± Nibylandi±. Wiedli tam ¿ycie pe³ne zabaw i psot. Nie zamierzali nigdy dorosn±æ ani powróciæ do swoich rodzin. Byli na swój sposób szczê¶liwi. Codziennie wymy¶lani nowe gry i ich ¿ycie sk³ada³o siê z ci±g³ych przygód. W miêdzyczasie walczyli ze z³ym kapitanem Hakiem i jego piratami. Piotru¶ Pan mia³ wielu przyjació³, ale szczególn± sympati± darzy³ Dzwoneczka - wró¿kê oraz Wendy - zwyk³± dziewczynkê. Wszystko brzmi ba¶niowo, prawda? A jak my¶licie jak po kilku latrach wygl±da ¿ycie Zaginionych Ch³opców? Czy nadal ¿yj± w b³ogiej nie¶wiadomo¶ci? I czy ich ¿ycie nadal jest piêkn± bajk±? Dawni wierni przyjaciele Piotrusia stali siê jego najwiêkszymi wrogami. Teraz dowództwo objê³a Dzwoneczek, która ka¿e nazywaæ siebie "Mam±". Mama wraz z Milczkiem, Kêdziorem, Kryszn±, Stalówk± i Bli¼niakami przenios³a siê do starego lunaparku zwanego Drug± Nibylandi± tam ukrywaj± siê przed swym dawnym kompanem . Ch³opcy stali siê mê¿czyznami, odstawili plastikowe samochodziki i przesiedli siê na prawdziwe motory. Spotykaj± siê z dziewczynami, pakuj± siê w k³opoty i korzystaj± z ¿ycia. Nadal jednak podlegaj± pewnym regu³om i maj± w sobie wiele z dziecka - nie potrafi± usiedzieæ w jednym miejscu, plataj± sobie nawzajem figle i najwa¿niejsze nadal ¶wietnie siê bawi± .Niestety, co¶ kryje siê za fasad± sielanki... Siêgaj±c po tê ksi±¿kê kompletnie nie wiedzia³am czego mogê siê po niej spodziewaæ. Opis fabu³y umieszczony na tylnej ok³adce by³ zwiêz³y i za du¿o nie zdradza³. Rezultat tego by³ taki, ¿e poczu³am siê jak ma³e dziecko otwieraj±ce prezent Bo¿onarodzeniowy - nie wiedzia³am co mnie czeka w ¶rodku, a moja ekscytacja ci±gle ros³a w górê. W koñcu wziê³am powie¶æ do rêki i ledwo zaczê³am j± czytaæ, a ju¿ zosta³am wci±gniêta w wir wydarzeñ i tak zosta³o do samego koñca. Z ka¿dym kolejnym zdaniem i nastêpn± stron± nasuwa³o mi siê coraz wiêcej pytañ, a Pan Jakub nie zamierza³ odkryæ wszystkich swoich kart, asa mia³ zawsze w rêkawie. Ju¿ my¶la³am, ¿e wiem co siê dalej wydarzy, a tu nagle akcja zmienia³a siê o sto osiemdziesi±t stopni i wprawia³a mnie w os³upienie. Muszê przyznaæ, ¿e autor ma smyka³kê do kreowania oryginalnych, a przede wszystkim realnych postaci. Chwilami mia³am wra¿enie jakbym zna³a ich ca³e ¿ycie. Opisy by³y wyczerpuj±ce co sprawia³o, ¿e bez problemu odró¿nia³am i zapamiêtywa³am ich imiona. Nawet teraz po skoñczonej lekturze bez problemu mogê scharakteryzowaæ ka¿dego z osobna. Wielokrotnie u¶miecha³am siê i ¶mia³am z ich poczynañ, ¿artów i docinek. Naprawdê bardzo szybko zyskali moj± sympatiê, choæ nie bêdê ukrywaæ, ¿e najbardziej polubi³am Kêdziora i Milczka. Do jednej postaci d³ugo siê przekonywa³am i nadal nie jestem pewna co mam o niej my¶leæ. Chodzi tu o Dzwoneczka. Nie mog³am rozgry¼æ tej zagadkowej bohaterki i ca³y czas mia³am nieodparte wra¿enie, ¿e ma ona nieczyste intencje. Raz zachowywa³a siê jak najlepsza mama, a chwilami jak kobieta bez skrupu³ów. Nie zdradzê Wam czy siê co do niej pomyli³am czy nie, poniewa¿ o tym musicie przekonaæ siê sami. Autor pisze bardzo p³ynnie co sprawia, ¿e