Okładka książki - Mały Książę

Mały Książę

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2010-09-01
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 83-7200-849-3
Liczba stron: 94
Dodał/a recenzje: marcin

Ocena: 5.32 (128 głosów)

Na Ziemi zwątpił...



Wyciągnąłem dłoń ku innemu światu, gdzie nie ma dla mnie miejsca: zbyt poważnie widzę łzy, nie wiem co jest moim obowiązkiem, a co pracą. Szkoda, że jestem już taki, że minąłem granicę szóstego nieba, ze wiatr nie wywołuje u mnie płaczu. Więc trzymam inny świat w dłoniach, mam swój samolot, mam farbki i groźne zwierzęta dzikich puszcz. Uśmiecha się do mnie słońce, pustynia i mur, na którym raz siedział mały chłopiec; w dawnych czasach, w niedostępnym dla wspomnień dzieciństwie.



Zielone spodnie powiewają wśród gwiazd, jak marzenia astronautów w łóżeczkach, a bociany i kaczki ciągną podróżnika tam, gdzie wzrok nie sięga i nigdy nie dosięgnie. A ten widzi wszystko nie poprzez liczby, lecz tak, jak chce serce. W ciemnej przestrzeni żyją królowie nicości liczący swe szczury i bankierzy, władający swymi pustymi szufladami. Tylko poczciwy latarnik daje wiarę w sens oddechu. I miłości.



Wędrowne ptaki odleciały w przestworza, na zachód słońca trzeba czekać tak długo. Kwiaty bronią się jak mogą przed tygrysami, parawany i klosze nie chronią ludzi przed zranieniem. Jedynie jadowita żmija da nam wieczny sen. Chytrość, obojętność i oszustwo należy znać, by przeżyć w tej wymianie towaru, gdzieś wśród lasu, na bocznicy. Trzeba prosić o wszystko, czego tylko zapragną usta, nawet jeśli wydają nieprzyjemny dźwięk.



Ważne, że gwiazdy śmieją się do ludzi, mój filozofie.



Krocząc przez pustynię mały chłopczyk znalazł silne ochronne ramiona, niosące w majaczeniu jego ciało ku jutrze. Tam, pośród świecących ślepi, czerwonej krwi i ciemności wilgotnej, nie było nic, a tylko słodka tajemnica tworzyła myśli. Aż przyszła kolej na krok do przodu tego, kto znalazł tę jedną, której szukał. Zrozumiał samotność, jej sens i smak, a zabrakło odwagi, by zostać.



Piasek stłumił odgłos upadku.



Dziś tylko pozostały nam dwie karty, proste rysunki, prawie bezbarwne, gorzkie. Na jednej widać salutowanie słońcu, druga trąci białością żałośnie. Ale można oddychać czasem pustyni, można być spokojnym o to, że ten wers jeszcze wzrusza. I ta krótka nota edycyjna, tłumaczona kilka razy, jest dla nas - to list: "Dajcie tę radość i powiedzcie, że byliście pod tamtą gwiazdą. A gdy usłyszycie dzwonków dźwięk, miliony głosów tych małych brzękadeł, miejcie świadomość, że tajemnicę zgłębiliście, nie bądźcie smutni, jako i on się nie smucił i dajcie mi znać, że wreszcie wrócił".



Za dużo chciałbyś wiedzieć, Mały Książę. Zbladłbyś już nie tylko od ukąszenia żmii, ale na widok bezbronnych róż, którym codziennie podrzyna się gardła. W ogrodzie gołe kwiaty zwiędną na twych oczach po raz wtóry. Ze wstydu. Wśród tysięcy lisów nie znajdziesz przyjaciela, wcześniej okradną cię z gwiazd i złotych loków, niż pozwolą się oswoić. Tutaj prędkość życia zabrania myśleć o lalkach z gałganków. Do szyby w pociągu przykleiłbyś się dosłownie. Z przypadkowo wypowiedzianych słów już nie poznasz historii drugiego. Nie wierząc samemu sobie, nic nie mówi. Szczerość zabija jak ból. Jak zatruta w studni woda.



Niektórzy spadają z nieba. Takim łatwiej jest się porozumieć, gdyż znają lepsze powietrze. Tam, w górze, z głową ponad chmurami, oddycha się przyjemniej i łatwiej! Jednym krokiem okrążyć można Ziemię, śmiechem wprawić w ruch milion dzwoneczków, silnym ramieniem obudzić pustynię. W zachwycie i szczęściu - piersią grubieć pełną. Jak więc poznać drugiego? Chyba łatwiej zbudować sobie nieśmiertelność… Słowa nie mają znaczenia i poważne ich traktowanie rodzi nieszczęście. Przekonałeś się o tym bardzo szybko, Mały Książę. Wszystko, co ma postać myśli i daje się wyrazić słowami, jest jednostronne, jest połowiczne, brakuje mu całości i dopełnienia.



Tobie wystarcza patrzenie na gwiazdy i wiara, że gdzieś tam jest twój kwiat. Przy całym pięknie, róże mają jednak naturę efemeryczną. Nie chciałeś w to wierzyć. Czy powróciwszy, spotkałeś swą miłość? A może zdradziła cię z motylem? Z baobabem? Widzisz trzy wygasłe wulkany? Ile widzisz palców?



Nie odpowiadaj. Zwalniam cię z udzielenia odpowiedzi. Jestem rozmówcą rozsądnym, na tym opiera się mój autorytet. Zapewne nie zamieniłbyś się w morskiego ptaka, ale z kwiatka na kwiatek –jak z planety na planetę - udałoby ci się przelecieć. Tragedię napisało życie, mój filozofie. Tak więc po raz kolejny nie odpowiesz. Jesteś nieodpowiedzialny za własną róże. To nie twoja wina, że okazała się próżna, że nie mogłeś jej wierzyć. Inne na twój widok mdleją, więdną i gubią płatki. Tę jedną pokochałeś. Ona cię oswoiła.



Mały Książę, mówiłeś, że między ludźmi bywa się samotnym. Między ludźmi jest przede wszystkim duszno. Samotność jest dopiero potem albo nie ma jej nigdy. W histerycznym ruchu warg drudzy łapią powietrze, zabierając sobie przestrzeń. Wszyscy, masowo. Każdy chce być dryfującą na oceanie wyspą, każdy chce zgromadzić na sobie całą ludzkość i udowodnić, jak wiele znaczy. Kontynenty – tam się tłoczą, wykonując pięćset jeden milionów sześćset dwadzieścia dwa tysiące siedemset trzydzieści jeden wdechów i wydechów w dziesięć tysięcy dziewięćset pięćdziesiąt siedem zachodów słońca. Jestem poważny, jestem dokładny.



