Zima w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2013-11-21
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788363965075
Liczba stron: 232
Dodał/a książkę: elibri

Ocena: 5.33 (3 głosów)

To już ostatnia książka z serii W kuchni Pięciu Przemian, z której ponad 100 przepisów nie tylko wzbogaci twój zimowy jadłospis, ale będzie także idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian.

Zimowe dania również mogą być ciekawymi kompozycjami bogatymi w smaki. Spożywając produkty, które przechowują się w naturalny sposób, takie jak ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, możesz skomponować zbilansowane i zdrowe dania.

Gotuj więc gęste zupy, kasze, piecz ciasta z orzechami i rodzynkami, pij rozgrzewające napoje z cynamonem i goździkami. Zimowe pożywienie ma głównie pomagać w utrzymaniu ciepła - przed wyziębieniem i w zharmonizowaniu organizmu pomocne będą szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z większą ilością rozgrzewających przypraw. Gdy dodatkowo przygotujesz je zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian, możesz mieć pewność, że twoja zimowa dieta będzie obfita w zdrowe i zbilansowane posiłki.

Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną, placki orzechowe, zupa migdałowa, tradycyjne łazanki z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami... dzięki nim odkryjesz bogactwo zimowych smaków kuchni Pięciu Przemian!

Kup książkę Zima w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie

Opinie o książce - Zima w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie

Avatar użytkownika - Sil
Sil
Przeczytane:2014-03-17, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2014, Posiadam,
Zgodnie z informacją zamieszczoną na skrzydełkach książki Anny Czelej, metoda gotowania według Pięciu Przemian wywodzi się ze Wschodu. Zakłada ona, że w każdej z pięciu grup smakowych znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające. Do tego każdy produkt, w zależności od posiadanych właściwości, wpływa na organizm człowieka w określony sposób. Celem kuchni Pięciu Przemian jest uzyskanie harmonii. By ją osiągnąć należy spożywać produkty spożywcze w pięciu smakach, nie eliminując przy tym żadnej grupy ani żadnej przemiany. To tyle dość drętwej teorii, którą należy przełożyć z obcego na nasze.   Do tytułowych Pięciu Przemian zalicza się następujące przemiany i towarzyszące im smaki: *przemiana ognia - w jej wypadku mamy do czynienia ze smakiem gorzkim, * przemiana ziemi - smak słodki, * przemiana metalu - smak ostry, * przemiana wody - smak słony, * przemiana drzewa - smak kwaśny. Takie przedstawienie przemian chyba nieco wyjaśnia - wypunktowane powyżej smaki są nam wszystkim znane i na co dzień się z nimi spotykamy, choć nie zawsze zwracamy na nie uwagę. Każda przemiana została zaopatrzona w produkty yin, mające własności wychładzające i nawilżające, zrównoważone yin-yang oraz rozgrzewające yang.   Książka Zima w kuchni pięciu przemian wyposażona została w Tabelę aspektów smakowych produktów zimowych, które powinny być spożywane w okresie od 22 ...
(czytaj dalej)
Pozycja wydaje się bardzo ciekawa, koniecznie muszę ją przeczytać, ponieważ przepisy w niej zawarte są bardzo oryginalne.
Link do opinii
Jako dietetyk i kucharka z zamiłowania zdecydowanie MUSZĘ przeczytać tą książkę
Link do opinii
Inne książki autora
Lato w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Anna Czelej0
Okładka ksiązki - Lato w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie

Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu sezonowe owoce i warzywa wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami...

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian
Anna Czelej0
Okładka ksiązki - Wiosna w kuchni Pięciu Przemian

Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie pierwsza...

Reklamy