ze wdziêkiem przeskakuje z jednego opowiadania do drugiego przy czym czytelnik nie traci w±tku. Choæ ka¿dy kolejny rozdzia³ przedstawia inn± przygodê i daje mo¿liwo¶æ poznania innych Zagubionych to nadal mamy ¶wiadomo¶æ tego co siê dzieje. Nie czujemy siê przyt³oczeni czy zdezorientowani, wrêcz przeciwnie coraz bardziej jeste¶my ciekawi tego co mo¿e siê zdarzyæ i kto bêdzie g³ównym bohaterem nastêpnej historii. Jedyne do czego mog³abym siê przyczepiæ to do jêzyka. Jak dla mnie w powie¶ci by³o za du¿o wulgaryzmów. Rozumiem, ¿e pisarz chcia³ przedstawiæ nam najprawdziwszy gang z krwi i ko¶ci, gdzie motocykli¶ci ci±gle rzucaj± "miêsem' , ale bez przesady. Gdyby nie te notoryczne przeklinanie oceni³abym tê ksi±¿kê jeszcze wy¿ej, a tak muszê ocenê niestety obni¿yæ. Jestem pod ogromnym wra¿eniem oprawy graficznej. Piêkna ilustracja na przodzie i z ty³u ksi±¿ki, do tego niesamowite rysunki w ¶rodku powie¶ci i na samym koñcu przedstawiaj±ce poszczególnych bohaterów to wszystko doda³o powie¶ci jeszcze wiêcej uroku i magii . Podczas czytania wielokrotnie podziwia³am ilustracje i nie mogê sobie wyobraziæ by mog³o ich zabrakn±æ w tym wydaniu. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko poleciæ Wam ksi±¿kê pt. "Ch³opcy" Jakuba Æwieka. Je¶li chcecie prze¿yæ niesamowit± przygodê i pragniecie poznaæ ciekawych i wyrazistych bohaterów, poczuæ niepokoj±cy klimat i wyruszyæ w niebezpieczn± drogê do Drugiej Nibylandii to ta powie¶æ jest dla Was. Jednak uprzedzam to niegrzeczna wersja Piotrusia Pana.
W dzieciñstwie obejrza³am wiele bajek. Ksiê¿niczki, piraci, zaczarowane zwierzêta i wiele innych barwnych postaci towarzyszy³o mi przez wiele lat i nie raz zastanawia³am siê co by by³o gdyby.. Jak by wygl±da³a przysz³o¶æ bohaterów, gdyby wydarzenia potoczy³y siê inaczej. Co by by³o, gdyby los nie u¶miechn±³ siê do tych dobrych. Albo jak wygl±da³oby ich ¿ycie, po pokonaniu wrogów. Najwyra¼niej nie tylko mnie drêczy³y takie pytania. Nasz polski autor - Jakub Æwiek, równie¿ postanowi³ pu¶ciæ wodze fantazji i przedstawiæ nam swoje wyobra¿enie ulubionej bajki z dzieciñstwa.. A jaka to bajka? Jakby siê bli¿ej przyjrzeæ ok³adce mo¿na dostrzec nawi±zanie do.. No w³a¶nie, do czego? Najwiêksz± podpowiedzi± mo¿e byæ tytu³ oraz podeptane ju¿ przez niziutk± kobietê skrzyd³a. Owa blondynka uchodzi³aby zapewne za urocz±, gdyby nie ostry makija¿ oraz skórzane ubrania, które na pewno nie nale¿± do delikatnej dziewczynki. Ju¿ wiecie kim ona jest? Dzwoneczek oraz Zagubieni Ch³opcy po zerwaniu znajomo¶ci z Piotrusiem Panem, któremu delikatnie mówi±c odbi³o na punkcie Wendy, stali siê jego najwiêkszymi wrogami i wkroczyli w realny ¶wiat, by jako doro¶li, ale nadal niedojrzali mê¿czy¼ni zamieszkaæ w zapuszczonym lunaparku nazwanym Drug± Nibylandi± oraz spêdzaæ czas je¿d¿±c na motocyklach, wci±gaj±c magiczny proszek, zabijaj±c zombie, uprawiaj±c seks itp. W kazdym razie nie s± ju¿ grzecznymi dzieæmi, które poznali¶my jaki¶ czas temu. Jazda na motocyklu to gonienie ¶mierci - powiedzia³ mi kto¶ kiedy¶ - i czasem ¶mieræ ma taki dzieñ, ¿e nigdzie siê jej nie spieszy, i pozwala siê dorwaæ Jakub Æwiek, chocia¿ sam nie je¼dzi, jest najwyra¼niej fanem mocnych wra¿eñ. Bo kto nie chcia³by czasem siê wyrwaæ, ruszyæ w ¶wiat i nie patrz±c za siebie jechaæ w nieznane? Ju¿ na samym wstêpie autor zada³ do¶æ wa¿ne pytanie, które pojawi³o siê równie¿ w bajce o znanym namPiotrusiu i jego wiernych Ch³opcach: A jak to siê nie da? No có¿.. dlatego warto zacz±æ dzia³aæ, przed pojawieniem siê jakichkolwiek w±tpliwo¶ci. I zacz±æ wierzyæ w siebie, i oczywi¶cie we wró¿ki te¿. Jadê do celu, a po drodze mam cele. Pisane ma³± liter±, choæ w danej chwili du¿e Jedno jest pewne: to nie jest ksi±¿ka dla grzecznych dzieci stroni±cych od przemocy, wulgaryzmów i seksu. Ca³e szczê¶cie, ja do nich nie nale¿ê i mogê stwierdziæ, ¿e nie spodziewa³am siê czego¶ takiego. Mimo tego, i¿ jest to zbiór siedmiu opowiadañ, a za opowiadaniami nigdy szczególnie nie przepada³am, ch³onê³am ka¿de z osobna. Nie raz siê u¶mia³am, a momentami by³o mi ¿al niektórych bohaterów. Jednak najbardziej zaciekawi³ mnie Skrót, tajemnicze miejsce, w którym nie wolno zwalniaæ, zawracaæ ani zje¿d¿aæ, a je¿eli ju¿ to nast±pi, ¶mieræ by³aby jedynym wybawieniem. Za ka¿dym razem, gdy owe miejsce pojawia³o siê na stronach ksi±¿ki, otwiera³am szerzej oczy a serce wyrywa³o siê z piersi z podniecenia. Oj nie wiem czy chcia³abym siê w nim znale¼æ. Nie ma nic przyjemniejszemu od pokazania faka niemo¿liwemu. Je¿eli chodzi o sam styl pisania, nie mam nic do zarzucenia, a mogê nawet powiedzieæ, ¿e Jakub Æwiek trafia na pó³kê z moimi ulubionymi autorami jako ju¿ trzeci polski pisarz, tu¿ obok Sapkowskiego i Piekary. Ch³opców wyró¿niaj± jednak wtr±cenia w postaci rysunków wykonanych przez Roberta Adlera, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiaæ. Tym razem przybli¿y³ on nam wiele wydarzeñ rozgrywaj±cych siê na kartach powie¶ci oraz wygl±d g³ównych bohaterów na ostatnich stronach. Ale ¿eby zrozumieæ moj± fascynacjê t± ksi±¿k±, obowi±zkowo trzeba j± przeczytaæ! A ja podsumowuj±c swoje wypociny , mam do powiedzenia tylko jedno s³owo: BANGARANG! Recenzja pochodzi z mojego bloga: http://myfantasticbooksworld.blogspot.com/2015/10/chopcy-jakub-cwiek.html
Avatar u¿ytkownika - Amarisa
Amarisa
Przeczytane:2015-06-23, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2015, Mam,
Zapraszam na mój blog - znajdziecie tam recenzjê "Ch³opców" :) http://magicznyswiatksiazki.pl/recenzja-chlopcy-jakub-cwiek/
Avatar u¿ytkownika - pokooj36
pokooj36
Przeczytane:2015-06-05, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2015, Mam,
Wieczni ch³opcy, którzy chcieliby siê bawiæ coraz bardziej fascynuj±cymi zabawkami, a jednocze¶nie - nie chc± dorosn±æ. Ot, taka ekipa Piotrusia Pana, tylko bez Piotrusia, za to z Dzwoneczkiem, który ma w sobie wiêcej z (...) mamy, a mniej tylko z przyjació³ki. Walcz± ze z³em, robi± interesy sprzedaj±c us³ugi pokonywania czasoprzestrzeni. Tacy wspó³cze¶ni a¿ do bólu, a jednak z du¿± doz± fantazji, tak¿e u³añskiej, choæ konie s± tu zdecydowanie mechaniczne.