Zanim umyję ręce, chciałbym jeszcze jedną rzecz powiedzieć; starzejcie się wszyscy czym prędzej! Marszczcie się, skrzeczcie, ślepnijcie w błędnym kole tępego świata. Pozwólcie, że wrócę do siebie. Być może nie zrozumiem jej nigdy, być może już jej nie będzie, nadal jednak jestem potężnym księciem planety. Używajcie swego czasu nierozsądnie, jak do tej pory. Kalkulujcie, porównujcie, wsłuchujcie się w cyfry. Odpowiadajcie na pytania takich jak ja. Tylko tyle możecie dla nich zrobić. Trzymajcie się. Ja znikam, chociaż w ręce jeszcze tkwi lekko zwiędła róża.

Kup książkę Mały Książę

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Opinie o książce - Mały Książę

Avatar użytkownika - katarzynka16sz
katarzynka16sz
Przeczytane:2017-04-15, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Wracam do tej książki bardzo często. I pewnie wrócę nie raz. Trzeba ja mieć i czytac Gdyby była ocena wyższa niż 6 przyznałabym ja.
Link do opinii
Avatar użytkownika - muszkasia
muszkasia
Przeczytane:2016-11-05, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, ulubione, 26 książek w 2016, po niemiecku,
Piękna książka, do której trzeba dorosnąć. Przeczytałam drugi raz, choć za pierwszym (jako dziecko) niewiele jeszcze z niej rozumiałam. Tym razem dodatkowo przeczytałam ją w innym języku i jestem nią zachwycona.
Link do opinii
Avatar użytkownika - dunia20002
dunia20002
Przeczytane:2015-08-22, Ocena: 1, Przeczytałam,
Wszyscy tak chwalą tą książkę ale ja zaliczam ją do tych najgorszych. Właściwie o żadnej książce nie mam tak niskiego zdania. I nie chodzi o to że jeszcze do niej nie dorosłam, bo czytałam juz książki, które można zaliczyć do podobnego stylu i klasyki, i te mnie zachwyciły. Sama też bardzo starałam się zrozumieć o co w niej tak naprawde chodzi. Sięgnełam w tym celu do niej po raz kolejny jakiś czas później. Niestety nic to nie zmieniło-wręcz odwrotnie
Link do opinii
Avatar użytkownika - Valancy92
Valancy92
Przeczytane:2016-10-20, Ocena: 6, Przeczytałam, 12 książek 2016,
Trudno się dziwić, dlaczego tak wielu ludzi co jakiś czas powraca do tej książki. "Mały Książę" pełen jest zwykłych, prostych prawd, o których zapominamy w naszej codziennej gonitwie. Przypomina, że czasem warto zatrzymać się i spojrzeć na świat oczami dziecka: wierzyć i ufać, podziwiać i kochać, oddawać się całym sercem zwykłym, najprostszym czynnościom. Umieć zauważyć piękno zachodów słońca, uśmiechać się, patrząc w gwiazdy... Wiedzieć, że gdy się posiada mniej, wtedy kocha się mocniej. Trudno ocenić tę książkę na mniej, niż "6".
Link do opinii
Avatar użytkownika - zaczytana99
zaczytana99
Przeczytane:2014-11-12, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Fenomen, który ostatnimi czasy robi jeszcze większą furorę.
Link do opinii
Avatar użytkownika - alkatraz
alkatraz
Przeczytane:2016-10-25, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2016,
Jedna z pierwszych książek, jakie przeczytałam w dzieciństwie i wywarła na mnie ogromny wpływ. Staram się żyć według pięknych i mądrych sentencji w niej zawartych, nie zatracić nigdy drzemiącego w sobie dziecka. Najlepsza opowieść o przyjaźni, miłości, dojrzewaniu i oswajaniu. Każdy powinien ją poznać, aby przypomnieć sobie o tym co najważniejsze - to nie przedmioty materialne lecz wartości duchowe są najważniejszym sensem istnienia.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Regalia
Regalia
Przeczytane:2016-08-11, Ocena: 3, Przeczytałam, Beznadzieja, Coś do powiedzenia mam,
Czym się oni rajcują, że ta książka niby jest 'piękna i wspaniała'?
Link do opinii
Avatar użytkownika - Mamalea
Mamalea
Przeczytane:2016-08-24, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2016,
"Małego Księcia" chyba nie trzeba przedstawiać. Tym razem przeczytane głośno dziecku na wakacjach i to pozwoliło mi spojrzeć nieco inaczej na tę lekturę, prosto i dosłownie, okiem trzylatka przejętego rozrastaniem się baobabów i zachwyconego procesem ich usuwania. Od mojego słuchacza dowiedziałam się, że pijak jest głupi, że na planecie latarnika nie można się wyspać, że Róża może zostać zaatakowana przez tygrysa, bo jest kobietą, a kobiety nie potrafią się bronić. Wielopoziomowa i wielopokoleniowa baśń. Polecam do rodzinnego czytania, mimo iż od najmłodszych możemy usłyszeć, że wolą patrzeć oczami niż sercem oraz, że niewidzialny dla oczu jest duch, bo jest zrobiony z takiej szmaty ;-)
Link do opinii
Avatar użytkownika - CicheBaBum
CicheBaBum
Przeczytane:2016-05-01, Ocena: 4, Przeczytałam,
"STAJESZ SIĘ NA ZAWSZE ODPOWIEDZIALNY ZA TO CO OSWOIŁEŚ"- ten fragment jak echo pobrzmiewa w mojej głowie. Ostatnio kupiłam ją ponownie za jedyne 5zł w promocji hipermarketu, ale z ciekawości zaczęłam czytać przed snem swoim dzieciom. I jak na nią reagują? 3 i 9- cio latek zasypiają! Świetny środek nasenny : ). A ja? Czytam dalej i uronię łezkę razy jakieś 10? Nie mogę jej polecić bo jest obowiązkową lekturą szkolną. Kiedy coś staje się obowiązkiem przestaje być już przyjemnością, ale ta może nią się stać. W końcu jako dorosła do niej wróciłam. Na marginesie- zauważyliście fascynację autora cyfrą 6? Ja daję maksymalną ilość punktów, a od dzieci muszę dać sprawiedliwą... 2. Nie protestowały ( często) przeciw czytaniu tej książeczki. 3 i 9- cio latkowie jeszcze nie są na poziomie "nudnej" fabuły ;-). Ocena wypośrodkowana.
Link do opinii
Avatar użytkownika - kozunia97
kozunia97
Przeczytane:2014-02-12, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 26 książek - 2016,
Lektura, do której warto wracać
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:, 12 książek-2016,
"Mały Książe" to książka zarówno dla małych i dużych. Opowiada o prawdziwej przyjaźni, wspaniałej, dziecięcej wyobraźni oraz o problemie dorosłości. Mały książe pobudzi wyobraźnię młodszych czytelników, a starszym przypomni jak to jest być dzieckiem. Najprawdopodobniej, gdyby Pilot, główny bohater, nie spotkał Małego Księcia, bohatera tytułowego, stałby się taki jak inni dorośli, bez wyobraźni i skupiony na liczbach. Na szczęście, jego losy potoczyły się inaczej. Książka poza tym, że przyciąga swoją przyjaznością ma też pewien sekret, który nie każdy zauważy tj. każdy bohater oznacza kogoś innego. Pilot jest dorosłym, który jeszcze nie zdążył zapomnieć o dzieciństwie, Mały Książe jest dzieckiem (co wie chyba każdy), lis jest prawdziwym przyjacielem, Róża kobietą, a ludzie żyjący na planetach to dorośli myślący tylko o sobie (poza latarnikiem), studnia to nadzieja, a znaczenia żmiji w zasadzie nie odkryłam. Zaletą tej książki jest to, że każda osoba może inaczej rozumieć znaczenie bohaterów, np. ja swoje zdanie już przedstawiłam ale ktoś inny może sądzić że to Róża jest prawdziwą przyjaciółką, a lis jest po prostu oswojonym zwierzakiem. Książka uczy nas jak dbać o przyjaźń oraz, że nigdy nie powinniśmy zapominać o dzieciństwie, bo wtedy nasze życie staje sie czarno-białe. Ważnym elementem książki jest też tajemnica dotycząca tego, czy Mały Książe zdołał wrócić do Róży. Wiemy, że umarł poprzez ugryzienie żmiji, jednak nigdy się nie dowiemy czy jego duch spotkał się z Różyczką, czy też chłopiec przepadł na zawsze. Myślę, że książka ma za zadanie obudzić w nas dziecko i najprawdopodobniej w wielu przypadkach jej się to udaje. Nie jestem w stanie znaleźć złego słowa o tej książce, bo jej jedyną wadą jest za mała ilość stron. Serdecznie polecam każdemu, kto chce odnaleźć w sobie dziecko.
Link do opinii
Uwielbiam tę książkę od dzieciństwa. Czytana po raz kolejny, tym razem dziecku, wydaje się inna, może nieco infantylna. Niemniej jakoś nie umiem nie wybaczyć autorowi tej niedoskonałości. Wciąż trafia, wciąż zastanawia.
Link do opinii
Avatar użytkownika - hanka04
hanka04
Przeczytane:2016-06-10, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - książki dla dzieci 2016",
Dawno temu, gdy byłam w szkole podstawowej, zauroczona byłam Małym Księciem. PokazywaL dorosłych ludzi takimi jakich je widzą dzieci: poważni, smutni i robiący wszystko z dziwnych powodów. Teraz gdy jestem dorosła historia małego chłopca nie jest już tak piękna i wymowna. Niestety.
Link do opinii

