reklama
Zdjęcie - George Orwell

George Orwell

(1903-06-25) - (1950-01-21)

George Orwell to brytyjski pisarz szczególnie krytyczny wobec komunizmu, który szczególnie zasłynął powieściami Rok 1984 oraz Folwark zwierzęcy.

George Orwell - biografia, życie i twórczość

George Orwell przyszedł na świat 25 czerwca 1903 r. w Motihari w Indiach.

George Orwell - dzieciństwo

Gdy miał 4 lata, wrócił z rodziną do Anglii. Wprawdzie rodzina nie była bogata, ale dzięki stypendiom miał możliwość studiowania na dość prestiżowych uniwersytetach.

George Orwell a komunizm

George Orwell przez jakiś czas pracował w Birmie w Królewskiej Policji Kolonialnej. Brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej (1936-37) po stronie republikanów. Tam przeżył chwile grozy- był ścigany przez komunistyczne bojówki, dosłownie cudem udało mu się ocaleć i wyjechać z Hiszpanii. Poznał więc "na własnej skórze" zbrodniczą działalność systemu komunistycznego. To niewątpliwie znalazło odbicie w jego słynnych książkach ostrzegających przed totalitaryzmem: Rok 1984 (z tej właśnie książki pochodzi modne słowo nowomowa) i Folwark zwierzęcy.
Obie książki były oczywiście zakazane przez cenzurę we wszystkich krajach pozostających pod wpływem reżimu.

Pod koniec życia pisarz związał się prawdopodobnie z brytyjskim kontrwywiadem, przekazując nazwiska kilku twórców, których uważał za niegodnych zaufania kryptokomunistów (system komunistyczny był dla niego synonimem najgorszego zła, choć, co ciekawe, uważał się za socjalistę) . Zmarł 21 stycznia 1950 r. w wyniku gruźlicy, której nabawił się podczas wojny w Hiszpanii.

George Orwell - bibliografia:

1933 Na dnie w Paryżu i w Londynie
1934 Birmańskie dni
1935 Córka proboszcza
1936 Wiwat aspidistra
1937 Droga na molo w Wigan
1938 W hołdzie Katalonii
1939 Brak tchu
1945 Folwark zwierzęcy
1949 Rok 1984


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/George_Orwell

George Orwell - książki

George Orwell - wiadomości

George Orwell - publicystyka

Cytaty Autora

Wojna to pokój.
Wolność to niewola.
Ignorancja to siła


Więcej

Które z tych świętych wartości wyznawanych przez naszych dziadów można by teraz brać na poważnie? Patriotyzm, religia, imperium, rodzina, instytucja małżeństwa, przyzwoitość, solidarność, przedłużenie rodu, wychowanie, honor, dyscyplina - teraz każdy w mgnieniu oka mógłby poddać to wszystko w wątpliwość. Lecz do czego można dojść gdy odrzuci się wszystkie te nienaruszalne zasady?


Więcej
Wszystkie cytaty tego autora Dodaj cytat tego autora
Reklamy