Avatar u¿ytkownika - ROptymista
ROptymista
Przeczytane:2015-03-12, Ocena: 6, Przeczyta³em,
"Ch³opców" zapamiêtam na d³ugo dziêki wykreowanym postaciom. Zagubionych Ch³opców jest kilku, a mimo to z ka¿dym wi±¿emy inne odczucia, ka¿dego zapamiêtujemy inaczej. To jest w³a¶nie niesamowite. Jednocze¶nie niebezpieczni, odwa¿ni, ale równocze¶nie z wielkimi sercami i wra¿liwo¶ci±. Tylko najlepsi w³adacze piór potrafi± w ten sposób wykreowaæ swoich bohaterów. Niesamowicie realistyczni, tak ³atwi w wyobra¿eniu musz± zaryæ siê na d³u¿ej w naszej pamiêci. Nie ma innej opcji. Ksi±¿ka ta jest przyk³adem na nieskoñczone horyzonty wyobra¼ni Æwieka. Oprócz pomys³owych bohaterów, barwnych opisów oryginalnych miejsc i poch³aniaj±cej fabu³y, jeste¶my tak¿e ¶wiadkami stworzenia przera¿aj±cego i niezbadanego do koñca Skrótu. Niech nikt nie próbuje zje¿d¿aæ z drogi. Nigdy! Podczas lektury dosz³o do podobnego zdarzenia i mam ¿al do autora, ¿e nie rozwin±³ do koñca tej sceny, bo znaj±c jego mo¿liwo¶ci, mog³aby wyj¶æ z tego przera¿aj±ca, zapieraj±ca dech w piersiach scena. Ca³a recenzja: http://recenzjeoptymisty.blogspot.com/2015/02/jakub-cwiek-chopcy.html
Avatar u¿ytkownika - szpachela
szpachela
Przeczytane:2014-04-15, Ocena: 3, Przeczyta³am, 26 ksi±¿ek 2014,
Jak to mówi± w szkole: 3 na szynach. Podwójnych. Ciê¿ko by³o dobrn±æ do koñca. W ksi±¿ce najbardziej podoba³y mi siê rysunki, co jest spraw± przykr±.. Mimo i¿ Ch³opców (och, nie znoszê tej nazwy) da³o siê polubiæ, to jednak ksi±¿ka mnie nie porwa³a. Zbiór chaotycznych opowiastek, które mam wra¿enie zosta³y koñczone po ³ebkach, b±d¼ nawet zosta³y niedokoñczone, raczej szybko ulotni mi siê z pamiêci i zrobi miejsce powie¶ciom znacznie lepszym.