Głównym bohaterem jest tytułowy Mąły Książe, który pozostawia swoją planetę, na której zagościła jego pierwsza prawdziwa miłość, Róża, i wyrusza w podróż po innych zakątkach jego "świata". Trafia w miejsca, z którego wynosi jakąś ciekawostkę, anegdotę, uczy się tego jak wyglądają i zachowują się inni ludzie, po takim czasie samotności. W końcu trafia na Ziemię, pustynię, gdzie rozbił się Pilot. To właśnie on rysuje mu baranka. Idąc dalej spotyka lisa, który opowiada mu o oswajaniu. I tak przemierza pustynię w poszukiwaniu przyjaźni, na koniec i tak lądując przy swej miłości.

Gdy pierwszy raz sięgnęłam po książkę byłam w piątej klasie podstawówki. Wychwyciłam ją z półek biblioteki szkolnej i siadając w kącie czytelni pochłonęłam ją w parę godzin. Czytało się z łatwością i byłam wprost zachwycona, oczarowana zawartością jak i przesłaniem. Chciałam czytać ją co jakiś czas, ale bałam się straconego czasu, który mogłabym poświęcić na odkrywanie nowych przygód literackich. Więc odłożyłam i obiecałam sobie, że jak tylko zapragnę uciszyć swoją duszę to sięgnę po nią. Jakie było moje szczęście, kiedy dowiedziałam się w drugiej klasie gimnazjum, że jest ona lekturą! Więc z uśmiechem na ustach i zachwytem w sercu sięgnęłam po nią kolejny raz. I ponownie oświeciła mnie swoim blaskiem. Później przeczytałam ją jeszcze dwa razy. Raz, gdy rozdzierała mnie niesamowita tęsknota za domem rodzinnym. Wtedy zrozumiałam ból Małego Księcia. Tylko, że ja nie pozostawiłam za sobą nikogo ukochanego. Przemierzałam planety razem z tytułowym bohaterem, przemierzałam pustynię z Pilotem. Pochłaniałam wszystkie mądrości zawarte w książce, by na koniec, po wielu, wielu latach stwierdzić, że jest to jedna z moich ulubionych pozycji, do której będę wracać tak często jak tylko będę miała okazję czy ochotę. Zwłaszcza, że dostałam swój własny egzemplarz, który jest z dedykacją od siostry na nowy start w życiu, z dala od domu.

Z całego serca polecam lekturę osobom zarówno tym młodszym jak i również z czystym sumieniem ludziom dorosłym. Książka jest ponadczasowa, ponieważ zawiera wartości zgodne z życiem w każdym wieku.

