Okładka książki - Ostatni list patronujemy

Ostatni list

Tom 1 cyklu Nad Sekwaną

Po dwóch latach ciszy Anna Bandurska, ku uciesze swoich czytelników, zabiera nas w podróż do XIX wiecznej Francji. Gdzie ścierają się dwa różne światy, ten romantycznej pachnący lawendą i ten rozdarty konfliktami i wojnami.
Na kartkach tej książki ukazane są losy Teresy, osieroconej córki polskich emigrantów. Wybuch wojny francusko-pruskiej, w której Teresa tarci męża. Po tragicznej śmierci małżonka kobieta zmuszona jest wyprowadzić się z Angers do niewielkiego miasteczka Amantes, otoczonego zewsząd malowniczymi winnicami. Nowe miejsce jest piękne, ale skrywa mnóstwo tajemnic, a im bardziej Teresa wgłębia się w ich odkrywanie, tym bardziej naraża się na kłopoty.
Szarmancki baron, sąsiad z trójką synów, romantyczny nauczyciel i listy tajemniczej Cécile. W jaki sposób wpłyną na dalsze losy Teresy?

Okładka, która przyciąga, te oczy nas czarują, wabią, a to tylko preludium, do tego, co kryje cała książka.
Teresa to postać złożona, wywołująca w nas skrajne emocje, na początku jest nam jej żal, bardzo jej współczujemy, ale gdy historia nabiera tempa jej wahania, niezdecydowanie wywołuje w nas irytację. Jednak definitywnie stanie się nam bliskim towarzyszem w odkrywaniu prawdy o Cécile.
To dzięki niej mamy też możliwość odkryć świat arystokracji w XIX wiecznej Francji świat konwenansów, emocji i tajemnic.
Anna K. Bandurska to autorka z niesamowitą wyobraźnią, to profesjonalistka, tu wszystkie szczegóły są przemyślane i dopracowane. Czuć tu ogrom pracy włożonej w bogate tło obyczajowe i historyczne. Duży plus za rewelacyjnie ukazane przeżycia psychologiczne postaci i wiernie oddaną rzeczywistość społeczną.

„Ostatni list” sentymentalna opowieść z przesłaniem, jedna z tych, które czyta się w każdej wolnej chwili. Niezwykle urzekająca historia o stracie, rozczarowaniu, miłości i tajemnicy.

Informacje dodatkowe o Ostatni list:

Wydawnictwo: Axis Mundi
Data wydania: 2025-08-13
Dodał/a opinię: Ela-Monia

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Ostatni list

Kup książkę Ostatni list

Francuz
Anna K. Bandurska0
Okładka ksiązki - Francuz

Najtrudniej wytłumaczyć… niewinność. Francja, dziesięć lat po upadku powstania styczniowego. Anna Dworzak, córka polskich patriotów, podejmuje ważną...

Opad
Opad