Avatar u¿ytkownika - danutka
danutka
Przeczytane:2014-03-23, Ocena: 3, Przeczyta³am, z_52 ksi±¿ki - 2014,
Podobno Piotru¶ Pan ¿yje w ka¿dym mê¿czy¼nie. Podobno czasem dochodz± w nim do g³osu Zagubieni Ch³opcy. A niektórzy czuj± nawet potrzebê podzielenia siê ze ¶wiatem swoj± wizj± bandy Dzwoneczka. I potem czytamy takie tam przygody du¿ych-ma³ych na ich rycz±cych motorach, w stylowych bluzach/kurtkach, maj±cych robiæ wra¿enie i rozsiewaæ wokó³ czar. Ech, po nastêpn± czê¶æ nie siêgnê, mimo ¿e jest to do¶æ sprawnie opisane. (Ocena: 3,5/6)
Ksi±¿ka mnie niesamowicie wci±gnê³a. Napisana w sposób humorystyczny, postacie s± barwne, a ca³o¶æ czyta siê lekko i przyjemnie. Momentami sk³ania do refleksji. Nie mogê siê doczekaæ siêgniêcia po czê¶æ drug±. Bangarang!
Avatar u¿ytkownika - radeksc-wp
radeksc-wp
Przeczytane:2014-01-06, Ocena: 5, Przeczyta³em, czytam regularnie w 2014 roku,
Piotrus Pan na wspolczesnie. I te szybkie motory (albo dziewczyny)...
Avatar u¿ytkownika - Dizzy
Dizzy
Ocena: 3, Przeczyta³am,
Nie wiem jakim cudem dobrnê³am do koñca. Ta ksi±¿ka to jedynie zbitek wulgaryzmów, przemocy i seksu...
Avatar u¿ytkownika - agnik66
agnik66
Przeczytane:2013-04-20, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2013, Wyzwanie - fantastyka,
Ch³opcy wraz z Dzwoneczkiem opu¶cili Nibylandiê. Teraz ich domem jest opuszczony, zapuszczony lunapark. Ch³opcy nie s± ju¿ dzieæmi. Lubi± dziewczyny, browary i swoje motory. Ponadto ratuj± kobiety, za³atwiaj± interesy itp. Nad wszystkim czuwa Dzwoneczek, która ka¿e nazywaæ siê Mam±. Ona te¿ wydoro¶la³a: jest seksowna i przebojowa. "Ch³opcy" to tak naprawdê zbiór opowiadañ. Najbardziej podoba³a mi siê postaæ Dzwoneczka: jedna kobieta i tyle niedojrza³ych, mimo ¿e doros³ych mê¿czyzn. A najlepsze jest to, ¿e ona nad tym wszystkim panowa³a. Zuch dziewczyna! Oryginalna, bardzo ciekawa ksi±¿ka. Mi siê podoba³a. Fajnym dodatkiem s± ilustracje poprzedzaj±ce ka¿dy rozdzia³, a na koñcu ksi±¿ki mamy rysunek ka¿dego z naszych ch³opaków i Dzwoneczka.
Wszyscy znamy bajkê o ch³opcu, który na zawsze chcia³ pozostaæ dzieckiem. Piotru¶ Pan, bo o nim mowa, rozbudza³ wyobra¼niê niejednego malucha. Opowie¶æ o niezno¶nym Piotrusiu ow³adnê³a równie¿ ma³ego Kubusia Æwieka. Bajka ta sta³a siê jego obsesj±. Ogl±da³ wszystkie jej ekranizacje, czyta³ wszystkie ksi±¿kowe wersje tej historii, w nieskoñczono¶æ odtwarza³ s³uchowisko z serii Bajki-Grajki. Po latach Kubu¶ dorós³, ale sentyment do historyjki z dzieciñstwa pozosta³. Bêd±c ju¿ doros³ym Jakubem, poczytnym pisarzem i publicyst±, postanowi³ napisaæ dalsze przygody Zagubionych Ch³opców i Dzwoneczka. Powie¶æ rozpoczyna siê mocnym, wybuchowym akcentem! Ju¿ od pierwszych stron staje siê zapowiedzi± doskonalej rozrywki. Tempo akcji nie zwalnia ani ma moment. Ch³opcy byli kiedy¶ mali, mieszkali