Link do opinii
Książka do której uwielbiam powracać. Jak byłam mała zachwycałam się rysunkiem węża boa, który trawił słonia. Do dziś ten rysunek wywołuję u mnie duży uśmiech na twarzy :) Cała treść tej książki jest świetna. I nieważne, czy odbiorca ma 5, czy 99 lat. "Mały Książę" zawsze przekaże pozytywne wartości. U mnie sprawdza się także na kiepskie dni, bo od razu potrafi poprawić mi humor.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Nuki47
Nuki47
Przeczytane:2016-03-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 26 książek 2016,
Niektórzy z nas niemal codziennie zastanawiają się czy istnieje życie poza Ziemią, ale czy wpadłoby nam do głowy to, że na jednej z malutkich planetek żyje sobie chłopiec o złotych włosach, który bardzo chciałby mieć przyjaciela? Mały Książę? Teoretycznie jest taka możliwość. Na tej planecie mogłaby rosnąć piękna, aczkolwiek wybredna róża, która mimo to potrafi kochać. Możliwe jest też, że w poszukiwaniu swojego towarzysza przemierzył naprawdę dobry kawał świata (aż 7 planet!). Podczas podróży zdążył poznać różnych dorosłych. Dorosłych, którzy w większości wydawali mu się bardzo dziwni albo śmieszni. Ostatnim punktem jego wędrówki była Ziemia. Najdziwniejsza ze wszystkich dotąd znanych mu planet. Mieszkają na niej różni ludzie, różne róże, żmije, kupcy i lis. Jedyny na świecie lis. Na dodatek oswojony. Słysząc coś takiego niejeden z nas mógłby potraktować "Małego Księcia" jako bajkę dla dzieci. I bardzo słusznie, bo tym właśnie jest! Ale należy pamiętać, że "najważniejsze jest niewidoczne dla oczu". Jeżeli chcemy zrozumieć o co naprawdę chodzi w tej historii musimy się w nią wgłębić i dostrzec to, czego nie widać na pierwszy rzut oka. To, że jest to książka o prawdziwej przyjaźni, miłości, śmierci, smutku, szczęściu i o tym, co jest potrzebne w życiu. Pokazuje nam też skutki biegu czasu, skutki dorastania i uczy, żeby nigdy, ale to przenigdy nie zabijać swojego wewnętrznego dziecka (inaczej staniemy się tacy jak król, bankier albo próżny!!!). Piękna i wzruszająca.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Karen72
Karen72
Przeczytane:1996-03-02, Ocena: 6, Przeczytałem, dla synka,
podróżować z Małym Księciem bezcenne :)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Nimphelos
Nimphelos
Przeczytane:2015-05-05, Ocena: 6, Przeczytałam, Ukochane lektury, Lektury szkolne, 2015,
"Mały Książę" to książka, którą powinien przeczytać naprawdę każdy. Nieważne, czy ma sześć, czy sześćdziesiąt lat. Jest to historia piękna, pełna prostoty i opisująca rzeczy najważniejsze. Cały czas trwa w niej atmosfera rozważania, autor ciągle skłania nas do myślenia. Dla mnie czytanie "Małego Księcia" było niezwykłym przeżyciem. Sądzę, że za jakiś czas znów do niego sięgnę...
Link do opinii
Avatar użytkownika - ejotek
ejotek
Przeczytane:2016-01-28, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2016,
Wzruszająca, pouczająca, mądra, uniwersalna, ponadczasowa, o poszukiwaniu wartości, przyjaźni... to są najczęstsze słowa jakimi jest określana ta książka. Większość ludzi ją uwielbia. Zdarzają się pojedyncze przypadki osób, na których klasyk ten nie wywarł tak ogromnego wrażenia jak powinien. Gdzie ja się znajduję? No nie mogę napisać, że w grupie wielbicieli. Dlaczego? To wynika chyba z przymusu... W szkole byłam zmuszona przeczytać coś, co nie do końca rozumiałam. Już sam początek z wężem mnie odstraszył. Ja chyba lubię konkretne książki a nie takie z szerokim wachlarzem domysłów, symboliki i interpretacji. całość recenzji: http://czytelnicza-dusza.blogspot.com/2016/01/antoine-de-saint-exupery-may-ksiaze.html
Link do opinii
Avatar użytkownika - godmyt
godmyt
Przeczytane:2016-01-02, Ocena: 5, Przeczytałam, wyzwanie 2016- 12 książek, Mam,
Piękna opowieść, ponadczasowa i zwracająca naszą uwagę na wartości, które często tracimy z oczu jako dorośli. Każda pora jest dobra by powrócić i przeżyć przygodę z Małym Księciem, który pomaga nam odnaleźć w sobie odrobinę dziecka.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Marcik
Marcik
Przeczytane:2015-04-06, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Będąc już "na świeżo" w temacie lektur postanowiłam się siłą rozpędu zabrać się za "Małego Księcia". Jeżeli mam się przyznać to po raz kolejny... i zakochałam się w tej książce. Fabuła jest bardzo prosta: jest to opowieść o chłopcu, który mieszkał, razem ze swoją różą, na asteroidzie B-612,. Jednak postanawia ją opuścić i wyrusza w podróż po innych planetach, aż w końcu trafia na Ziemię. O całej historii Małego Księcia opowiada narrator - pilot. Książka pod warstwą fantastyczną kryje ogromne pokłady mądrości. Wątpię by ktokolwiek nie znał historii małego chłopca z asteroidy B-612. Jednak im więcej razy się ją przeczyta (i im wolniej) tym lepiej się ją rozumie. Dlatego zachęcam wszystkich, by jeszcze raz sięgnąć po tę lekturę i starać się z niej wyciągnąć jak najwięcej.
Link do opinii
Avatar użytkownika - DanutaB
DanutaB
Przeczytane:2015-08-28, Ocena: 6, Przeczytałam,
"Mały Książę" to opowieść bardzo "mądra" i "zaskakująco nietypowa" jak dla dzisiejszego Świata. "Przyciąga" jak magnez. Jest dobra ,kiedy jest Nam źl;e.
Link do opinii
Avatar użytkownika - emanuella
emanuella
Przeczytane:2015-08-25, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Przepiękna książka o prawdziwej przyjaźni i spełnianiu swoich marzeń. Opowiada także o różnych typach ludzi, a każdy z nich ma jakieś wady. Może jesteśmy jednym z nich ?
Link do opinii
Avatar użytkownika - arven1989
arven1989
Przeczytane:2015-08-15, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2015,, Audiobook, powracam/łam, Mam,
daję jako wybitną bo pomimo upływu lat nadal działa, jedna z ulubionych książek dzieciństwa, jest nie tylko dla dzieci, wczoraj byłam na filmie, jest zupełnie inny, myślę że i tak warty zapoznania się, bo uwspółcześniony, nie zawiodłam się chociaż nic nie zastąpi mi powiastki, to nie jest dokładne odzwierciedlenie książki, dziś przypadkiem Yutabe przekierował mnie na czytaną przez Fronczewskiego, wysłuchałam z przyjemnością do końca, w dzieciństwie wałkowana wielokrotnie
Link do opinii
Avatar użytkownika - LunaE
LunaE
Przeczytane:2015-07-30, Ocena: 6, Przeczytałam,
Uwielbiam, wracam bardzo często. W świecie, którym żyjemy wartości zawarte w książce są bezcenne.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2015-07-07, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 (327) książek w 2015 roku, Dla dzieci,
Kiedy po raz pierwszy, w szkole podstawowej, czytałam "Małego księcia" lektura niezbyt przypadła mi do gustu. Po latach ponownie przypadkiem wpadła mi w ręce, więc postanowiłam, że przeczytam ją jeszcze raz i ocenię jako dorosły już człowiek. Może nie wpadłam znowu w zachwyt, ale tym razem zaczełam dostrzegać zawarte w niej przekazy. I zorientowałam się, że całkiem sporo cytatółw z niej znam na pamięć, na przykład ten dotyczący pijaka i picia. Uważam, że książkę tę, chociaż wydaje się być adresowana dla dzieci, powinni zdecydowanie czytać dorośli.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Edyta_S
Edyta_S
Przeczytane:2015-06-22, Ocena: 6, Przeczytałam,
klasyka nad klasyką, nic dodać nic ując czytać można po tysiąc razy i się nie znudzi
Link do opinii
Avatar użytkownika - monweg
monweg
Przeczytane:2015-06-15, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki - 2015,
Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Chyba każdy zna tę książkę; nieważne w jakim wieku, czy jakiej płci. To przepiękna opowieść, której po przeczytaniu nie da się zapomnieć. Dzięki swojej nieprzemijającej mądrości, staje się bliska sercu większości czytelników. Od pierwszego wydania w 1943 roku posiada rzesze miłośników, co przekłada się na milionowe nakłady na całym świecie. Był pewnego razu Mały Książę, który mieszkał na planecie troszeczkę większej od niego i który bardzo chciał mieć przyjaciela... Mały Książę, to szczególna książka, należąca do klasyki literatury światowej. Nawet dla Exupéry'ego jest to pozycja wyjątkowa. Jedyna, której nadał formę baśni, a także sam zilustrował. Przeznaczona tylko dla dzieci? Zdecydowanie nie! To książka, która dotyka prawd uniwersalnych i nie powinna być odbierana jak bajka. Mały Książę, chłopiec z cywilizacji pozaziemskiej, pochodzący z maleńkiej planety B-612; znaleziony przez narratora - lotnika, który wylądował na Saharze, na środku pustyni. Jako jedyny mieszkaniec swojej maleńkiej planetki, spędzał czas, czyszcząc wulkany, pielęgnując bardzo kapryśną różę, którą bardzo kochał i wyrywając pędy baobabów. Pewnego dnia w poczuciu dotkliwej samotności wyruszył w przestworza na poszukiwanie... przyjaciela. Przyjaźń poznaje się po tym, że nic nie może jej zawieść, a prawdziwą miłość po tym, że nic nie może jej zniszczyć....
Link do opinii
"A oto mój sekret. Jest bardzo prosty: dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu". Piękna historia o sile miłości, rozczarowaniu, zaufaniu, samotności oraz przyjaźni. ,,Mały Książę'' to ulubiona książka mojego dzieciństwa, nieraz do niej wracam. Nie jest to zwykła historia o przygodach złotowłosego chłopca.. zawiera filozofię życia. Mimo wszystkich przeszkód chłopiec wraca do swojej Róży. Polecam!
Link do opinii
Avatar użytkownika - Karolina87
Karolina87
Przeczytane:2015-02-07, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 26 książek 2015,
Powrót do klasyki po latach sprawia, że czyta się inaczej, inaczej interpretuje się słowa małego księcia, który w idealny sposób opisuje naturę człowieka. Bez względu na mijający czas aktualna książka, która nigdy się nie zestarzeje.
Link do opinii
Avatar użytkownika - zuz08zuz
zuz08zuz
Przeczytane:2015-02-15, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Lektura szkolna, przeczytana już po raz kolejny w ostatni dzień ferii, bo w poniedziałek był test (5, hihi :D). Jest to bardzo wartościowa książka z głębokim "drugim dnem" i ciekawie omawialiśmy ją na lekcjach, aczkolwiek przepadam raczej za pozycjami trochę innego typu ;)
Link do opinii
Avatar użytkownika - elizak
elizak
Przeczytane:2014-11-17, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2014,
O Małym Księciu napisano już chyba wszystko. Uniwersalna, poetycka, arcydzieło, słaba, piękna, lektura (a tfu!), przeciętna, naiwna... Dla mnie to opowieść dobra na każdy etap w życiu, zawsze można w niej coś dla siebie znaleźć. Wypełniona po brzegi cytatami, z których trudno by mi było wybrać ten jeden jedyny, ulubiony. Dziś jednak chciałabym opowiedzieć o Małym Księciu widzianym oczami dziecka. Błękitnymi oczami mojej kilkuletniej córeczki. Córeczka od zawsze była zainteresowana książkami. Nie umknęła jej uwadze również cieniutka książeczka pełna kolorowych i czarno-białych obrazków. Kiedy więc jak co wieczór zapytałam: Co dziś czytamy? - wskazała w końcu i na nią. Bardzo szybko zgodziła się z opinią, że dorosłym wszystko trzeba zawsze tłumaczyć i jest to bardzo męczące zajęcie. Z przejęciem wysłuchała opowieści o róży, którą może zaatakować niebezpieczne zwierzę, a do obrony ma zaledwie kilka kolców. Rozbawił ją Pyszałek. Uznała, że praca Latarnika jest nudna, a lisek ma śmieszne uszy. Dla pewności dwa razy powtórzyła, że "dobrze widzi się tylko sercem", a "najważniejsze jest niewidoczne dla oczu", aby nie zapomnieć. Na koniec bez emocji wysłuchała opisu odejścia Małego Księcia. Po co piszę to wszystko? Bo chciałam podzielić się magią tej niezwykłej książki, którą można czytać na wiele sposobów. Nawet wprost, bez doszukiwania się ukrytych znaczeń i symboliki. I choć kiedyś w przyszłości, moja córeczka pewnie na nowo odkryje Małego Księcia, to dziś jest to dla niej opowieść o chłopcu, który mieszka na małej planecie. Ma trzy wulkany, w tym dwa czynne i jeden wygasły. Ma też różę, którą kocha, ale był nieodpowiedzialny i opuścił ją. Na szczęście poznał liska, który wszystko mu wytłumaczył. Mały Książę wrócił więc do swojej róży, aby się nią opiekować i chronić przed dzikimi zwierzętami.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Bas1992
Bas1992
Przeczytane:2014-10-22, Przeczytałam,
Super książka, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. ;)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Rewolwerowiec
Rewolwerowiec
Przeczytane:2011-02-08, Ocena: 5, Przeczytałem,
Po 'Małego Księcia' sięgnąłem z ciekawości.Nie tyle żeby sprawdzić czy ta książka (odpowiedniejsze słowo to 'książeczka') jest naprawdę dobra ale czy i ja będę w stanie poddać się jej urokowi... ...Okazało się,że tak.Chyba w tej krótkiej opowieści naprawdę jest jakaś magia...
Link do opinii
Avatar użytkownika - Maryszka
Maryszka
Przeczytane:2014-08-31, Ocena: 2, Przeczytałem, Mam,
Kolejna książka, którą się zachwycają wszyscy... a ja nie. Owszem, są momenty, które bardzo lubię (np. spotkanie z lisem), ale ogólnie jest to dla mnie historia o czymś i o niczym za razem. Bardziej spodobała mi się rozmowa/omawianie tej książki na studiach, niż sama ona. Zdecydowanie jednak, nie poleciłabym ją dzieciom. Może klasa maturalna? Ale na pewno nie gimnazjum ani podstawówka - tak jak to było w moim przypadku.
Link do opinii
Avatar użytkownika - kinguszka
kinguszka
Przeczytane:2014-06-02, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Jedna z moich ulubionych książek. Mogłabym czytać milion razy. Książka naprawdę mnie wiele nauczyła. Pokazuje prostotę dziecka.
Link do opinii
Avatar użytkownika - whisky
whisky
Przeczytane:2014-06-18, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Miałam to szczęście przeczytać ją jeszcze jako dziecko. A potem jako nastolatka. A potem jako osoba dorosła. I uwielbiam to jak wielowymiarowa się to opowieść, jak zmienia się jej wydźwięk w zależności od tego kto ją czyta.
Link do opinii
Avatar użytkownika - semiramis81
semiramis81
Przeczytane:2014-02-24, Ocena: 6, Przeczytałam,
ksiazka mojego zycia
Link do opinii
Avatar użytkownika - violabu
violabu
Przeczytane:2014-01-31, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2014,
"Mały Książę" to książka dla osób w każdym wieku. Dla dzieci urocza bajka, a dla dorosłych piękna przypowieść. Książeczka, choć jest niewielkich rozmiarów, to przepełniona jest życiowymi mądrościami, których sama zaznaczyłam około dwadzieścia. Są to mądre uniwersalne zdania na temat wartości wewnętrznej człowieka, przyjaźni, miłości, związków, dzieci. Wiele z nich można interpretować niejednoznacznie, jednak każdy znajdzie coś dla siebie. Od znanego zdania, że "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" do zastanawiającego tekstu: "Ludzie (...) Wiatr nimi miota. Nie mają korzeni", który może mówić i o możliwości podróżowania, jak i o niestałości uczuciowej. Niech się chowają wszelkiej maści współcześni pisarze-pseudofilozofowie. Antoine de Saint-Exupery był wielki.
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:,
Niezwykle mądra. Doskonała kopalnia cytatów
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:, Mam,
Książkę poznałam przy okazji przerabiania jej w szkole, chyba w 5 klasie. Wracałam do niej kilka razy. Warto przeczytać.
Link do opinii
Avatar użytkownika - esperanza
esperanza
Przeczytane:2013-12-07, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013, Mam,
Gdy wzięłam ją do ręki, dawno temu w gimnazjum, odepchnęła mnie już sama okładka... Jednak gdy zaczęłam ją czytać, ten prosty, zrozumiały język i mądrości tak oczywiste, urzekły mnie. Ta książka jest cudowna, uczuciowa, wystarczy ją zrozumieć i dorosnąć do jej czytania i pojmowania.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Mandaryn89
Mandaryn89
Przeczytane:2013-10-08, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:,

