Na g³odzie

Ocena: 4.75 (4 g³osów)

A G£ODZIE. Moja historia walki z na³ogiem.

Ojciec i syn. Mi³o¶æ i ¿al. Uzale¿nienie i terapia. Bunt i pojednanie. Prawdziwa, przejmuj±ca historia zwyk³ej rodziny, opowiedziana z dwóch perspektyw – Davida Sheffa i Nica Sheffa, uka¿e siê w styczniu nak³adem wydawnictwa Poradnia K: pamiêtnik syna pod tytu³em „Na g³odzie” i relacja ojca – „Mój piêkny syn”. Na pocz±tku stycznia 2019 roku premierê bêdzie mia³ film, którego scenariusz zosta³ oparty na obu ksi±¿kach.

Ksi±¿ka zatytu³owana „Na g³odzie” to pamiêtnik m³odego Nica – pe³na nadziei historia wyzwalania siê z na³ogu.

¦wiadectwo Nica to przejmuj±cy, surowy zapis walki z na³ogiem. To portret ch³opaka, który otar³ siê o ¶mieræ, ale nigdy nie straci³ nadziei. Ksi±¿ka ma formê pamiêtnika, w którym Nic szczegó³owo, bez znieczulenia opisuje swoje zmagania z uzale¿nieniem i drogê do wyzwolenia siê z na³ogu. Wspomina dzieciñstwo i pierwszy raz, kiedy pi³ alkohol. Potem siêga po narkotyki, by wkrótce uzale¿niæ siê od metamfetaminy. Ostrym i przejmuj±cym g³osem Nic Sheff dzieli siê z nami prawdziw± histori± swojego upadku – mentalnego i fizycznego. Do¶wiadczamy z nim chwil ekstazy i szaleñstwa w narkotykowym odurzeniu, a tak¿e bólu i lêku przed odrzuceniem, i wreszcie – przed ¶mierci±. Ksi±¿ka „Na g³odzie”, podobnie jak „Mój piêkny syn”, jest bestsellerem „New York Timesa”.

Informacje dodatkowe o Na g³odzie:

Tagi: biografie narkotyki reporta¿e

wiêcej

Kup ksi±¿kê Na g³odzie

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Na g³odzie - opinie o ksi±¿ce

Nie minê³o zbyt wiele czasu od przeczytania relacji Davida. Ojca uzale¿nionego od metamfetaminy Nicholasa. Teraz przyszed³ czas na poznanie wersji z ust samego Nica. Po czê¶ci wiadome by³o czego siê spodziewaæ. W koñcu drzwi uchyli³ mi ju¿ David. Jednak pamiêtajmy, ¿e to tak naprawdê dwie ró¿ne historie, dwie ró¿ne walki. Walka rodziny o ¿ycie dziecka i w³asne ¿ycie. O godno¶æ, przysz³o¶æ, ale i codzienno¶æ. Tak¿e walka o siebie, by ratuj±c nie poci±gn±æ na dno siebie samego. Walka ch³opaka o ka¿dy dzieñ, walka o wygranie z na³ogiem, który w dzisiejszych czasach czyha za ka¿dym rogiem. Walka o odzyskanie zaufania i bycie akceptowanym.

Jak to jest byæ na szczycie i spa¶æ na dno? Wstawaæ z tego dna wielokrotnie i l±dowaæ tam ponownie? Nic Sheff wie i to a¿ za dobrze. Uzale¿niony od alkoholu i narkotyków w tym metamfetaminy, któr± uznaje siê za jedn± z najbardziej wyniszczaj±cych organizm trucizn.
Nicholas swoj± przygodê z narkotykami zacz±³ niezwykle wcze¶nie. Maj±c zaledwie dwana¶cie lat mia³ za sob± pierwsze do¶wiadczenia seksualne, popala³ marihuanê i nie umia³ znale¼æ swojego miejsca. Pewny, ¿e da sobie radê, bo ojciec te¿ bra³ i ma siê dobrze, wiêc czemu z nim mia³oby byæ inaczej. A jednak...