w Nibylandii, ca³y dzieñ wyg³upiali siê i ³obuzowali pod przewodnictwem Piotrusia Pana. A pó¼niej przysz³a ta dziwka Wendy i Piotrusiowi ca³kiem odbi³o. Teraz doro¶li, ale ani odrobinê nie dojrzeli. Pod swoje skrzyd³a wziê³a ich Dzwoneczek, która porzuci³a strój s³odkiej wró¿ki i kaza³a nazywaæ siê Mam±. Ch³opcy s± ha³a¶liwi, wulgarni, szowinistyczni (m³yn na wodê feministkom), momentami wrêcz oble¶ni, a przy tym tak cholernie zabawni, ¿e trudno opanowaæ g³o¶ny ¶miech. Panowie nastawieni s± na rozrywkê pod ka¿d± postaci±. Przed g³upimi wybrykami mo¿e ich powstrzymaæ jedynie widmo zdenerwowanego Dzwoneczka. Tylko ona i Stalówka dojrzeli, chocia¿ trzeba przyznaæ, ¿e gówniarskie zachowanie podopiecznych udziela siê tak¿e jej. Panowie je¿d¿± na wielkich motocyklach, nosz± skórzane kurtki i broñ, zabijaj± zombie i ca³y czas ¶wietnie siê bawi±. A ja razem z nimi! Z natury jestem raczej tchórzliwa i skutecznie unikam nag³ych skoków adrenaliny. Wydaje mi siê, ¿e w³a¶nie dlatego powie¶æ spodoba³a mi siê tak bardzo. Ukryta bezpiecznie pod kocem we w³asnym pokoju mogê prze¿ywaæ tak ekstremalne przygody, ¿e a¿ w³os siê je¿y na g³owie! Jakub Æwiek s³usznie zauwa¿y³, ¿e w powie¶ci Jamesa M. Barriego jest co¶ przygnêbiaj±cego. Równie¿ jego „Ch³opcy” podszyci s± smutkiem i nostalgi±. Mê¿czy¼ni, którzy pozostali dzieæmi nie rozró¿niaj± z³a od dobra, co prawda postêpuj± intuicyjnie, ale przecie¿ nie mo¿na ca³e ¿ycie byæ beztroskim i nieodpowiedzialnym. Dzieci po to maj± rodziców i opiekunów, aby wskazywali im w³a¶ciw± drogê, pokazywali w³a¶ciwe wzorce, wyt³umaczyli ró¿nicê miêdzy tym co dobre, a tym co z³e. Najwa¿niejszym pytaniem, jakie w pog³owiu stawia sam autor jest: „A co siê dzieje, kiedy nie maj±?” Dziêki temu rozrywkowe czytad³o zyskuje nowy wymiar. Zdajê sobie sprawê z faktu, ¿e nie jest to literatura najwy¿szych lotów, a ilo¶æ przekleñstw mo¿e zniechêcaæ co wra¿liwszych czytelników. Mimo to nie pamiêtam kiedy ostatnim razem tak ¶wietnie bawi³am siê czytaj±c jak±¶ ksi±¿kê! Uwielbiam to uczucie, kiedy tak bardzo chcê wiedzieæ co bêdzie dalej i jednocze¶nie smutno mi z powodu topniej±cej ilo¶æ stron pod palcami. I ta pustka i ¿al, ¿e to ju¿ koniec... Na zakoñczenie wyznam wam w sekrecie, ¿e zakocha³am siê w Kêdziorze! Panie Æwiek, pisz Pan szybciej kolejny tom przygód Ch³opców, bo ja tak bardzo têskniê! Szczerze polecam!
Avatar u¿ytkownika - Odbytnica
Odbytnica
Przeczytane:2019-05-11, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam, 52 ksi±¿ki 2019,

W trakcie u¶wiadomi³em sobie, ¿e mog³em zacz±æ od Piotrusia Pana. Jednak¿e uzna³em, ¿e jest ju¿ za pó¼no i da³em siê wci±gn±æ przygodzie. Skomplikowanej przygodzie swoj± drog±. Dosyæ ciê¿ko ogarn±æ w±tki w tej ksi±¿ce, s± niezrozumia³e i zagmatwane. Na szczê¶cie, im dalej, tym sytuacja robi siê ja¶niejsza.
Postacie Ch³opców s±... No w³a¶nie, jakie s±? Nie mam pojêcia jak ich okre¶liæ niby dzieci, niby doro¶li, jednocze¶nie przy tym ani dzieci, ani doro¶li. Jeszce nie zrozumia³em jak to do koñca z nimi jest:D. Bo w to, ¿e s± tylko dzieciakami, jako¶ trudno prze³kn±æ. Dzwoneczek, bêd±ca Mam±, jednocze¶nie ma w sobie mi³o¶æ do swoich Ch³opców, a przy tym jest dla wszystkich wredn± suk±. Nie spodziewa³bym siê tego, a tu proszê. Postaæ przypadaj±ca do gustu, aczkolwiek nie podoba mi siê u¿ywanie przez ni± proszku na lewo i prawo. Zdecydowanie niepotrzebnie skasowa³a niemal¿e wszystkim pamiêæ, po ¶mierci jednego z nich.
Autor zrobi³ z ba¶niowych dzieciaków wulgarnych (Mama robi±ca im krzywdê za przeklinanie, to bardzo zabawny motyw), chlej±cych i ruchaj±cych wszystko, co siê natrafi motocyklistów, którzy dodatkowo walcz± z ¿ywymi trupami, sterowanymi przez szczury. To mi siê podoba!

Avatar u¿ytkownika - rose1992
rose1992
Przeczytane:2019-03-27, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam, Wyzwanie - 20 ksi±¿ek w 2019 roku,
Avatar u¿ytkownika - Fretka
Fretka
Przeczytane:2018-07-02, Ocena: 5, Przeczyta³am, Wyzwanie - 52 ksi±¿ki w 2018,
Avatar u¿ytkownika - marysilver
marysilver
Przeczytane:2017-10-08, Ocena: 4, Przeczyta³am, Przeczytam 52 ksi±¿ki w 2017 r.,
Avatar u¿ytkownika - antila
antila
Przeczytane:2017-05-08, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam,
Inne ksi±¿ki autora
Zguba
Jakub Æwiek0
Ok³adka ksi±zki - Zguba

Krótkie wakacje Dzwoneczka nieomal koñcz± siê tragedi±. Gdy wró¿ka budzi siê po wielomiesiêcznej ¶pi±czce, odkrywa, ¿e ca³e ¿ycie, jakie...

Wendy
Jakub Æwiek0
Ok³adka ksi±zki - Wendy

Po piêciu latach od ostatniej wizyty, siedemnastoletnia Majka ponownie zjawia siê ma³ym miasteczku na polsko- czeskim pograniczu, gdzie mieszka jej kuzyn...

Cytaty z ksi±¿ki

Ale ksi±dz Jan przy³o¿y³ palec do ust, u¶miechn±³ siê smutno i powiedzia³:
- To nieprawda, ¿e Bóg nie lubi Pottera, Ma³gosiu. W Ko¶ciele s± jednak ludzie, jak biskupi, jak papie¿, których zadaniem jest wskazywanie w³a¶ciwej drogi. W przypadku tak popularnych ksi±¿ek dla m³odzie¿y powinni wyraziæ swoje zdanie i to zrobili. Osobi¶cie ubolewam, ¿e ulegli mocy s³owa "magia" i nie dostrzegli, ¿e to tylko przebranie dla opowiastki o przyja¼ni i walce dobra ze z³em. Ale to dla nas lekcja, ¿eby¶my nie oceniali po pozorach, prawda?
- Czy tak samo jest ze "Zmierzchem"? - zapyta³a Weronika siedz±ca z Ma³gosi± w jednej ³awce.
- Nie - odpar³ ksi±dz. - Akurat dla mi³o¶ników "Zmierzchu" Bóg planuje obecnie drugi potop, wiêc nie mów potem, ¿e nie przestrzega³em.

Wiêcej
Recenzje miesi±ca