"-Piję (...)
-Dlaczego pijesz? (...)
-Żeby zapomnieć (...)
-Żeby zapomnieć co? (...)
-Żeby zapomnieć że mi wstyd (...)
-Wstyd z jakiego powodu? (...)
-Wstyd, że piję!"


Długo zastanawiałam się jaką książkę zrecenzować aż w końcu zdecydowałam się na zupełnie inny gatunek od tych które do tej pory oceniałam. Mały książę jest teoretycznie książką dla dzieci, ale w praktyce myślę że małe dziecko nie zrozumie tej książki, nawet nie każdy dorosły zrozumie przesłanie.

Narratorem w książce jest pilot samolotu, na początku opowiada o swoim dzieciństwie, kiedy to narysował węża trawiącego słonia, a wszyscy na obrazku widzieli kapelusz, kazali mu zająć się czymś poważnym a nie malowaniem bzdur. Pewnego dnia kiedy latał swoim samolotem rozbił się i musiał go naprawić, wtedy to spotkał naszego tytułowego bohatera który rozkazał narratorowi narysować baranka. Mały Książę był rok na ziemi a potem... sami się dowiecie co się stało.

Mały książę był na sześciu planetach zanim trafił na ziemię, na pierwszej z nich spotkał króla, była to bardzo dziwna postać, nie będę się o niej rozpisywała napiszę tylko że udawał on że rządzi wszystkim np. nakazywał aby słońce zaszło i zrobiła się noc dokładnie wtedy kiedy to się działo. Na następnej planecie był człowiek próżny który myślał że go wszyscy wielbią. Ciekawe moim zdaniem było spotkanie pijaka na trzeciej z kolei planecie, cytat z tego fragmentu książki znajduje się przed recenzją. Postać ta zachowywała się bardzo nie logicznie, piła żeby zapomnieć że pije, widzimy dzięki temu w jakie błędne koło można wpaść jest to przestrogą zarówno dla dorosłych jak i młodzieży. Spotkał jeszcze więcej postaci ale o nich doczytacie sami jeśli zechcecie.

Książka bardzo mi się spodobała jest ciekawa, łatwo i szybko się czyta, a jednocześnie można zastanowić się przy niej nad sobą i nie tylko.

