Lista recenzji

Od ponad 20 lat w serwisie Granice.pl piszemy dla Was o książkach. W naszej bazie znajdziesz już 13021 recenzji. Recenzujemy kryminały, powieści obyczajowe, książki dla dzieci, młodzieży, romanse, fantastykę, biografie oraz literaturę faktu. Mamy recenzje książek znanych i lubianych, ale też pozycji kontrowersyjnych. Są książki starsze i nowości wydawnicze. Jest "Imię Róży" Umberto Eco oraz "Gwiazd naszych wina" Johna Greena. Rzetelne, konkretne, merytoryczne, tworzone przez profesjonalistów recenzje książek z pewnością spełnią wszystkie Wasze oczekiwania. Zapraszamy do lektury.
przesuń tabelę
Okładka książki - Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia
Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia
Marta Sztokfisz Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Recenzent: Katarzyna Kurowska

Jej książkę kucharską 365 obiadów za 5 zł do dzisiaj znajdziemy w kuchennej biblioteczce w wielu domach. Lucyna Ćwierczakiewiczowa – jedna z barwniejszych postaci kobiecych w XIX wieku, reformatorka czytaj dalej

Okładka książki - Marmolady i konfitury
Marmolady i konfitury
praca zbiorowa; Wydawnictwo: Jedność Recenzent: Adrianna Michalewska

Jesień to wymarzony czas na przygotowywanie przetworów. Można kisić ogórki, robić przeciery pomidorowe, wekować jarzyny, suszyć grzyby i owoce. Jeśli pamiętacie przetwory, które przygotowywały czytaj dalej

Okładka książki - Potrawy duszone
Potrawy duszone
Isabelle Guerre Wydawnictwo: Jedność Recenzent: Damian Kopeć

Smacznego duszonego Problem dotyczący tego, co ugotować, kiedy nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu, należy do typowych wyzwań codzienności. Można sięgać po mocno przetworzone półprodukty czy praktycznie czytaj dalej

Okładka książki - Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka
Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka
Monika Mrozowska, Katarzyna Błażejewska-Stuhr Wydawnictwo: Zwierciadło Recenzent: truskawka2

Wiele przyszłych mam myśli (często pod wpływem otoczenia), że ciężarna kobieta powinna jeść za dwoje. Dają sobie więc przyzwolenie na uleganie wszelakim zachciankom. Skutki bywają opłakane. Ciężarna nabiera czytaj dalej

Okładka książki - Francuzki nie tyją. Książka kucharska
Francuzki nie tyją. Książka kucharska
Mireille Guilliano Wydawnictwo: Albatros Recenzent: Katarzyna Krzan

Mawia się, że Francuzki nie tyją. Nie tyją także Włoszki. Stereotyp, który pozwala wierzyć, że wystarczy jeść to, co przedstawicielki tych narodowości, by zachować smukłą sylwetkę i wieczną młodość. Jest czytaj dalej

Okładka książki - Kuchnia polska dla diabetyków
Kuchnia polska dla diabetyków
Dorota Drozd Wydawnictwo: RM Recenzent: Katarzyna Krzan

Chorzy na cukrzycę nie muszą przestrzegać ściśle diety, jednak istnieje wiele reguł, które mogą się okazać dla nich pomocne w codziennym żywieniu. Dorota Drozd jest pielęgniarką diabetologiczną. Jej czytaj dalej

Okładka książki - Magda i dzieciaki
Magda i dzieciaki
Magda Gessler Wydawnictwo: Edipresse Książki Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Magdy Gessler chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. To gwiazda „Kuchennych Rewolucji”, jurorka kulinarnego show „Master Chef” czy wreszcie restauratorka z wieloletnim doświadczeniem czytaj dalej

Okładka książki - Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru
Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru
Lena Tritto, Rossella Venezia Wydawnictwo: Jedność Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Jesteś tym, co jesz – głosi popularny slogan. Ale dopiero niedawno wiele osób zaczęło na poważnie traktować to przesłanie. Zwiększająca się świadomość dotycząca zdrowia i niezwykle istotnego czytaj dalej

Okładka książki - Schronisko Smaków. Moja góralska kuchnia
Schronisko Smaków. Moja góralska kuchnia
Magda Gessler Wydawnictwo: Edipresse Książki Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

Tatry i Podhale to miejsca, które przyciągają turystów z bardzo wielu powodów. Niektórzy poszukują w górach niezapomnianych wrażeń, adrenaliny i widoków, inni odwiedzając Zakopane cieszą oczy miejscowym folklorem czytaj dalej

Okładka książki - Najlepsze przepisy najlepszych restauracji
Najlepsze przepisy najlepszych restauracji
praca zbiorowa Wydawnictwo: inne Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

„Restaurant Week” to inicjatywa powstała w 2014 roku. Za cel stawia sobie promowanie najciekawszych, autorskich i niebanalnych restauracji w całej Polsce. Organizatorzy festiwalu wraz z restauratorami czytaj dalej