"Na g³odzie. Moja historia walki z na³ogiem" to zapis wspomnieñ i prze¿yæ Nica Sheffa. Choæ jego historiê po czê¶ci mogli¶my poznaæ za spraw± "Mój piêkny syn" to jednak punkt widzenia ma tu ogromne znaczenie. Mo¿emy lepiej poznaæ nastolatka, a potem doros³ego mê¿czyznê. Jego psychikê oraz charakter.
Niezwykle gorzka i brutalnie szczera relacja Nica szokuje. Nie jest wyidealizowana co momentami mog³am odczuæ czytaj±c wyznania Davida. Nicholas nie owija w bawe³nê. Pisze jak by³o. 642 dni, które s± relacjonowane niezwykle szczegó³owo i bezpo¶rednio. Oczywi¶cie nie wszystkie z tych dni tu s±. Pojawiaj± siê te, które maj± znaczenie i mog± co¶ pokazaæ, czy przekazaæ. Momentami ho³ubi fakt uzale¿nienia. Chce w nim trwaæ, nie widzi powodu, by siê z niego wyrwaæ, by cokolwiek zmieniæ. Jest zadufany i cieszy siê faktem, gdy dziêki zwi±zkowi z Zeld± staje siê równie¿ s³awny i znany. Nie potrzeba mu nic wiêcej do szczê¶cia. Ale znów upadek na samo dno powoduje, ¿e dostrzega te¿ z³e strony ¿ycia w na³ogu. Traci nie tylko siebie, ale i rodzinê. Okazuje siê, ¿e naprawdê trzeba siêgn±æ dna, by zrozumieæ, w jakim bagnie siê ¿yje. Nic dopiero wtedy otwiera oczy i zaczyna poraz kolejny walkê z samym sob±.

Dwie relacje, dwa punkty widzenia, lecz jedna historia. Niby podobne, a jednak diametralnie inne. Tematyka poruszana ju¿ niejednokrotnie. Niby nic nowego nie zosta³o tu odkryte, a jednak ka¿d± kolejn± ksi±¿kê o narkomanii bêdê czytaæ ¶wiadomie i z zainteresowaniem. Dziêki Nicowi mog³am zrozumieæ ¶wiat uzale¿nionych. Nie ka¿dy narkoman æpa, bo tak mu jest dobrze. Nie ka¿dy ma si³ê i cel, by walczyæ o lepsze jutro. Najwa¿niejsze jednak by jakiekolwiek kroki ku wyzdrowieniu wykonywali dla siebie. Nie mo¿na ich robiæ dla kogo¶, bo gdy tego kogo¶ zabraknie znów zostajemy na lodzie. Osi±gniêty cel bêdzie niczym i znów wyl±dujemy na dnie. W¶ród narkomanów czêsto walka z na³ogiem jest Syzyfow± prac±. Wtoczony kamieñ spada i pracê trzeba zaczynaæ od nowa. Nic pokaza³ jak to wygl±da i nie koloryzowa³ tego co musia³ prze¿yæ by zrozumieæ pewne sprawy. Dla mnie ksi±¿ka niezapomniana i warta uwagi.

Ciê¿ko by³o mi przeczytaæ wspomnienia ojca, które s± zawarte w "Moim piêknym synu", ale czytaj±c pamiêtnik Nica, jestem ca³kowicie zdruzgotana.

My¶la³am, ¿e to, co opisywa³ jego ojciec jest przera¿aj±ce, ale teraz, znaj±c opowie¶æ ch³opaka dotar³o do mnie z pe³n± groz± jakim powa¿nym problemem jest uzale¿nienie. ¯e branie narkotyków jest idealn± pochylni± do stoczenia siê na samo dno. To, co robi³ Nic, ¿eby znów zaæpaæ, zaspokoiæ swój g³ód, by³o przera¿aj±ce. Jak traktowa³ samego siebie oraz innych.

Nie wiem jak mam prze³kn±æ tê ksi±¿kê. Nie jestem w stanie sobie czego¶ takiego wyobraziæ, ¿e ludzie dobrowolnie godz± siê na takie upodlenie. Zdajê sobie sprawê, ¿e ju¿ pó¼niej "ten jeden raz" i "tylko na spróbowanie" zamienia siê w chorobê, której cz³owiek nie jest w stanie opanowaæ, jednak¿e, sam Nic wspomina, ¿e nie zawsze by³ na haju, ¿e gdzie¶ tam jego zdrowy rozs±dek przemawia³, wiêc nie rozumiem czemu sam nie szuka³ pomocy.

W temacie narkotyków nie jestem ekspertem, nigdy nie mia³am z nimi styczno¶ci i jako¶ nigdy mnie do nich nie ci±gnê³o, ale po przeczytaniu tej ksi±¿ki uwa¿am, ¿e powinno siê te sprawy poruszaæ ju¿ od najm³odszych lat szkolnych, ¿eby m³odzi ludzie wiêcej wiedzieli, do czego to wszystko mo¿e prowadziæ. Szczególnie w czasach, gdzie u¿ywki s± praktycznie ogólnodostêpne.