Link do opinii
Nikomu chyba nie trzeba przedstawiać postaci Małego Księcia ani historii jego podróży po planetach i przybycia na Ziemię. Książka, mimo upływu lat, nadal jest chętnie czytana i podziwiana na całym świecie. Jestem z siebie dumna, bo to kolejna książka, którą przeczytałam po francusku, i choć ten język nadal skrywa przede mną wiele tajemnic, to rozumiem go coraz lepiej. Mogę nawet powiedzieć, że wersja oryginalna przypadła mi do gustu bardziej niż tłumaczenie - była jakby bardziej delikatna, adekwatna do treści. Udało mi się również zauważyć kilka błędów w tłumaczeniu, między innymi w liczbie zachodów słońca, które Mały Książę oglądał na swojej planecie. Za to wrażenia wyniesione z lektury - nieważne w jakim języku - są bezcenne i tak samo piękne.
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:, Ulubione, Do Recenzji,
Jedna z tych pozycji książkowych, którą powinien przeczytać każdy.
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:,
"Mały książę" zawsze będzie aktualny, nie tylko dla dzieci ale również dla dorosłych.
Link do opinii
Avatar użytkownika - mysha
mysha
Przeczytane:2013-01-07, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 100 książek wartych przeczytania wg BBC,
"Mały książę" zawsze będzie aktualny, nie tylko dla dzieci ale również dla dorosłych.
Link do opinii
Bardzo lubię "Małęgo Księcia", mądra, życiowa książka. Polecam :)
Link do opinii
Avatar użytkownika - BuntGeheimnis
BuntGeheimnis
Przeczytane:2010-11-21, Ocena: 1, Przeczytałam,
Nienawidzę tego czegoś! Po prostu wymiotować mi się chce, gdy słyszę: Mały książę! Może i zawiera jakieś wartości, przemyślenia.. ale czy mówi o czymś nowym? Czytamy wiele książek,która mają wspaniałe pouczenie. Przecież wiemy, co jest dobre, a i tak się do tego nie stosujemy..Więc po co mi jakaś bajeczka dla dzieci w wieku 7 lat?! Wolę przeczytać 10 innych książek, które będą miały jeszcze coś innego do zaoferowania. Przez "Małego Księcia" jestem naprawdę bardzo krytyczna wobec całego świata literatury... teraz już nic mi się nie podoba.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Ervisha
Ervisha
Przeczytane:2010-06-14, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
a książka również za sto lat będzie aktualna, a to dlatego, że przyjaźń, o której opowiada i której uczy jest wieczna. Opowiada o małym chłopcu, który reprezentując każdego z nas wyrusza na poszukiwanie przyjaźni. Robi to tylko albo aż po to, aby w końcu docenić i odkryć to, że tak naprawdę już ją poznał i gdzieś tam zostawił samej sobie. Chłopiec uczy siebie i nas, że każdy jest odpowiedzialny za to, co sam oswoił.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Vanillivi
Vanillivi
Przeczytane:2010-12-15, Ocena: 6, Przeczytałam,
Ulubiona książka z czasów dzieństwa. Zdecydowanie polecam.
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:,
myślałam że będzie fajne ale jednak mi się nie spodobało
Link do opinii
Avatar użytkownika - Madaleno
Madaleno
Przeczytane:2010-03-25, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Powieść nie tylko czasów dzieciństwa. Mądra, ciepła, życiowa opowieść. Pewnie nieraz jeszcze do niej wrócę. Moim ulubionym fragmentem jest ten gdy Mały Książę zaprzyjaźnia się z Lisem. Piękna lekcja odpowiedzialności i zaufania.
Link do opinii
Avatar użytkownika - 810611Zp
810611Zp
Przeczytane:2017-07-26, Przeczytałam, 2017,
Avatar użytkownika - Terenia
Terenia
Przeczytane:2017-03-07, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - olgaesz
olgaesz
Przeczytane:2017-02-12, Ocena: 6, Przeczytałam, 69 książek w 2017,
Avatar użytkownika - madsid
madsid
Przeczytane:2016-11-26, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - anita0201
anita0201
Przeczytane:2016-09-14, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - HouseOfBooks
HouseOfBooks
Przeczytane:2016-08-12, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - arbuzik_07
arbuzik_07
Przeczytane:2016-07-27, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Ina
Ina
Przeczytane:2016-07-19, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - natalia2412
natalia2412
Przeczytane:2016-06-08, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam,
Avatar użytkownika - Mada013
Mada013
Przeczytane:2016-05-22, Ocena: 6, Przeczytałam, czytam regularnie w 2016,
Avatar użytkownika - kasiarej123
kasiarej123
Przeczytane:2016-04-04, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - AgnieszkaSC
AgnieszkaSC
Przeczytane:2016-03-28, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - NatBeenViolet
NatBeenViolet
Przeczytane:2016-03-05, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - BoRoWiK
BoRoWiK
Przeczytane:2016-02-17, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - anaemia
anaemia
Przeczytane:2016-02-13, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - wiki911
wiki911
Przeczytane:2015-11-17, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - malutkaska
malutkaska
Przeczytane:2015-10-20, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki (2015), Przeczytane,
Avatar użytkownika - origami
origami
Przeczytane:2015-10-16, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - 22200116Zp
22200116Zp
Przeczytane:2015-10-05, Ocena: 6, Przeczytałam, do obejrzenia, gimnazjum, lektury, Mam, podstawówka,
Avatar użytkownika - madz
madz
Przeczytane:2015-09-25, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Flawsoffancy
Flawsoffancy
Przeczytane:2015-08-06, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Gordian
Gordian
Przeczytane:2015-07-22, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Avatar użytkownika - Sheelka
Sheelka
Przeczytane:2015-07-15, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - IzaaK
IzaaK
Przeczytane:2015-06-19, Przeczytałam, 2014 i wcześniej, Mam,
Avatar użytkownika - listyodm
listyodm
Przeczytane:2015-06-18, Ocena: 5, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - kinia1131
kinia1131
Przeczytane:2015-06-11, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - anoola
anoola
Przeczytane:2015-06-08, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Twiggy
Twiggy
Przeczytane:2015-05-03, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Magnolia93
Magnolia93
Przeczytane:2015-03-21, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - nieszka
nieszka
Przeczytane:2015-03-20, Ocena: 5, Przeczytałam, Wpisz nazwę półki,
Avatar użytkownika - kotokoto
kotokoto
Przeczytane:2015-01-12, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - violet_89
violet_89
Przeczytane:2014-12-07, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - onceuponinbook
onceuponinbook
Przeczytane:2014-12-02, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Skipperk
Skipperk
Przeczytane:2014-11-11, Ocena: 4, Przeczytałem, 12 książek - 2014,
Avatar użytkownika - ufo1651
ufo1651
Przeczytane:2014-11-01, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - fdsm
fdsm
