Okładka książki - Mock

Mock

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-09-05
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-240-4329-3
Liczba stron: 400
Dodał/a recenzje: Anna Szczurek

Ocena: 4.78 (9 głosów)

Eberhard Mock powraca. A może raczej: Eberhard Mock debiutuje.

 

Oto Marek Krajewski powraca do swojego (i czytelników) ulubionego bohatera, ukazując początki jego drogi ku wielkiej karierze. Oto w przedwojennym Wrocławiu młody wachmistrz Mock zmierzyć się musi ze sprawą niełatwą, mogącą otworzyć mu drzwi nie tylko do awansu, ale przede wszystkim do szacunku ze strony dojrzałych śledczych z ugruntowaną już pozycją. Przy tym zmagać się musi jednak z zależnością od przełożonych, w rękach których spoczywa jego los.

 

Ciekawym doświadczeniem czytelniczym jest obserwowanie bohatera w czasach, gdy jeszcze niewiele mógł, choć już wyróżniał się bystrością, pomysłowością i wielkim przywiązaniem do zasad, jakim hołdował. Jako młody i niedoświadczony śledczy pozwolił się jednak wplątać w skandal obyczajowy, mogący na stałe wykluczyć go z pracy w policji. Jego jedyną szansą udowodnienia przełożonym, jak wielką stratą byłoby pozbawienie go prawa do wykonywania zawodu, okazało się znalezienie sprawcy niezwykle okrutnego mordu dokonanego na czwórce gimnazjalistów odnalezionych nagich w 1913 roku we wrocławskiej Hali Stulecia. Nad ich zwłokami zawisło ciało z przymocowanymi do pleców skrzydłami. Początkowo podejrzenia są bardzo różne: jedni obstają za zbiorowym samobójstwem, inni - za rytualnym mordem. Nie ulega jednak wątpliwości, że dojść prawdy nie będzie łatwo, choć wskazana jest szybkość – wszystko musi się wyjaśnić jeszcze przed oficjalnym otwarciem Hali, na które ma przybyć członek rodziny cesarskiej, stroniący od skandali.

 

Mock nie wie jeszcze, jak wiele osób chce mu w rozwiązaniu sprawy przeszkodzić, podsuwając co rusz nowe tropy i narażając go na niebezpieczeństwo. Sprawa jest tym trudniejsza, że zachodzi wielkie prawdopodobieństwo zaangażowania w  nią masonerii, mającej swoich przedstawicieli także we wrocławskiej policji.

 

Dochodzenie to dla Mocka okaże się przełomowe – nauczy go, że w zawodzie śledczego nie ma miejsca na szczerość, litość czy zaufanie. Liczy się jedynie efektywność.

 

Opisanie początków drogi zawodowej Mocka było doskonałą decyzją ze strony Marka Krajewskiego. Tym bardziej, że autor w książce tej udowadnia, że mimo kilku książek słabszych, może powrócić z lekturą na bardzo wysokim poziomie. Mock to kryminał retro w najlepszym stylu – mroczny, gęsty do dymu tytoniowego, pełen brudu burdeli i spelunek, zapachów nocy i niebezpieczeństw. Momentami przypomina klasyczne kryminały noir. Świetna lektura i powrót w wielkim stylu.

Kup książkę Mock

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Opinie o książce - Mock

Avatar użytkownika - wages
wages
Przeczytane:2017-01-12, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2017,
Chciałoby się napisać kontynuacja, ale to raczej początek serii o Mocku! Młody Mock jest wachmistrzem wrocławskiej policji. We Wrocławiu właśnie kończą budować Halę Stulecia i planują otwarcie olbrzymiej wystawy, którą swą obecnością ma zaszczycić sam cesarz. Zanim jednak do tego dojdzie, w Hali ginie aż pięć osób. Kto stoi za przedziwnym morderstwem młodych chłopców? Czy Mock oddelegowany do bibliotek rozwiąże w pojedynkę tę zagadkę? Jako wielbicielka twórczości Krajewskiego jestem naprawdę zadowolona z tej nowej powieści. Jest zdecydowanie prostsza fabuła, ale jakoś nie ujmuje to niczego, a wręcz przeciwnie - czytelnik nie musi się zastanawiać czy niczego nie przegapił! Poza tym jest zdecydowanie mniej mroczna. Ostatnie powieści Krajewskiego były dla mnie zbyt pełne właśnie mroku i grozy. Tu tego nie ma i osobiście odetchnęłam z ulgą. Z niecierpliwością czekam na kolejnego młodego Mocka!
Link do opinii
Avatar użytkownika - czaroska
czaroska
Przeczytane:2017-01-08, Przeczytałam,
Świetna książka, uwielbiam te klimaty starego Wrocławia .
Link do opinii
Avatar użytkownika - mag-maggie
mag-maggie
Przeczytane:2016-10-16, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam,
Początek kariery Eberharda Mocka. Zbrodnia na gimnazjalistach. Masoni , czy ktoś inny jest winien? Nie jest dla mnie tak odrażająca jak "Arena szczurów". Dla tych, którzy lubią klimat Wrocławia w wykonaniu Krajewskiego.
Link do opinii
Avatar użytkownika - lady_foe
lady_foe
Przeczytane:2016-10-08, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2016,
Po gigantycznej wpadce z Areną szczurów, Krajewski wrócił do tego, co w miarę dobrze do tej pory mu wychodziło. Mock jest jeszcze młody, nie jest zmanierowany, ma swoje zasady i za wszelką cenę dąży do poznania prawdy. Bestialskie morderstwo w Hali Stulecia, polityczne przepychanki i zadymione szynki Wrocławia. To pozycja dobra, ale bez przesady.
Link do opinii
Avatar użytkownika - lukasus
lukasus
Przeczytane:2017-04-15, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - Gutek
Gutek
Przeczytane:2017-03-19, Ocena: 5, Przeczytałam, Posiadam, otrzymane w 2016,
Avatar użytkownika - edytka222
edytka222
Przeczytane:2017-02-20, Ocena: 5, Przeczytałam, Kryminały, Literatura polska, Mam,
Avatar użytkownika - Magdalena21b
Magdalena21b
Przeczytane:2017-01-16, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - AD
AD
Przeczytane:2017-01-15, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Mirania
Mirania
Przeczytane:2016-12-19, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki w 2016,
Inne książki autora
Festung Breslau. Audiobook
Marek Krajewski0
Okładka ksiązki - Festung Breslau. Audiobook

Ostatnie dni II wojny światowej. Oblężony przez Armię Czerwoną Wrocław, zamieniony przez Niemców w twierdzę. Zniszczone, martwe miasto. Sześćdziesięciodwuletni...

Koniec świata w Breslau
Marek Krajewski0
Okładka ksiązki - Koniec świata w Breslau

"Koniec świata w Breslau" Marka Krajewskiego, rozgrywający się we Wrocławiu lat 20., to nie tylko doskonale skonstruowany, trzymający w napięciu...

Recenzje miesiąca
Dobry pies
Rafał Witek
Okładka książki - Dobry pies
Na gigancie
Peter May
Okładka książki - Na gigancie
Lata powyżej zera
Anna Cieplak
Okładka książki - Lata powyżej zera
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy