Okładka książki - Ostatni list patronujemy

Ostatni list

Tom 1 cyklu Nad Sekwaną

Francja XIX wiek.

Główną postacią tej powieści jest Teresa, polska emigrantka. Podczas francusko- pruskiej wojny zginął jej mąż. Nie wdając się w szczegóły i  powody, dodam, że Teresa zmuszona jest do przeprowadzki. Teraz ma zamieszkać w niewielkim domku w Akwitanii. Rozżalona, samotna wdowa rozpoczyna nowe życie. Poznaje mieszkańców, rozpoczyna pracę jako nauczycielka w pobliskiej szkole.

Jej nowy dom stoi w otoczeniu pięknych winnic, natomiast jego wnętrze skrywa pewne tajemnice. Teresa postanawia dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat. Nie wszystkim się to spodoba, niektórzy nawet będą jej grozić. Teresa nie wie, komu może zaufać a kogo się wystrzegać.

"Ostatni list" to druga książka tej autorki, którą przeczytałam.  Podobała mi się nieco bardziej od debiutu, chociaż obie są w podobnym stylu, to ta wydaje mi się bardziej dopracowana i rozbudowana. Nie brakuje tu zróżnicowanych postaci, ciekawych wątków, nawet zabawnych sytuacji.  Jest romans, jest sensacja, są tajemnicze listy, oraz historia z przeszłości, z ktorą są związane.

Po pierwszych stronach opisujących przybycie młodej Cecylii, akcja zmienia się, całkowicie i nie wraca do niej. Długo nie wiedziałam, po co był taki początek, zupełnie nie związany z Teresą, ani jej życiem. Jednak z czasem okazało się, że wszystko było po coś.

Jeśli chodzi o główną bohaterkę, to wzbudzała we mnie mieszane uczucia.  Początkowo było mi jej żal, z czasem więcej denerwowało mnie to jaka jest. No właśnie nie wiem, czy bardziej nieporadna, czy taka mimoza, co to prędzej się rozpłacze, niż coś zrobi. Jednak zyskała w moich oczach, kiedy w końcu wzięła sprawy w swoje ręce i załatwiła co trzeba.

Ogólnie to bardzo przyjemna lektura, polecam.

Informacje dodatkowe o Ostatni list:

Wydawnictwo: Axis Mundi
Data wydania: 2025-08-13
Dodał/a opinię: Euka

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Ostatni list

Kup książkę Ostatni list

Francuz
Anna K. Bandurska0
Okładka ksiązki - Francuz

Najtrudniej wytłumaczyć… niewinność. Francja, dziesięć lat po upadku powstania styczniowego. Anna Dworzak, córka polskich patriotów, podejmuje ważną...