Przeczytane:2014-07-24, Ocena: 6, Przeczytałam, Ulubione,
Avatar użytkownika - stokrotka22
stokrotka22
Przeczytane:2014-07-23, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Tamarka
Tamarka
Przeczytane:2014-07-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - le_papillon
le_papillon
Przeczytane:2014-06-17, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - rabiosa7
rabiosa7
Przeczytane:2014-05-16, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - oklaskim
oklaskim
Przeczytane:2014-02-15, Ocena: 6, Przeczytałam, Ulubione, Z domu,
Avatar użytkownika - Karmelek3
Karmelek3
Przeczytane:2014-02-08, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - mirabell3012
mirabell3012
Przeczytane:2014-02-04, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - justim
justim
Przeczytane:2014-02-02, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - katiewa92
katiewa92
Przeczytane:2014-01-31, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Eliszeba
Eliszeba
Przeczytane:2014-01-28, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytane,
Avatar użytkownika - natkaa55
natkaa55
Przeczytane:2014-01-25, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - annaart
annaart
Przeczytane:2014-01-14, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - zosia781
zosia781
Przeczytane:2014-01-11, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - azetka79
azetka79
Przeczytane:2013-11-15, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - CarmillaPL
CarmillaPL
Przeczytane:2013-11-08, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - mama_kazala
mama_kazala
Przeczytane:2013-10-16, Ocena: 6, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - glaadys
glaadys
Przeczytane:2013-09-22, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - powieści obyczajowe,
Czytałam tą historię już parę razy i muszę powiedzieć, że za każdym razem pogłębiam się w niej jeszcze bardziej :)
Avatar użytkownika - moonraavi
moonraavi
Przeczytane:2013-09-09, Ocena: 6, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - kselope
kselope
Przeczytane:2013-08-28, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Cytrus
Cytrus
Przeczytane:2013-05-01, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Endless_Desire
Endless_Desire
Przeczytane:2013-04-08, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Aga25
Aga25
Przeczytane:2013-03-16, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - nati104
nati104
Przeczytane:2013-03-14, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Monika87
Monika87
Przeczytane:2013-03-05, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Birgitta
Birgitta
Przeczytane:2013-02-20, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - saksofonistka
saksofonistka
Przeczytane:2012-11-16, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - agoosiaczek
agoosiaczek
Przeczytane:2012-10-01, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Anja__
Anja__
Przeczytane:2012-04-29, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - agnkok
agnkok
Przeczytane:2011-11-15, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - elphaba
elphaba
Przeczytane:2011-10-24, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Zwieszaczek
Zwieszaczek
Przeczytane:2011-04-20, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Natalia_Katarzyn
Natalia_Katarzyn
Przeczytane:2011-04-20, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Fleur
Fleur
Przeczytane:2011-03-24, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - aluta
aluta
Przeczytane:2010-06-23, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Najwspanialsza książka na świecie, z pewnością dla tych starszych czytelników, sprawia, że człowiek zaczyna zastanawiać się nad swoim życiem i tym, jak chce je poprowadzić.
Avatar użytkownika - Ivan
Ivan
Przeczytane:2010-05-23, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - cichaczytelniczka
cichaczytelniczka
Przeczytane:2009-09-12, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - AMJ1986
AMJ1986
Przeczytane:2009-07-16, Ocena: 6, Przeczytałam, 100 książek BBC - przeczytane,
Avatar użytkownika - majka1654
majka1654
Przeczytane:2009-04-13, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytałam :D,
Avatar użytkownika - samantajurczak
samantajurczak
Przeczytane:2009-01-15, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Avatar użytkownika - LaLuna19
LaLuna19
Przeczytane:2008-06-17, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Almiria
Almiria
Przeczytane:2008-01-02, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - zaczytanaKlaudia
zaczytanaKlaudia
Przeczytane:2006-11-05, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - zUaPanienka
zUaPanienka
Przeczytane:2006-10-01, Ocena: 5, Przeczytałam, Domowa Papierowa Biblioteka,
Avatar użytkownika - czarniutka21
czarniutka21
Przeczytane:2006-06-19, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - alfa302
alfa302
Przeczytane:2006-01-11, Ocena: 6, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - Aila92
Aila92
Przeczytane:2005-04-20, Ocena: 6, Przeczytałam, 100 książek wg BBC, Mam,
Avatar użytkownika - edytka222
edytka222
Przeczytane:2005-01-01, Ocena: 6, Przeczytałam, Literatura francuska, Mam,
Avatar użytkownika - Justine943
Justine943
Przeczytane:2005-01-01, Ocena: 6, Przeczytałam, Dla dzieci, Warto do nich wrócić,
Avatar użytkownika - Martinezzz
Martinezzz
Przeczytane:2004-01-01, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - koral
koral
Przeczytane:2004-01-01, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - slk
slk
Przeczytane:2000-01-13, Ocena: 6, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - marysilver
marysilver
Przeczytane:2000-01-01, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Antosia
Antosia
Przeczytane:1998-08-01, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Willa871
Willa871
Przeczytane:1998-01-01, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - KasiaiDaniel
KasiaiDaniel
Przeczytane:1996-02-06, Ocena: 2, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - Dizzy
Dizzy
Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - takahe
takahe
Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - agusia97
agusia97
Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Sadu
Sadu
Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Nazaria
Nazaria
Ocena: 6, Czytam,
Avatar użytkownika - stapka18
stapka18
Ocena: 5, Przeczytałem,
Inne książki autora
Mały Książę. Kalendarz 2017
Antoine de Saint-Exupery0
Okładka ksiązki - Mały Książę. Kalendarz 2017

Rok z Małym Księciem. Wyjątkowy kalendarz na 2017 r., dzięki któremu Mały Książę będzie towarzyszył Ci przez cały rok. Wpisz spotkanie z biznesmenem...

Mały Książę dla dzieci
Antoine de Saint-Exupery0
Okładka ksiązki - Mały Książę dla dzieci

Kto z nas nie zna małego księcia? Jego wymagającej róży i planety o trzech wulkanach? Czas, by także najmłodsi odkryli go dla siebie....

Reklamy