Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2010-07-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-7536-205-3

Inne wydania:

Daniel Tammet urodził się 31 stycznia 1979 roku. W środę. Dla zwykłego śmiertelnika nie jest to szczególnie ważna informacja, ale Daniel cierpi na zespół Aspergera i zaburzenie zwane synestezją, które sprawia, że widzi kolory, kształty i faktury liczb. Dlatego data jego urodzin jest niebieska, a cyfry, które ją tworzą, kształtem przypominają otoczaki. Daniel potrafi dokonywać obliczeń, których wynik możemy sprawdzić jedynie za pomocą komputera. Liczby są od najmłodszych lat jego najwierniejszymi przyjaciółmi - najbardziej lubi cyfrę cztery, podobnie jak on "cichą i nieśmiałą". Daniel Tammet nie jest jednak oderwany od rzeczywistości. Opowiada o swoim niełatwym dzieciństwie i dorastaniu, a także problemach, z którymi styka się na co dzień jako dorosły. "Urodziłem się pewnego błękitnego dnia" daje czytelnikowi klucz do niezwykłego umysłu człowieka dotkniętego autyzmem i szansę spojrzenia na świat jego oczami.

Kup książkę Urodziłem się pewnego błękitnego dnia. Pamiętniki nadzwyczajnego umysłu z zespołem Aspergera

Opinie o książce - Urodziłem się pewnego błękitnego dnia. Pamiętniki nadzwyczajnego umysłu z zespołem Aspergera

Avatar użytkownika - zaczytanaaniaa
zaczytanaaniaa
Przeczytane:2018-08-31, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2018,

Główny bohater to Daniel Tammet, który urodził się 31 stycznia 1979 roku. Mężczyzna w swoim pamiętniku opisuje życie, które może wydawać się trudne do wyobrażenia i zrozumienia. Przedstawia czytelnikowi swoje odczucia na temat tego, że liczby widzi w kolorach i kształtach.

"Mimo to wierzę, że prawdziwą receptą na sukces każdego związku jest nie tyle zgodność,
ile miłość. Gdy kogoś kochasz, wszystko staje się możliwe."

Znam przypadek chłopca z autyzmem i doskonale rozumiem wiele z wyznań Autora. Nie było dla mnie zdziwieniem, że spotkam się z opisem życia bardzo mądrej osoby. Choroba nie jest wykluczeniem ze społeczeństwa i bardzo często zdarza się, że niepełnosprawni wnoszą wiele więcej do życia czy technologii niż przeciętny człowiek. Idealnym przykładem jest Einstein, Newton czy Mozart, którzy również zmagali się z chorobą Aspergera. Gdyby zamknęli się w sobie, to skąd wiedzielibyśmy tyle na temat teorii względności czy grawitacji oraz czy mielibyśmy możliwość zagłębiania się w muzykę klasyczną?

"Najważniejsze to sprawić, by dziecko uwierzyło w siebie,
by podążało za swoimi marzeniami,
ponieważ to one kształtują przyszłość każdego człowieka."

Autor przyznaje, że nie miał łatwego życia, był wyśmiewany przez dzieci, czy spotykał wiele nieprzyjemności w dorosłym życiu. Daniel przez wiele osób został niedoceniony i wykluczony ze względu na swój wyjątkowy umysł.

Pamiętnik opowiada historię pięknego, ale zarazem trudnego życia. Autor przedstawia swój światopogląd, emocje kierowane w jego stronę, czy chwile trudności. Swoim przykładem udowadnia, że nie warto przejmować się opinią ludzi, tylko dążyć do dostatecznego życia i dzielenia się z innymi swoją wiedzą. Pamiętajcie, że każdy człowiek zasługuje na godne traktowanie i nie można go przekreślać. Jak Wy - w pełni zdrowi ludzie - czulibyście się w chwili odrzucenia, ponieważ macie wałeczki tłuszczu, krzywe nogi czy niechcianego pryszcza? Czasami warto postawić się na miejscu innej osoby.

"Zwierzęta często wykazują więcej cierpliwości i akceptacji niż ludzie."

Uważam, że warto sięgnąć po "Urodziłem się pewnego błękitnego dnia. Pamiętnik nadzwyczajnego umysłu z zespołem Aspergera", aby poznać życie Daniela Tammet'a i dostrzec jego potencjał. Przyznaję, że w niektórych sytuacjach sięgałam po kalendarz bądź kalkulator, ponieważ nie mogłam uwierzyć w daną rzecz. Nie jest to łatwa i lekka lektura, ale bardzo wartościowa i może wiele uświadomić przeciętnemu człowiekowi.

Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789
Przeczytane:2019-08-23, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - kasiapab1973
kasiapab1973
Przeczytane:2019-04-17, Ocena: 5, Przeczytałam,
Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka
Daniel Tammet0
Okładka ksiązki - Słowa są jak ptaki, które uczymy śpiewać. O znaczeniach i tajemnicach języka

Czy słowa mogą mieć zapach i smak? Przybierać kształt liczb, przedmiotów i krajobrazów? Daniel Tammet, autystyczny sawant udowadnia, że tak. W swojej...

Zanurzeni w liczbach. Jak matematyka kształtuje nasze życie
Daniel Tammet0
Okładka ksiązki - Zanurzeni w liczbach. Jak matematyka kształtuje nasze życie

Zachwycający, niezwykle różnorodny zbiór esejów. Świetna zabawa i doskonały prezent dla każdego cierpiącego na paniczny lęk przed matematyką, niezależnie...

Płezent – carkiem niekotrzebna rzecz
Agnieszka Suchowierska ;