Avatar u¿ytkownika - niepoczytalna
niepoczytalna
Przeczytane:2019-03-07, Ocena: 4, Przeczyta³em,

W pu³apce uzale¿nienia
Wiele osób zapewne kojarzy ksi±¿kê "Mój piêkny syn", lub przynajmniej jej ekranizacjê ("Mój piêkny ch³opak"). Jest to historia ojca, który zderza siê z narkotykowym na³ogiem syna oraz wszystkimi jego konsekwencjami. Mniej znan± pozycj± jest "Na g³odzie" – historia na³ogu, ale opowiedziana z perspektywy syna. Chocia¿ historia relacji miêdzy ojcem i synem by³a mi znana z poprzedniej lektury, postanowi³am j± uzupe³niæ o inny punkt widzenia i nie zawiod³am siê – opowie¶æ Nicka Sheffa stawia akcent w zupe³nie innych momentach i niektóre wydarzenia i ludzi ukazuje w zupe³nie innym ¶wietle.

D³uga droga w dó³
Ksi±¿ek o walce z na³ogiem, napisanych z perspektywy uzale¿nionego, na rynku wydawniczym pojawi³o siê ju¿ wiele. Dlaczego zatem warto siêgn±æ po kolejna z nich? "Na g³odzie" nie opowiada niczego nowego – wszystkie mechanizmy uzale¿nienia, wyobcowanie, ¿ycie w zaprzeczeniu, rozpad wiêzi emocjonalnych – to wszystko ju¿ znamy. Mo¿na by rzec: historia jakich wiele. Opis trudnej walki o ka¿dy dzieñ w trze¼wo¶ci, kryzysy, za³amania, kolejne programy odwykowe… Czy naprawdê warto to przeczytaæ? Warto, ale przede wszystkim w po³±czeniu z "Moim piêknym synem". Obie pozycje idealnie siê uzupe³niaj± i pokazuj± jak te same sytuacje s± odbierane przez innych ludzi. Wydarzenia bagatelizowane przez ojca, w sposób destrukcyjny wp³ynê³y na ca³e ¿ycie syna. Choæ wydawa³oby siê, ze David Sheff przeanalizowa³ ca³e ¿ycie swojego dziecka i b³êdy jakie pope³ni³ w jego wychowaniu, dopiero przy lekturze "Na g³odzie" widaæ jakie piêtno odcisnê³y one na psychice dorastaj±cego ch³opaka.

Portret uzale¿nienia
Chocia¿ pod wzglêdem literackim "Na g³odzie" trudno uznaæ za dzie³o wybitne, to je¿eli chodzi o przedstawienie psychiki g³ównego bohatera, mechanizmu uzale¿nienia i zaburzeñ osobowo¶ci jest to na pewno pozycja, której nie powinno siê przegapiæ. W po³±czeniu z "Moim piêknym synem" daje nam obraz tego jakiego spustoszenia w cz³owieku i jego najbli¿szym otoczeniu dokonuj± narkotyki. Poza wszystkimi aspektami technicznymi jest to przede wszystkim smutna i poruszaj±ca historia rodzicielskiej rozpaczy i ciê¿kiej walki ze ¶mierteln± chorob±. Dla wszystkich osób zainteresowanych tematyk± uzale¿nieñ – lektura obowi±zkowa.

Avatar u¿ytkownika - pobarski
Spotkamy siê we ¶nie
Cicha noc
Jolanta Kosowska
Cicha noc
Ulica Pazurkowa. Zaklinacz kotów
Aleksandra Struska-Musia³ ;
Ulica Pazurkowa. Zaklinacz kotów
Zbój
Nigdy przenigdy...
Emilia Jachimczyk
Nigdy przenigdy...
A na niebie blask od gwiazd. Opowie¶ci na Bo¿e Narodzenie
Beata Agopsowicz ; Renata Czerwiñska ; Daria Kaszubowska ; Ma³gorzata Lis ; Emilia Litwinko ; Magdalena Mikutel ; Natalia Prze¼dzik ; Katarzyna Targosz
A na niebie blask od gwiazd. Opowie¶ci na Bo¿e Narodzenie
Ksiê¿yc nad Vajont. Echo